Gebruikerstest tui.nl: hoe toegankelijk is het boeken van je vakantie?

De meivakantie komt eraan, wat het perfecte moment is om na te denken over de toegankelijkheid van online vakantieboekingen. Na een eerdere gebruikerstest op booking.com met Myrna, richten we ons nu op tui.nl, vooral met het oog op de eisen van de European Accessibility Act die in juni 2025 van kracht wordt.

De Digitale toegankelijkheid van TUI - Lukt het Milot om een vakantie te boeken?

Maak kennis met Milot

Twee jaar geleden heb ik Milot leren kennen, een 26-jarige uit Rotterdam. Milot leeft met congenitale stationaire nachtblindheid (CSNB) type 2, een aandoening die niet alleen haar nachtzicht beïnvloedt, maar ook gepaard gaat met lichtovergevoeligheid en problemen met het waarnemen van kleuren.

Usertest

In onze nieuwste video probeert Milot een vakantie naar Bosnië te boeken via de website van tui.nl. Ze komt verschillende uitdagingen tegen, waaronder onvoldoende kleurcontrast en te kleine tekstgroottes. Deze problemen maken de website lastig te navigeren voor iemand met een visuele beperking.

Ik weet niet eens waar ik ja op heb gezegd

Milot

Kleurcontrast

Een goed kleurcontrast is onmisbaar voor mensen zoals Milot. In onze recente video kun je zien hoe zij aanzienlijke moeilijkheden ervaart door onvoldoende kleurcontrast. Hier zijn enkele effectieve manieren om jouw digitale platforms toegankelijker te maken voor mensen met visuele beperkingen:

  • Hoog contrast: zorg dat tekst en andere cruciale elementen een hoog contrast hebben. Dit maakt ze beter zichtbaar voor mensen die slechtziend of kleurenblind zijn.

  • Links verduidelijken: zorg dat links meer opvallen dan alleen door kleur; gebruik ook andere visuele middelen zoals onderstreping om ze te onderscheiden.

  • Grafieken en diagrammen aanpassen: gebruik verschillende vormen en kleuren in je grafieken en diagrammen, en bied alternatieven zoals tabellen aan, zodat alle gebruikers de informatie gemakkelijk kunnen begrijpen

Ontdek hoe je zelf het kleurcontrast kunt meten met behulp van een kleurcontrast-analyser

Zoom en tekstgrootte

Voor gebruikers zoals Milot, die te maken hebben met de uitdagingen van kleine lettertypen, is de mogelijkheid om de tekstgrootte aan te passen of in te zoomen op een pagina van onschatbare waarde. Dit maakt het hen mogelijk om de tekst duidelijk te lezen, wat hun algehele gebruikservaring op jouw website aanzienlijk verbetert.

Heb je je ooit afgevraagd wat er met jouw website gebeurt als je het lettertype met 200% vergroot of als je inzoomt op de pagina? Blijft de tekst dan nog steeds goed leesbaar?

Hier zijn een aantal tips om te zorgen dat jouw website ook onder deze omstandigheden optimaal leesbaar blijft:

  • Leesbaarheid: zorg ervoor dat je tekst altijd helder en duidelijk blijft, zonder dat het breekt of onhandig overlapt, zelfs als gebruikers inzoomen.

  • Navigatie: alle navigatie-elementen moeten gemakkelijk toegankelijk blijven zonder horizontaal scrollen, zelfs bij ingezoomde weergave.

  • Interactieve elementen: links, knoppen en formulieren moeten functioneel blijven, ongeacht hoeveel er wordt ingezoomd. Zorg dat deze elementen groot en duidelijk genoeg zijn om gemakkelijk te gebruiken.

European Accessibility Act

Ik hoop dat deze video je een beter inzicht geeft in de situatie die Milot ervaart wanneer zij zelfstandig een reis probeert te boeken. Het naleven van de European Accessibility Act is niet alleen een vereiste voor reisorganisaties. Dit geldt ook voor alle andere commerciële websites en apps. We merken dat veel organisaties echter interne kennis over dit onderwerp missen. Een goed startpunt is het bekijken van de stappen die we hebben opgesteld na onze vorige gebruikerstest. Je kunt het stappenplan in onze vorige blog vinden.

Ik help je graag verder op weg met digitale toegankelijkheid.

Gerelateerde artikelen