Hoe klinkt jouw website?
Hoi! Ik ben Eline, 23 jaar, en recent afgestudeerd aan Fontys ICT met een focus op front-end development en digitale toegankelijkheid. Over de periode van september 2024 tot januari 2025 heb ik namens het Futures Lab van MindLabs gewerkt aan het project Digital Accessibility for Everyone voor Cardan. Dit project richtte zich op de rol van audio in het verbeteren van navigatie op websites voor mensen met een visuele beperking.

Aanleiding van mijn project
Digitale toegankelijkheid is een belangrijk aspect van webontwikkeling, maar vaak wordt er nog te weinig rekening gehouden met gebruikers met beperkingen. Websites vormen een fundamenteel onderdeel van ons dagelijks leven en zouden voor iedereen toegankelijk moeten zijn, ongeacht visuele, auditieve, motorische of cognitieve beperkingen. Daarbij zijn er veel dingen in het dagelijks leven ontworpen voor mensen met een beperking, maar die nu door iedereen gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan spraakbesturing of automatische schuifdeuren!
In gesprek met alle stakeholders
Het onderzoek begon met een brede verkenning van digitale toegankelijkheid. Ik sprak met mensen met verschillende beperkingen, projectmanagers van digital agencies en docenten in het ICT-veld. Daarnaast bezocht ik talks en evenementen over digitale toegankelijkheid, las relevante artikelen en ervaarde ikzelf hoe het is om met een screenreader te werken.
Deze fase van het onderzoek hielp mij om de verschillende uitdagingen binnen dit vakgebied beter te begrijpen en opende mijn ogen. Ik ervaarde hoeveel werk er nog moet gebeuren in de techniek om mensen met beperkingen dezelfde kansen en toegang te geven.
Het Audiowebsiteconcept
Mijn concept is op basis van dit onderzoek en richtte zich op het omzetten van de structuur, lay-out en sfeer van een webpagina in muziek.
Het doel?
Het doel hiervan is om mensen met een visuele beperking sneller inzicht te geven in de indeling van een website, zonder afhankelijk te zijn van een screenreader die elk element van een website afzonderlijk voorleest. Dit kan het navigeren efficiënter maken en een intuïtiever begrip geven van de pagina-indeling.

Browserextensie
Hoewel het tijdens dit project niet mogelijk was om screenreader-software direct aan te passen, ontwikkelde ik een prototype als browser-extensie. Deze tool vertaalt visuele elementen van een pagina zoals titels, knoppen en afbeeldingen naar muzikale cues.
Op basis van deze muzikale aanwijzingen krijgen gebruikers auditieve hints over de structuur en inhoud. Zo transformeert de extensie elke website in een eigen, unieke compositie.
Functionaliteiten
Na meer mensen gesproken te hebben, heb ik steeds de functionaliteiten. De functionaliteiten zijn:
Een snelheid slider.
Afspeelknop.
Geluidstutorial mogelijkheden.
Oefen omgeving mogelijkheden.
Pauze knop.
Volume aanpassen.
Ben je benieuwd hoe muzikaal de website van cardan.com is? Dat hoor je in deze video!

Begeleidende tekst
In deze video zijn er verschillende geluiden te horen. Je ziet een rood kader over de verschillende componenten van cardan.com. Zoals over de titel, lijsten en afbeeldingen. Je hoort steeds een ander geluid wanneer er op een ander element gefocust wordt.
Toegankelijkheid van de browserextensie
Bij het ontwerpen van de audio extensie heb ik de tool aan een aantal vereisten laten voldoen.
Hoog kleurcontrast
De tool voldoet aan de eisen voor kleurcontrast, dit is belangrijk voor mensen die bijvoorbeeld kleurenblind zijn of zeer slecht zicht hebben. Bij voorkeur is dit minstens een contrast van 4:51 volgens de WCAG 2.2 AA.
Donkere achtergrond
Daarnaast heb ik een donkere achtergrond met lichte tekst gebruikt. Dit kan voor mensen met slecht zicht fijn zijn. Dit is rustiger voor de ogen en de lichte tekst is makkelijker te onderscheiden van een donkere achtergrond.

Testen met visueel beperkte gebruikers
Een belangrijk onderdeel van mijn project was het testen van het prototype met visueel beperkte gebruikers. De feedback die ik ontving was waardevol en bood inzicht in de manier waarop auditieve signalen kunnen bijdragen aan toegankelijkheid. Veel gebruikers gaven aan dat traditionele screenreaders soms traag of inefficiënt kunnen zijn, vooral bij complexe webpagina’s!
De rol van toegankelijkheid in digitale producten
Uit mijn onderzoek en tests werd duidelijk dat digitale toegankelijkheid niet alleen een ethische verplichting is, maar ook een kans om innovatiever te ontwerpen. Veel mensen, waaronder niet alleen visueel beperkten, maar ook mensen met dyslexie of motorische beperkingen, kunnen profiteren van alternatieve manieren van interactie met digitale content.
Digitale toegankelijkheid standaard in ontwerpprocessen
Toegankelijkheid zou een standaard onderdeel moeten zijn van het ontwikkelproces binnen de IT- en designsector. Dit begint bij bewustwording en kennisdeling binnen het werkveld. Door toegankelijkheid een standaard onderdeel te maken van ICT- en designopleidingen, kunnen toekomstige professionals beter toegankelijke producten ontwerpen.
Hoe was mijn ervaring?
Werken aan dit project was een inspirerende ervaring! Ik ontdekte hoe belangrijk het is om gebruikers actief te betrekken bij het ontwerpproces en hoe technologie kan bijdragen aan een inclusieve digitale wereld. Digitale toegankelijkheid vraagt om creativiteit en innovatie, en ik hoop dat mijn onderzoek heeft bijgedragen aan meer bewustzijn en ontwikkeling op dit gebied.