Digitale toegankelijkheid en Google

We weten inmiddels wel dat Google digitale toegankelijkheid belangrijk vindt. Aan het begin van dit jaar schreef ik al over de relatie tussen SEO en digitale toegankelijkheid. Maar hoe belangrijk is dat dan en wat doet Google er aan om de toegankelijkheid van websites te verbeteren?

Geen directe impact op ranking

In maart dit jaar vertelde John Mueller van Google in de Google Search Central SEO office-hours hangout dat toegankelijkheid geen directe impact heeft op de ranking. Dit betekent dat je dus niet hoger in Google komt te staan als je website goed toegankelijk is. Tenminste, niet direct. Het belang van toegankelijkheid werd door Mueller wel onderstreept. Mogelijk wordt toegankelijkheid in de toekomst wel een rankingfactor.

Als antwoord op de vraag of toegankelijkheid voordelen heeft voor de positie in Google, zei Mueller:

No, not really. So I think accessibility is something that is important for a website because, if you drive your users away with a website that they can’t use, then they’re not going to recommend it to other people. But it’s not something that we would pick up and use as a direct ranking factor when it comes to search. Maybe that will change over time.John Mueller
Senior Webmaster Trends Analyst (Google)

Voor een volledige reactie van Mueller bekijk je onderstaande video. Het onderwerp Google en digitale toegankelijkheid komt aan bod vanaf ongeveer 34:30. Het eerste half uur kan je dus overslaan.

English Google SEO office-hours from March 25, 2022

Toegankelijkheid geen rankingfactor, maar…

Op dit moment is digitale toegankelijkheid dus geen rankingfactor. Strikt genomen zorgt een digitaal toegankelijke website er dus niet voor dat je hoger komt te staan in Google. Toch benoemen wij dit regelmatig en dat heeft een goede reden. Veel vereisten die Google stelt aan “goede websites” komen overeen met regels uit de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG).

Rekening houden met de vereisten uit de WCAG helpt dus wel zeker. Het goed toepassen van tekstalternatieven, koppen, semantische code en een duidelijke structuur helpt namelijk bezoekers met een functiebeperking én Google.

Daarnaast heeft Google zelf ook veel aandacht voor digitale toegankelijkheid. Op Google.com/accessibility lees je wat ze zoal doen. Google zegt hier zelf het volgende over:

Iedereen moet toegang hebben tot en kunnen genieten van internet. Wij doen ons uiterste best om dit te realiseren.

Google

Ze ondersteunen ook allerlei initiatieven en onderzoeken op het gebied van digitale inclusie. Ook zijn er medewerkers van Google actief betrokken bij de WCAG. De onderzoekers van Google op het gebied van gebruikerservaring werken nauw samen met mensen met allerlei verschillende achtergronden en beperkingen. Ook bij het ontwikkelen van hun eigen producten is de toegankelijkheid belangrijk.

Google Style Guides

Google heeft uitgebreide documentatie die Google-developers helpt bij het schrijven van documentatie. De Google developer documentation style guide, oftewel de Google Style Guides, kan echter ook andere developers, UX-designers en contentspecialisten helpen bij het maken van goed vindbare én toegankelijke websites. Het geeft een goed beeld van hoe Google het onderwerp digitale toegankelijkheid benadert.

Digitale toegankelijkheid is namelijk een belangrijk en vaak terugkerend onderwerp in de Google Style Guides. Het belangrijkste punt daarbij is volgens Google:

Write documentation that is accessible to people with disabilities.
Google developer documentation style guide – Accessibility

Een aantal belangrijke tips die worden gegeven zijn:

  • Gebruik liever standaard HTML-elementen, in plaats van zelfgebouwde.

  • Schrijf woorden liever niet volledig in hoofdletters. Voorleessoftware kan dit spellend lezen.

  • Zorg ervoor dat lezers alle onderdelen kunnen bereiken, inclusief tabs, formulieren en interactieve elementen.

  • Test ook altijd met voorleessoftware.

  • Gebruik in HTML semantische elementen. Gebruik bijvoorbeeld het element om nadruk te geven, niet om iets schuin te drukken.

  • Probeer minder dan 26 woorden per zin te gebruiken.

  • Voorkom grote blokken tekst om “scannend lezen” mogelijk te maken. Gebruik bijvoorbeeld paragrafen, koppen en een lijst.

Naast deze algemene tips worden er ook tips gegeven over het gebruik van jargon, inclusief taalgebruik, afkortingen, voetnoten, tabellen en links. Vaak met uitgebreide (code-)voorbeelden en varianten.

Digitale toegankelijkheid en Google

Een toegankelijke website zorgt voor een hogere klanttevredenheid. Dat komt omdat over een toegankelijke website, als het goed is, ook beter is nagedacht. Er wordt meer rekening gehouden met de behoeften van de bezoeker. En dat is precies wat Google wil!

Hulp nodig met het verbeteren van je website voor digitale toegankelijkheid? Tijdens een 1-op-1 sessie sluit onze toegankelijkheidspecialist aan bij jouw ontwerp- en developmentteam. Zo leren UX-designers, developers en contentspecialisten tijdens het werk waar ze rekening mee moeten houden en worden potentiële toegankelijkheidsproblemen direct inzichtelijk. Meer weten? Neem nu contact met ons op.

Gerelateerde artikelen