Kan een slechtziend persoon een vakantie boeken op booking?

Met de meivakantie in zicht maken velen van ons zich op voor een welverdiende vakantie. Maar hoe eenvoudig is het eigenlijk voor iedereen om een vakantie te boeken?

In onze nieuwste user test video nemen we een kijkje op booking.com . Net als andere reisorganisaties moet ook booking.com voldoen aan de eisen van de European Accessibility Act die in juni 2025 in werking treedt. In onze vorige user tests video zag je al hoe Karin en Huub, die slechtziend zijn, en Marjo, die blind is, flink wat hindernissen tegenkwamen bij het bestellen van een handdoek op hema.nl. Dat was een duidelijk signaal dat we onze websites veel toegankelijker moeten maken. Nu zetten we die lijn voort en bekijken we hoe toegankelijk Booking.com is voor mensen met een visuele beperking.

De Digitale toegankelijkheid van Booking.com - Lukt het Myrna om een vakantie te boeken?

Even voorstellen, wie is Myrna?

Twee jaar geleden ontmoette ik Myrna, een 23-jarige studente uit Amersfoort, tijdens de Mentility Games. Dit vierdaagse evenement, gericht op skiën en snowboarden, biedt mensen met een lichamelijke uitdaging de kans om actief te zijn in de sneeuw.

Ondanks dat Myrna slechts 8% zicht heeft, is ze dol op actieve vakanties en wilde ze graag meewerken aan een usertest video om Booking.com te testen. Hierbij liep ze tegen verschillende toegankelijkheidsfouten aan.

Usertest

Aan de hand van deze video wil ik je graag inzichten geven in wat iemand ervaart wanneer een website niet toegankelijk is. Het doel is ook zeker niet om deze webshop in een slecht daglicht te zetten. In deze video ontstaan er verschillende problemen wanneer Myrna een overnachting probeert te boeken naar Zweden.

Vooral het gebruik van voorleessoftware blijkt een uitdaging; hoewel ze nog enigszins kan lezen, kost dit haar veel energie en heeft ze hier niet de voorkeur voor. Ze moet dan gebruik maken van inzoomen, waardoor de website verspringt. Ook doordat het zo veel tijd kost en energie is het uiteindelijk niet gelukt om te boeken. Dit zorgt voor veel frustratie, terwijl een vakantie boeken iets is om naar uit te kijken.

Voor tips over hoe je jouw website, app of online document beter toegankelijk kunt maken voor mensen zoals Myrna, die een visuele beperking hebben, vind je meer informatie in dit artikel. Deze aanpassingen zouden haar internetervaring aanzienlijk verbeteren en minder vermoeiend maken.

Ik weet nu eigenlijk niet waarnaar ik heb geluisterd

Myrna

En nu?

Met de naderende invoering van de European Accessibility Act in juni 2025, worden er specifieke eisen gesteld aan verschillende goederen en diensten. Het ontbreekt vaak aan interne kennis over digitale toegankelijkheid, wat het waarborgen van toegankelijke online diensten bemoeilijkt. Hoe kunnen we dit aanpakken? Een goed begin is om de volgende stappen te overwegen:

Start met awareness!

Definieer voor wie je digitaal toegankelijk wilt zijn en waarom. Wanneer dit duidelijk is binnen je team, heb je een goed startpunt om aan de slag te gaan met digitale toegankelijkheid.

Meer kennis te ontwikkelen

Investeer in het ontwikkelen van meer kennis over digitale toegankelijkheid. Op de lange termijn zal dit helpen om betere digitaal toegankelijke producten te ontwikkelen, waardoor reparaties een kosten worden voorkomen.

Gap-analyse

Maak een gap-analyse om te bepalen waar je nu staat en waar je naartoe wilt. Door een duidelijk beeld te krijgen van de mate van toegankelijkheid van jouw online dienst, kun je gericht actie ondernemen. Een WCAG-audit kan hierbij helpen.

Aan de slag

Zodra duidelijk is hoe digitaal toegankelijk jouw product is, kun je aan de slag met eventuele verbeterpunten die uit de analyse naar voren zijn gekomen.

Gerelateerde artikelen