Wet Digitale Overheid

Wat betekent de Wet Digitale Overheid (Wdo) voor jouw organisatie en waar moet je aan voldoen op digitale toegankelijkheid? Op deze pagina vind je meer informatie over de wetgeving.

Man zit met een simulatiebril achter een laptop

Om te beginnen...

Wat is digitale toegankelijkheid?

De overheid wil ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen in de digitale samenleving. Dat is de reden dat websites en mobiele apps van overheidsinstanties toegankelijk moeten zijn voor iedereen. Dit geldt dus ook voor mensen met een beperking. Dat bereik je door de internationale standaard voor toegankelijkheid toe te passen.

Hoe word je digitaal toegankelijk?

Om dit te laten slagen heeft de overheid de Wet Digitale Overheid in het leven geroepen. Op deze pagina lees je alles over deze wetgeving.

Geschiedenis van de Wet Digitale Overheid

  1. 2006 - Verdrag Handicap

    De VN heeft het Verdrag Handicap in 2006 opgesteld. Het verdrag zorgt ervoor dat mensen met een beperking websites en apps net zo goed kunnen gebruiken als anderen. Daarom moeten ze toegankelijk zijn.

  2. 2016 - Richtlijn (EU) 2016/2102

    Richtlijn (EU) 2016/2102 van het Europees Parlement en de raad van 26 oktober 2016 inzake de toegankelijkheid van de websites en mobiele applicaties van overheidsinstanties.

  3. 2016 - Overname VN-verdrag

    De Nederlandse overheid heeft begin 2016 besloten om het VN-verdrag uit te voeren. Vanaf 14 juli 2016 geldt dit verdrag in Nederland. Lees meer over het VN-verdrag op Rijksoverheid.nl.

  4. Juli 2018 - Tijdelijk besluit

    “Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid”. Het besluit volgt uit de Europese richtlijn over digitale toegankelijkheid (richtlijn 2016/2102).

  5. September 2019 - Websites

    Alle websites die gepubliceerd zijn na 23 september 2018 moeten digitaal toegankelijk worden gemaakt.

  6. September 2020 - Alle websites

    Daadwerkelijk alle gepubliceerde websites van overheidsinstanties vallen nu onder de Wet Digitale Overheid (Wdo)

  7. Juni 2021 - Mobiele apps

    Vanaf dit moment moeten ook alle mobiele applicaties digitaal toegankelijk zijn.

    • App onderzoek

      Toets jouw app en krijg een rapport voor de toegankelijkheidsverklaring.

  8. Juli 2023 - Wdo

    Het Besluit digitale toegankelijkheid overheid is sinds juli 2023 onderdeel van de Wet Digitale Overheid (Wdo). Plan een WCAG onderzoek in om de voldoen aan deze wetgeving.

Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten

Artikel 3, lid 1

Overheidsinstanties maken hun websites en mobiele applicaties toegankelijk door toepassing van standaard EN 301 549 (deze standaard omvat de eisen van WCAG 2.1, niveau A en AA).

Artikel 4

Overheidsinstanties publiceren volgens een vast model een actuele toegankelijkheidsverklaring voor hun websites en apps.

Uitzonderingen

Er zijn een aantal uitzonderingen op deze verplichting (artikel 2, lid 2), en organisaties kunnen zich in sommige gevallen beroepen op onevenredige last (artikel 3, lid 2, 3 en 4).

Voor wie geldt de Wet Digitale Overheid?

Staats-, regionale en lokale overheidsinstanties

Dit zijn overheidsorganisaties die behoren tot het Rijk, de waterschappen, provincies en gemeenten. Het totale overzicht is te vinden op almanak.overheid.nl.

Publiekrechtelijke instellingen

Publiekrechtelijke instellingen voldoen aan de volgende kenmerken:

  • Opgericht voor behoeften van algemeen belang (niet industrieel of commercieel).

  • Ze hebben rechtspersoonlijkheid.

  • Ze worden voornamelijk gefinancierd, beheerd of gecontroleerd door overheid of andere publiekrechtelijke organisaties.

Samenwerkingsverbanden

De wet geldt ook voor samenwerkingsverbanden van één of meer overheidsorganisaties of publiekrechtelijke instellingen die zijn opgericht voor niet-commerciële algemene belangen. Overheidsinstanties moeten zelf controleren of hun samenwerkingsverband hieronder valt. Het kan nuttig zijn om hierbij een jurist te raadplegen

Voor wie geldt de Wet Digitale Overheid niet?

NGO’s

Zolang deze geen diensten verlenen in opdracht van overheidsorganisaties.

Geprivatiseerde of private sectoren

Hierbij kan je denken aan sectoren als vervoer, gas, water en post.

De gezondheidszorg

Voor zover deze instellingen geen publiekrechtelijke organisaties zijn.

Kinderdagverblijven, crèches en scholen

Deze organisaties moeten hun essentiële online administratieve functies wél toegankelijk maken.

Publieke media-instellingen

Denk aan de NPO en de RPO, zoals bedoeld in artikel 1.1, eerste lid van de Mediawet 2008.

Bron: Digitoegankelijk

De toegankelijkheidsverklaring

Als overheidsorganisaties ben je verplicht om de voortgang te rapporteren in een toegankelijkheidsverklaring.

Wat is het?

Zie die toegankelijkheidsverklaring als een soort “aanvalsplan”. Je beschrijft hoe goed digitaal toegankelijk je website of app al is en welke problemen er nog zijn. Op basis van de toegankelijkheidsverklaring krijg je een bepaalde status toegekend, die aangeeft hoe digitaal toegankelijk je bent.

Een collega van Websteen met het waarmerk drempelvrij.nl in zijn handen

De toegankelijkheidsstatussen

Jouw overheidsorganisatie kan een bepaalde status krijgen. Deze status toont aan hoe digitaal toegankelijk jouw organisatie is. In deze tabel vind je een handig overzicht wat elke status betekent.

StatusABCDE
Is er een verklaring?
ja
ja
ja
ja
nee
Is er compleet en goed onderzoek dat minder oud is dan 3 jaar?
ja
ja
nee
nee
Is niet bekend
Aan hoeveel eisen voldoet site/app?Alle 50Minder dan 50Is niet bekendIs niet bekendIs niet bekend
Binnen 6 maanden onderzoek gepland?Is niet nodig. Het onderzoek is maximaal 3 jaar geldigIs niet nodig. Het onderzoek is maximaal 3 jaar geldig
ja
nee
Is niet bekend
Voldoet aan wet?
ja
Ja, als de maatregelen zijn beschreveen en elk jaar verbetering isJa, maximaal vanaf 6 maanden vanaf de publicatie verklaring
nee
nee

Bron van de tabel: Digitoegankelijk

De statussen in het kort uitgelegd

Status A

Status A krijg je toegereikt wanneer je voldoet aan alle 50 succescriteria van de Web Content Accessibility Guidelines. Deze verklaring moet minimaal 1 keer per jaar geüpdatet worden. Doe dit door aan te tonen dat je toegankelijkheidsproblemen hebt opgelost. Het rapport van zo'n onderzoek is 3 jaar geldig.

Status B

Status B krijg je wanneer een toegankelijkheidsonderzoek is uitgevoerd. Hierbij voldoen niet alle succescriteria. Het rapport van zo'n onderzoek is 3 jaar geldig.

Status C

Deze status krijg je wanneer er nog geen onderzoek is uitgevoerd. En wanneer je de website binnen 6 maanden gaat opzeggen óf laat onderzoeken.

Status D

Status D krijg je wanneer je toegankelijkheidsverklaring is verlopen na 3 jaar. Én wanneer er binnen 6 maanden geen nieuw onderzoek is uitgevoerd.

Status E

Bij status E zijn er nog geen enkele stappen ondernomen.

Plan mijn WCAG onderzoek in

RICHTLIJN (EU) 2016/2102

De wet digitale overheid zorgt in Nederland van de goede verzorging van digitale diensten van de overheid aan de burger. Het is in lijn met de Europse richtlijn inzake de toegankelijkheid van de websites en mobiele applicaties van overheidsinstanties.

Belangrijke artikelen in deze richtlijn zijn:

Artikel 4 Toegankelijkheidseisen voor websites en mobiele applicaties

De lidstaten zorgen ervoor dat overheidsinstanties de noodzakelijke maatregelen nemen om hun websites en mobiele applicaties toegankelijker te maken door ze waarneembaar, bedienbaar, begrijpelijk en robuust te maken.

Artikel 5 Onevenredige last

Het stelt dat overheidsinstanties moeten voldoen aan toegankelijkheidseisen voor websites en mobiele applicaties, tenzij deze een onevenredige last vormen. Bij de beoordeling hiervan moeten lidstaten rekening houden met factoren zoals de omvang en middelen van de instantie, en de geraamde kosten versus baten. Indien een uitzondering wordt toegepast, moet de instantie dit uitleggen en alternatieven bieden in een toegankelijkheidsverklaring.

Artikel 6 Vermoeden van conformiteit met de toegankelijkheidseisen

Artikel 6 van Richtlijn 2016/2102 stelt dat content van websites en mobiele applicaties die voldoen aan geharmoniseerde normen, waarvan de referenties door de Commissie zijn gepubliceerd, als conform met toegankelijkheidseisen wordt beschouwd. Als zulke normen niet zijn gepubliceerd, geldt dit voor content die voldoet aan specifieke technische specificaties of de Europese norm EN 301 549 V1.1.2 (2015-04). De Commissie kan uitvoerings- en gedelegeerde handelingen vaststellen om deze normen en specificaties bij te werken.

Artikel 7 Aanvullende maatregelen

Het beschrijft aanvullende maatregelen ter bevordering van de toegankelijkheid van websites en mobiele applicaties. Lidstaten moeten zorgen voor duidelijke toegankelijkheidsverklaringen van overheidsinstanties, modelverklaringen ontwikkelen, en de toepassing van toegankelijkheidseisen promoten. Ze moeten ook opleidingen faciliteren voor het creëren van toegankelijke content en het bewustzijn over toegankelijkheidsvoordelen vergroten. Tot slot bevordert de Commissie samenwerking tussen lidstaten en belanghebbenden om beste praktijken en ontwikkelingen uit te wisselen.

bron: Publicatieblad van de Europese Unie

Hulp nodig de Wet Digitale Overheid?

Word jij net als Carolina razend enthousiast van de Wet Digitale Overheid? Of zit je juist met je handen in het haar? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder op weg.

Bericht is niet ingevuld
Voornaam is niet ingevuld
Achternaam is niet ingevuld
E-mailadres is niet ingevuld
Nieuwsbrief
Carolina van Setten