Zo maak je een toegankelijke koppenstructuur

Een website van top tot teen toegankelijk maken: waar begin je? Elke week gaan we een website “uitkleden” en onder de loep nemen om te laten zien hoe je deze toegankelijker kunt maken. Vandaag duiken we in een van de belangrijkste onderdelen: het bouwen van een duidelijke koppenstructuur. Hiermee zorg je ervoor dat de inhoud goed georganiseerd is en makkelijk te navigeren voor alle gebruikers, inclusief mensen met een visuele beperking. Onze UX-expert Tyche heeft daarom 5 tips opgeschreven over hoe je toegankelijke kopstructuren maakt.

Even voorstellen

“Ik ben Tyche en sinds oktober 2022 werk ik bij Cardan. Bij Cardan zet ik me volledig in om ervoor te zorgen dat elke website niet alleen mooi en gebruiksvriendelijk is, maar ook toegankelijk voor iedereen. Met mijn achtergrond als UX-designer voer ik onderzoeken uit, geef ik trainingen aan UX-designers en heb ik consultgesprekken waarin ik advies geef.”

Tip 1: verbeter je navigatie en gebruikerservaring

  • Navigatie: schermlezers bieden bezoekers de mogelijkheid om door de koppen te navigeren. Dit stelt hen in staat om snel naar het gewenste deel van de inhoud te springen zonder de hele pagina te moeten doorlopen.

  • Informatiehiërarchie: koppen geven een duidelijke hiërarchie van de inhoud weer, wat helpt bij het begrijpen van de structuur en de relatie tussen verschillende secties van de pagina.

  • Context en snel overzicht: goede koppen geven bezoekers een snel overzicht van de inhoud en helpen hen de context van de informatie te begrijpen.

  • Efficiëntie: met goed gestructureerde koppen kunnen bezoekers sneller en efficiënter door de pagina navigeren, wat de algehele gebruikservaring verbetert.

Voorbeeld H1, H2 en h3 koppen van website Cardan

Tip 2: gebruik een duidelijke hiërarchie voor je koppen

Je kan een logische structuur met koppen bereiken door een hiërarchisch systeem aan te houden,

voorbeeld toegankelijke H1, H2, H3 koppenstructuur
  • H1: Dit is de belangrijkste kop van de pagina en moet de hoofdtitel of het hoofdonderwerp van de pagina weergeven. Het is beter om slechts één H1 per pagina te gebruiken.

  • H2: Gebruik H2-koppen voor de belangrijkste secties binnen de pagina. Deze kunnen meerdere keren worden gebruikt om verschillende hoofdsecties te markeren.

  • H3: Deze worden gebruikt voor subsecties binnen de H2-secties. Ze geven verdere onderverdeling en detail aan binnen een H2-sectie. Hetzelfde geldt voor H4-koppen binnen H3-secties en H5-koppen binnen H4-secties, etc.

Tip 3: consistentie in het gebruik van koppen

Consistentie in het gebruik van koppen is belangrijk omdat het zorgt voor

  • Voorspelbaarheid: Bezoekers weten wat ze kunnen verwachten als ze door de pagina navigeren, wat vooral nuttig is voor mensen met een visuele en/of cognitieve beperking.

  • Gebruiksgemak: Consistente koppen maken het gemakkelijker om informatie te vinden en te begrijpen.

  • Professionele uitstraling: Een consistente structuur zorgt voor een professioneel ogende en goed georganiseerde website.

  • SEO: Zoekmachines gebruiken koppen om de inhoud en structuur van een pagina te begrijpen, wat kan bijdragen aan een hogere SEO-score.

Tip 4: voorkom deze veelgemaakte fouten:

  • Meerdere H1-koppen: het gebruik van meerdere H1-koppen op één pagina kan verwarrend zijn en de hiërarchie ondermijnen.

  • Styling gebruiken als koppen: het gebruik van tekststyling (bijvoorbeeld vetgedrukte tekst) in plaats van echte HTML-koppen (H1, H2, H3).

  • Koppen voor opmaakdoeleinden: koppen moeten de inhoudelijke structuur weergeven, niet alleen voor visuele opmaak worden gebruikt.

Goed en fout voorbeeld van een koppenstructuur

Koppen overslaan: het overslaan van kopniveaus, zoals direct van H1 naar H3 gaan zonder een H2 ertussen, kan de hiërarchie en navigatie verstoren.

Tip 5: controleer je kopstructuur met de WCAG 2.2 richtlijnen

De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) op niveau A en AA bevatten specifieke richtlijnen voor de structuur van koppen. Door de richtlijnen van WCAG toe te passen en regelmatig te testen, kun je ervoor zorgen dat je koppen structuur zowel toegankelijk als gebruiksvriendelijk is. De volgende twee richtlijnen zijn hiervoor belangrijk:

  • Richtlijn 1.3.1: informatie, structuur en visuele relaties moeten op dezelfde of een gelijkwaardige manier in de code zijn weergegeven voor hulpsoftware.

  • Richtlijn 2.4.6: koppen en labels beschrijven het onderwerp of doel van de content.

Je kunt de richtlijnen testen door het volgende te doen:

  • Voorleessoftware testen: gebruik voorleessoftware zoals VoiceOver, NVDA of JAWS om de pagina te doorlopen. Controleer of de koppen logisch en hiërarchisch zijn gestructureerd.

  • Zelftesten: gebruik browserextensies zoals WAVE of Axe om de koppenstructuur te controleren. Deze tools markeren eventuele problemen met de hiërarchie van koppen. Loop ook altijd zelf handmatig de koppen op een pagina na.

Met deze aanpak zorg je ervoor dat iedereen, ongeacht hun beperkingen, je content eenvoudig kan navigeren en begrijpen.

Wil je weten hoe jouw website of app scoort op toegankelijkheid?

Mijn collega’s en ik staan klaar om je digitale product te onderzoeken op basis van de WCAG 2.2 richtlijnen. We helpen je graag verder op weg naar een volledig toegankelijke website of app.

Plan een kennismakingsgesprek in

Gerelateerde artikelen