Digitale toegankelijkheid voor de overheid

Als overheidsinstantie wil je dat alle burgers gebruik kunnen maken van jouw digitale diensten en dat je voldoet aan de Wet Digitale Overheid (WDO). Deze wet, sinds juli 2023 van kracht, verplicht (semi-)overheidsorganisaties om hun digitale kanalen toegankelijk te maken voor iedereen.

Een collega van websteen staat met een certificaat in zijn hand

Toegankelijkheid overheid in het kort

Digitale toegankelijkheid is een thema dat steeds belangrijker is geworden binnen de overheid. In een wereld waarin online communicatie de norm is, is het cruciaal dat iedereen, ongeacht beperking, volledig mee kan doen. Dit geldt vooral in communicatie tussen de overheid en de burger. Websites en apps van overheidsinstanties moeten daarom voor iedereen toegankelijk zijn.

Maar hoe zorg je ervoor dat jouw digitale kanalen voldoen aan de Wet Digitale Overheid (WDO)? En waarom zou je hier als overheidsinstantie prioriteit aan moeten geven?

De Wet Digitale Overheid (WDO)

Wat is de WDO?

De WDO is gebaseerd op Richtlijn 2016/2102 en heeft geleid tot het Besluit digitale toegankelijkheid overheid. Sinds juli 2023 verplicht deze wet (semi-)overheidsinstanties om hun digitale diensten toegankelijk te maken voor iedereen. Het besluit digitale overheid is onderdeel van de Wet Digitale Overheid.

Waarom en voor wie geldt de wet digitale overheid?

Bestuursorganen

Zoals gedefinieerd in de Algemene wet bestuursrecht (Awb), waaronder gemeenten en uitvoeringsinstanties zoals UWV, SVB, Belastingdienst, DUO en RDW.

Semi-overheden

Organisaties in de zorgsector, onderwijsinstellingen en pensioenfondsen.

Rechterlijke macht

Inclusief het Openbaar Ministerie en leden van rechtbanken en gerechtshoven.

Deze diensten vallen onder de WDO

Deze diensten van de overheid moeten digitaal toegankelijk zijn:

  • Webgebaseerde informatie-, interactie-, transactie- en participatiediensten.

  • Nieuwe aanbestedingen.

  • Bestaande diensten.

  • Mobiele applicaties.

  • PDF's.

Hoe voldoe je aan de WDO?

Websites, apps en online documenten moeten voldoen aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Deze richtlijnen zijn ontwikkeld om digitale inhoud voor iedereen toegankelijk te maken. Het uitvoeren van een WCAG-onderzoek kan helpen om te bepalen in hoeverre jouw digitale kanalen aan deze standaarden voldoen.​

Meer informatie over WCAG onderzoeken

Wat moet je doen?

Als overheidsinstantie ben je verplicht een toegankelijkheidsverklaring te publiceren op je website of mobiele applicatie. Deze verklaring geeft de huidige status van de toegankelijkheid weer en wordt opgenomen in het register van DigiToegankelijk.

Alles over de Wet Digitale Overheid

De voordelen van een digitaal toegankelijke overheid

Je verbreedt de dienstverlening

Je zorgt ervoor dat alle burgers, inclusief mensen met een beperking, ouderen en mensen in afgelegen gebieden met beperkte internettoegang, toegang hebben tot jullie diensten en informatie.

Makkelijkere communicatie

Een makkelijkere communicatie zorgt ervoor dat burgers snel en efficiënt informatie kunnen vinden en begrijpen, wat de aanvraagprocessen voor vergunningen en andere diensten aanzienlijk versnelt.

Je voorkomt juridische gevolgen

Door te voldoen aan de toegankelijkheidsnormen minimaliseer je het risico op rechtszaken wegens het niet naleven van de wetgeving.

De WCAG en de Wet Digitale Overheid

De WCAG zijn gemaakt om iedereen te helpen met digitale toegankelijkheid. Dit zijn 55 succescriteria die uitleggen hoe je daarmee rekening houdt. Om te voldoen aan de WDO spelen de WCAG richtlijnen een belangrijke rol.

Alles over de WCAG
4 principes. 13 richtlijnen. 31 criteria level a. 24 criteria level aa. 31 criteria level aaa

Maak jouw overheid digitaal toegankelijk!

Het waarborgen van digitale toegankelijkheid binnen je organisatie kan een uitdaging zijn. Het is meer dan alleen het uitvoeren van een WCAG-onderzoek of het toegankelijk maken van PDF's. Het is belangrijk om de juiste stappen te nemen om het structureel te integreren in je organisatie.​

Cardan helpt bij het opstellen van een implementatieplan, het trainen van medewerkers en het monitoren van de voortgang in de vorm van Project Management voor de overheid.

Project Management voor overheid

Hoe wij jouw overheid toegankelijk maken

  1. Implementatieplan voor digitale toegankelijkheid

    Ons kant-en-klare implementatieplan kun je direct in de organisatie integreren, waardoor de overgang soepel en zonder immense tijdsinvestering verloopt. We ontlasten je team, zodat medewerkers zich kunnen concentreren op hun kernactiviteiten terwijl wij zorgen voor de toegankelijkheid.

  2. Informeren van externe stakeholders

    Het informeren van externe stakeholders is een belangrijk onderdeel van onze aanpak. Wij begrijpen het belang van transparantie en open communicatie met alle betrokken partijen, en zorgen ervoor dat zij op de hoogte zijn van de stappen die worden genomen om een toegankelijke digitale overheid te creëren.

  3. Naleving van de wet en regelgeving

    Wij zorgen ervoor dat je digitale platforms niet alleen toegankelijk zijn voor iedereen, maar ook volledig voldoen aan de huidige wet- en regelgeving. Dit beschermt je organisatie tegen mogelijke juridische problemen en versterkt jullie reputatie als een toegankelijke en verantwoordelijke overheidsinstantie.

    • WCAG 2.2 onderzoeken

      Zet onze WCAG onderzoeken in om een duidelijk beeld te krijgen hoe toegankelijk jouw website, app of PDF-document is.

    • WCAG trainingen

      Volg één van onze toegankelijkheidstrainingen en wordt een specialist in digitale toegankelijkheid.

    • Advies toegankelijkheid op maat

      Krijg extra advies en ondersteuning bij digitale toegankelijkheid.

    • Bewustwording

      Wat is digitale (on)toegankelijkheid en voor wie ben je uiteindelijk digitaal toegankelijk?

  4. Toegankelijk blijven

    Doormiddel van de eerdere stappen borgen we digitale toegankelijkheid in de processen van je organisatie. Daardoor is jouw organisatie ook de komende jaren gereed om te voldoen aan de wetgeving, maar belangrijker nog je bent digitaal toegankelijk voor iedereen. Dat ben je dan ook voor iedereen met een beperking.

Jouw overheid voor iedereen

Word jij net als Carolina razend enthousiast om jouw overheid digitaal toegankelijk te maken? Of zit je juist met je handen in het haar? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder op weg.

Bericht ontbreekt.
Voornaam ontbreekt.
Achternaam ontbreekt.
E-mailadres ontbreekt.
Stuur mij de leukste updates over digitale toegankelijkheid.
Carolina van Setten, Brand Manager Cardan