Wat zou jij doen als je zicht wegvalt? Aline schreef kinderboeken

In deze gastblog deelt Aline Timmermans haar verhaal. Door het verliezen van haar zicht, verloor ze ook haar baan, rijbewijs, vrijheid en zoals ze het zelf omschrijft, een stukje eigenwaarde. Aline zat niet stil. Ze heeft op basis van haar ervaring twee kinderboeken geschreven. In deze blog vertelt ze meer over haar verhaal, het ontstaan van deze twee kinderboeken én hoe digitale toegankelijkheid haar helpt in het dagelijks leven.

Zorgen over de toekomst

“Als positief ingestelde moeder van Elise en Sjoerd maak ik mij regelmatig zorgen over de toekomst. Op mijn 30e verjaardag kreeg ik namelijk de diagnose retinitis pigmentosa. Dit houdt in dat ik waziger ga zien en mijn gezichtsveld nu al versmald is, alsof ik door een klein kokertje kijk.” Omdat deze diagnose kan leiden tot blindheid, bracht dit veel onzekerheid met zich mee bij Aline. Voor haar zelf, maar ook voor haar gezin

Aline Timmermans

Veel vragen

Aline heeft 10 jaar met liefde en plezier in de kinderopvang gewerkt. “Helaas hield dit op, en heb ik mijn rijbewijs ook meteen in moeten leveren.” Vragen die bij Aline opkwamen waren: “Wat ben ik nog waard nu ik niet meer werk? En ik niet meer zomaar van A naar B kan? Gaan mijn kinderen deze ziekte ook krijgen? En hoe ver zal mijn zicht verslechteren?

Kan ik nog wel een goede moeder en partner zijn? Dit waren vragen die bij mij oppopten.

Aline Timmermans

Aline haar oogaandoening als inspiratiebron

Aline is een creatieve aanpakker. Ze wist al snel haar oogaandoening te gebruiken als inspiratiebron voor twee prentenboeken. “Via deze prentenboeken kon ik op een begrijpelijke manier uitleggen aan mijn kinderen wat ik zag, en wat ik steeds bij de ogendokter ging doen.”

Ik wist al snel mijn oogaandoening als inspiratiebron te gebruiken voor een lang gekoesterde wens. Ik besloot, redelijk impulsief, een prentenboek te maken voor mijn kinderen.

Aline Timmermans

Het ontstaan van Lientje Leeuw

En zo ontstond Lientje Leeuw en volgde haar eerste prentenboek: “Lientje Leeuw naar de ogendokter”. In dit boek laat Lientje Leeuw zien wat er gebeurd bij de ogendokter. Daarbij wordt het verschil aangeduid tussen “normaal zicht” en het zicht met verschillende oogaandoeningen.

Cover van het boek: Lientje leeuw naar de ogendokter
Lientje Leeuw naar de ogendokter. Aline Timmermans, met tekeningen van Stephanie Hardy.

“Dat mijn manuscript binnen één dag online door een uitgever werd opgepikt, was heel onwerkelijk en onverwachts. Tegelijkertijd maakte het mij trots en opende het direct deuren om niet alleen mijn kinderen, maar ook andere mensen te helpen met mijn boek.”

Lientje Leeuw maakt het allemaal wat luchtiger

Met het (voor)lezen van mijn boek kan het gesprek over slecht zicht op een luchtige manier aangekaart worden. Dan komen de vragen en verhalen van vanzelf. Daarnaast sterkt het kinderen met slechter zicht dat ze niet de enige zijn. Lientje Leeuw moet namelijk ook naar de ogendokter, net als zij. Inmiddels kan Lientje al op veel fans rekenen en die hebben echt niet allemaal slecht zicht!

Lientje Leeuw bereikt iedereen

“Ik vind het belangrijk dat mijn boeken bij iedereen die met slechtziendheid te maken heeft, terecht komen. En daarmee ben ik al aardig op weg!” Inmiddels ligt het boek in samenwerking met het Oogfonds op alle oogafdelingen van de ziekenhuizen in Nederland. “Dat maakt me trots, ook dat diverse instanties me steeds beter weten te vinden. Mijn verhaal wordt gedeeld en zo komt er aandacht voor mijn boek(en).”

Het tweede boek volgde snel: Lientje Leeuw leert lopen met de stok

“Dit alles heeft me zo enthousiast en gedreven gemaakt, dat ik ook een 2e boek heb geschreven. Dat boek zou naar mijn idee iedereen eens moeten lezen: Lientje Leeuw leert lopen met de stok. Het maakt heel mooi duidelijk waar Lientje Leeuw zowel letterlijk als figuurlijk tegenaan loopt. De drempel om met een stok naar buiten te gaan en de, voor een ander, kleine ongemakken die ze tegenkomt in het verkeer.

Cover van het boek: lientje leeuw leert lopen met de stok
Lientje Leeuw leert lopen met de stok. Aline Timmermans, met tekeningen van Stephanie Hardy.

Dit zal hopelijk meteen het bewustzijn van medeweggebruikers vergroten.

Aline Timmermans

Toekomstplannen

De bezorgdheid over Aline haar toekomst is er nog steeds. “Het sterkt mij om op deze manier een bijdrage te leveren. Daarom zet ik mij onvoorwaardelijk in om mijn boeken op de plaatsen te krijgen waar ze van toegevoegde waarde kunnen zijn.” Een derde boek in deze reeks is dus zeker niet uitgesloten. Benieuwd? Hou dan de website www.lientjeleeuw.nl in de gaten.

Logo lientje leeuw

Lientje Leeuw en digitale toegankelijkheid

Op de website van Lientje Leeuw is rekening gehouden met digitale toegankelijkheid. “Je ziet meteen dat ik mijn website heb ingesteld met een zwarte achtergrond en witte letters. Dit kijkt voor mij een stuk rustiger” vertelt Aline.

Ook zijn er geen wazige foto’s op de achtergrond, zodat de tekst duidelijk leesbaar is.

Aline Timmermans

Digitale toegankelijkheid helpt mensen zoals Aline. “Via de inzet van Cardan heb ik ook toegang tot websites. Voor nu zijn kleine aanpassingen voor mij voldoende, maar over een tijdje ga ik gebruik maken van bijvoorbeeld voice over zodat alle tekst en knoppen worden voorgelezen.” Het is voor Aline fijn wanneer ze digitaal toegankelijk boodschappen kan bestellen. “Omdat ik niet “even snel” naar de winkel kan.”

Aan de slag met toegankelijkheid?

Aline en ik hopen via deze blog jou te hebben geïnspireerd. Wellicht is dit wel hét startpunt om op jouw manier aan de slag te gaan met digitale toegankelijkheid. We helpen je er graag bij. Neem dus gerust contact met ons op.

Gerelateerde artikelen