Digitale toegankelijkheid voor bedrijven

Als bedrijf wil je dat al je klanten gebruiken kunnen maken van jouw (digitale) dienstverlening én dat je voldoet aan de European Accessibility Act.

certificaat

Voor bedrijven in het kort

In onze digitale wereld is het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van jouw website en online diensten. Digitale toegankelijkheid zorgt ervoor dat al jouw online content, van websites en apps tot documenten, door iedereen te gebruiken is, ook door mensen met een functionele beperking. Dit is niet alleen wettelijk verplicht, maar ook gewoon het juiste om te doen en goed voor uw bedrijf.

Samen met jou zorgen wij ervoor dat je digitale dienstverlening voor al je klanten te gebruiken is. Daarnaast zorgen we ervoor dat je eveneens voldoet aan wetgevingen zoals de European Accessibility Act. Dit is de Richtlijn (EU) 2019/882 van het Europees parlement en de raad van 17 april 2019, betreffende de toegankelijkheidsvoorschriften voor producten en diensten.

De European Accessibility Act (EAA)

Wat is het?

De European Accessibility Act is een wetgeving van de Europese Unie die tot doel heeft de toegankelijkheid van producten en diensten te verbeteren voor mensen met een functionele beperking. Het streven is om drempels weg te nemen en gelijke kansen te bieden voor iedereen, ongeacht hun beperkingen.

Waarom?

De European Accessibility Act is een wetgeving van de Europese Unie die tot doel heeft de toegankelijkheid van producten en diensten te verbeteren voor mensen met een functionele beperking.

Voor wie?

De volgende type organisaties moeten voldoen aan de European Accessibility Act (EAA):

  • Overheid

  • Organisaties die voor meer dan 50% gesubsidieerd worden

  • Commerciële organisaties die producten of diensten leveren aan de overheid

  • Commerciële organisaties die essentiële diensten of producten of financiële diensten leveren.

  • Organisaties die door de overheid bestuurd worden

Welke diensten?

  • Financiële diensten

  • Webshops

  • Pinautomaten

  • Smartphones

  • E-books of e-readers

  • TV-apparatuur zoals digitale televisiediensten

  • Mediadiensten zoals Netflix, Videoland en Spotify

  • Online en offline diensten die te maken hebben met transport (zoals kaartjesautomaten)

  • Telecommunicatiediensten

Hoe?

Al deze diensten zullen moeten voldoen aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) zijn ontwikkeld om het web toegankelijker te maken voor iedereen. Dit kan je doen door een WCAG onderzoek in te zetten.

Alles over de EAA

De voordelen van een digitaal toegankelijk bedrijf

Sociale inclusie

Inclusiviteit en gelijke kansen voor iedereen staan centraal. Een toegankelijke website zorgt ervoor dat iedereen, ongeacht beperking, toegang heeft tot dezelfde informatie en diensten.

Verbeterde gebruikerservaring

Toegankelijkheidsmaatregelen verbeteren de gebruikerservaring en gebruiksvriendelijkheid van een website, wat leidt tot hogere tevredenheid en loyaliteit van klanten.

Groter bereik

Door je website toegankelijk te maken, vergroot je je potentiële klantenbestand aanzienlijk. In Nederland alleen al zijn er miljoenen mensen met een beperking die baat kunnen hebben bij toegankelijke online content.

SEO-voordelen

Zoekmachines waarderen toegankelijke websites. Veel toegankelijkheidsmaatregelen, zoals het gebruik van alt-teksten voor afbeeldingen, verbeteren ook de SEO van je site.

De WCAG en de European Accessibility Act

De Web Content Accessibility Guidelines zijn gemaakt om iedereen te helpen met digitale toegankelijkheid. Dit zijn 55 succescriteria die uitleggen hoe je rekening houdt met digitale toegankelijkheid. Om te voldoen aan de European Accessbility Act spelen de WCAG richtlijnen een belangrijke rol.

Alles over de WCAG
4 principes. 13 richtlijnen. 31 criteria level a. 24 criteria level aa. 31 criteria level aaa

Hoe wij jouw bedrijf digitaal toegankelijk maken

  1. Duidelijke planning en efficiëntie

    Bij Cardan hebben we een flexibele en efficiënte werkwijze voor het ontwikkelen van toegankelijke websites, waarbij Agile en Scrum centraal staan. Dit stelt ons in staat om in overzichtelijke sprints te werken, waardoor we snel kunnen inspelen op veranderingen en gestructureerd en efficiënt te werk gaan.

  2. GAP Analyse

    Je wilt weten waar je op dit moment staat. Dat doen we doormiddel van een GAP Analyse. We onderzoeken de staat van de kennis, toegankelijkheid van diensten en producten en de stappen die je organisatorisch moet zetten om volledig digitaal toegankelijk te zijn waarmee je voldoet aan de European Accessibility Act.

  3. Alle zorg uit handen

    We nemen alle zorgen uit handen zodat jij je kunt concentreren op de corebusiness, terwijl wij aan de slag gaan met een toegankelijke, efficiënte en goed werkende digitaal en fysiek toegankelijke dienstverlening. We minimaliseren de ontwikkelingstijd zoveel mogelijk, zonder in te boeten op kwaliteit. Onze ervaring helpt ons jou de beste projectmanagement te bieden.

    • WCAG 2.2 onderzoeken

      Zet onze WCAG onderzoeken in om een duidelijk beeld te krijgen hoe toegankelijk jouw website, app of PDF-document is.

    • WCAG trainingen

      Volg één van onze toegankelijkheidstrainingen en wordt een specialist in digitale toegankelijkheid.

    • Advies toegankelijkheid op maat

      Krijg extra advies en ondersteuning bij digitale toegankelijkheid.

    • Bewustwording

      Wat is digitale (on)toegankelijkheid en voor wie ben je uiteindelijk digitaal toegankelijk?

  4. Implementatie en borging

    Na het uit handen nemen van de onderzoeken, het opbouwen van kennis, het adviseren van developers en andere collega's zal je aan de slag moeten gaan met het implementeren van toegankelijkheidsoplossingen.Dit moet goed worden begeleid en toekomstbestendig zijn. Goede oplossingen worden opgenomen in de processen van de organisatie, dit pakt onze projectmanager samen met jouw bedrijf op.

  5. Accessibility Statement

    Als bedrijf zal je moeten laten zien dat je zowel digitaal als fysiek toegankelijk bent en daarmee voldoet aan de European Accessibility Act. Dit doe je door het opstellen van een gedegen Accessibility Statement, in het Nederlands een toegankelijkheidsverklaring. We helpen je bij het opstellen van de juiste documentatie.

  6. Herhaling en toekomst

    Vanaf 28 juni 2025 zal je altijd moeten voldoen aan een digitaal- en fysiek toegankelijke dienstverlening. Daarvoor is herhaling en de goede borging in de organisatie nodig. Daarom is Cardan voor je vaste partner voor de toekomst. Wij houden je op de hoogte van nieuwe wetten en kennis op bijvoorbeeld de WCAG richtlijnen.

Jouw bedrijf voor iedereen

Word jij net als Carolina razend enthousiast van de digitale toegankelijkheid? Of zit je juist met je handen in het haar? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder op weg.

Bericht is niet ingevuld
Voornaam is niet ingevuld
Achternaam is niet ingevuld
E-mailadres is niet ingevuld
Nieuwsbrief
Carolina van Setten