Toegankelijke communicatie: de kracht van B1-niveau

In de wereld van communicatie en toegankelijkheid duikt de term b1-niveau steeds vaker op. Het schrijven van heldere en doel(groep)gerichte teksten is een onderbelicht element in de lobby naar digitale toegankelijkheid, maar de waarde is gigantisch.  Dat meer marketing- en communicatieprofessionals zich gaan verdiepen in B1-niveau is van groot belang. Vooral nu, met de naderende implementatie van de European Accessibility Act.

Ik had een inspirerend gesprek met Charlotte Backx, eigenaresse van tekstbureau ‘Door Lotje Getikt’ in Tilburg dat sinds 2016 gespecialiseerd is in het schrijven van B1-teksten. Zij vertelt over het belang en geeft ook 5 tips voor toepassingen binnen jouw communicatie.

“Het belangrijkste voordeel van een begrijpelijke tekst is dat lezers direct weten wat er van hen verwacht wordt. Zo’n 90 procent van de Nederlanders snapt de inhoud van B1-teksten.” – Charlotte Backx

Wat is een b1 tekst?

Het taalonderwijs in Europa is ingedeeld op zes niveaus: A, B en C met ieder twee subniveaus. Jouw beheersing van luisteren, spreken en schrijven, bepaalt jouw taalniveau. Het hoogste niveau is C2 en het laagste A1. B1 is het niveau dat mensen halen wanneer ze een inburgeringscursus voltooien.

Voor wie schijf je b1 teksten ?

B1-teksten zijn er voor iedereen die heldere en toegankelijke informatie waardeert. Ze zijn extra nuttig voor de 2,5 miljoen Nederlanders die moeite hebben met lezen en schrijven. Denk aan mensen die Nederlands leren als tweede taal, individuen met cognitieve beperkingen zoals dyslexie, laaggeletterden en mensen met ADD, ADHD of autisme. Maar eigenlijk beleeft iedereen plezier aan B1-teksten. In een snelle, volledig digitale en aan content-overladen wereld, maken B1-teksten informatie eenvoudig toepasbaar voor een breed publiek.

Veel voordelen voor organisaties

Naast de maatschappelijke betrokkenheid die organisaties tonen door begrijpelijk te communiceren voor iedereen, benadrukt Charlotte dat B1-teksten ook commercieel gezien veel voordelen hebben. Heldere communicatie leidt tot minder misverstanden en een hogere klanttevredenheid . Dit heeft voordelen voor jouw klantenservice en bedrijfsefficiëntie. Bovendien biedt het SEO-voordelen zoals betere vindbaarheid en indexering door Google.

Het is een uitdaging om nuance  in complexe informatie, zoals juridische documenten, binnen het B1-niveau te behouden. Dit vraagt vaak om een creatieve aanpak, tekstbureau Door Lotje Getikt heeft met deze methode al verschillende organisaties succesvol ondersteund.

Dé 5 tips om jouw teksten b1 te schrijven Door Lotje Getikt:

  1. Kort en bondig: Beperk zinnen tot maximaal 15 woorden en alinea’s tot 50 woorden voor maximale duidelijkheid.

  2. Logisch taalgebruik: Wissel niet of weinig tussen synoniemen om verwarring te voorkomen.

  3. Jargon vermijden: Vertaal vaktermen naar gewoon Nederlands zodat je boodschap toegankelijk is voor een breder publiek.

  4. Geen beeldspraak of spreekwoorden: Kies voor directe formuleringen om misverstanden te voorkomen.

  5. Visuele hulpmiddelen: Versterk je boodschap met afbeeldingen en voeg als dat kan een voorleesfunctie toe om toegankelijkheid te vergroten.

Toegankelijke websites

Een B1-makeover van je website kan een groot verschil maken. Google geeft de voorkeur aan mobielvriendelijke websites en korte alinea’s met veel duidelijke tussenkoppen zijn hierbij belangrijk. Zo verhoog je in een klap de gebruiksvriendelijkheid en de zoekmachine-ranking van jouw website.

Samenwerken richting een toegankelijke toekomst

Met nieuwe wetgeving zoals de European Accessibility Act en de toename van digitale informatie in ons dagelijkse leven, wordt het cruciaal dat inhoud toegankelijk is voor iedereen. Door samen te werken met experts zoals Charlotte en haar team, maken organisaties hun informatie voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk. Voor meer informatie, bezoek de website van Door Lotje Getikt op https://doorlotje.nl/

Charlotte lichtte het belang van begrijpelijke taal eerder al toe, zoals ook vermeld in een artikel van RTL Nieuws: https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5419246/politiek-en-onbegrijpelijke-taal-kan-dat-niet-makkelijker

Charlotte bax van tekstbureau Door Lotje Getikt

Gerelateerde artikelen