Digitaal toegankelijke datavisualisaties maken
Datavisualisaties zijn ideaal om “saaie” cijfers op een mooie manier te presenteren. 1 beeld zegt immers meer dan 1000 woorden. Maar wist je dat niet iedereen deze complexe afbeeldingen goed ziet of begrijpt?
Wat is een datavisualisatie?
Een datavisualisatie, ook wel datavis genoemd, is een visuele weergave van informatie en data. Vaak zijn dat cijfers, maar het kunnen ook andere gegevens zijn. Een datavisualisatie helpt om ingewikkelde (soms zelfs saaie) gegevens op een snelle manier te presenteren. Ze helpen ook om trends, relaties, uitschieters en patronen in de data te zien en te begrijpen.
Voorbeelden van datavisualisaties zijn:
Grafieken en diagrammen
Kaarten
Infographics
Dashboards
Organogrammen
Tijdlijnen
Soms is een datavisualisatie een combinatie van meerdere kleine datavisualisaties. Denk bijvoorbeeld aan een infographic of dashboard dat ook grafieken, diagrammen en kaarten bevat. Datavisualisaties zijn over het algemeen complexe afbeeldingen met veel informatie.
Digitaal toegankelijke datavisualisaties
Een datavisualisatie is bedoeld om mensen te helpen om complexe gegevens eenvoudiger te begrijpen. Een datavisualisatie informeert, maar kan ook vermaken of activeren.
Niet iedereen kan datavisualisaties goed zien óf begrijpen. Dat kan komen door een zichtbeperking of cognitieve beperking. Iemand die kleurenblind is, kan bijvoorbeeld moeite hebben met het onderscheiden van verschillende data in een grafiek. Personen met een ernstige zichtbeperking hebben bijvoorbeeld moeite met het lezen van bepaalde teksten en zijn afhankelijk van voorleessoftware. Er zijn ook mensen die moeite hebben met het begrijpen van visuele informatie.
Het (digitaal) toegankelijk maken van de datavisualisatie is dus voor een grote groep belangrijk en soms zelfs noodzakelijk. Het zorgt ervoor dat deze mensen niet worden buitengesloten van deze informatie. Vaak helpt het al om een alternatief te geven, bijvoorbeeld in de vorm van een tekst, tabel, lijst of geluidsfragment.
Storytelling with data
Storytelling with data of vrij vertaald “Verhalen vertellen met gegevens” is een methode om met beelden een ervaring te maken, te informeren of te activeren. Datavisualisaties zoals een infographic zijn ideaal om storytelling in te zetten.
Iedere type data vraagt om een andere benadering. De ene set aan gegevens is beter te presenteren in een diagram, anderen in een kaart. Het kan ook zijn dat meerdere gegevensbronnen worden gecombineerd in een infographic of online dashboard.
Een goed en volwaardig alternatief is belangrijk als storytelling en de ervaring belangrijk zijn, zeker als de datavisualisatie zelf niet volledig toegankelijk is. Cardan Technobility denkt graag met jou mee om het beste alternatief voor jouw datavisualisatie te vinden.
GIS en kaarten
Voor kaarten en kaartapplicaties geldt een wettelijke uitzondering. Overheidsorganisaties hoeven ze niet digitaal toegankelijk te maken. Ze hebben vaak zoveel visuele informatie dat het bijna niet mogelijk is om een kaart toegankelijk te maken. Kaarten die bedoeld zijn voor navigatie moeten wel een alternatief hebben.
Kaarten worden vaak gebruikt bij geo-informatie systemen (GIS). Ruimtelijke gegevens over geografische gebieden (geo-informatie) worden op een visuele manier gepresenteerd. GIS-presentaties zijn vaak zeer complexe datavisualisaties.
Door de wettelijke uitzondering worden kaarten vaak genegeerd. Het gevolg hiervan is dat de informatie op deze kaarten vaak niet beschikbaar is voor bezoekers die bijvoorbeeld blind of slechtziend zijn. Deze informatie is voor hen misschien wel relevant of interessant. Zorg daarom voor een toegankelijk alternatief, zoals een lijst of een tabel.
De specialisten van Cardan Technobility denken dan ook graag met je mee om ook kaarten en GIS toegankelijk te maken of om te zorgen voor een creatief en gelijkwaardig alternatief.
Zelf digitaal toegankelijke datavisualisaties maken?
Maak je regelmatig datavisualisaties zoals infographics, kaarten, grafieken en diagrammen? Download dan nu onze infographic “Toegankelijke datavisualisaties maken”.