Access Denied: hoe betrouwbaar waren onze WCAG onderzoeken?
Met het project Access Denied hebben wij alle ziekenhuiswebsites van Nederland onderzocht op digitale toegankelijkheid middels de WCAG richtlijnen. Op deze manier bieden wij inzichten over de toegankelijkheid van alle ziekenhuiswebsites in Nederland! Samen met Proud Nerds zijn we dit project gestart om meer bewustwording te creëren. Onze missie is om iedereen gelijke online toegang tot zorg te bieden.
In de vorige blog gaven we meer toelichting over de WCAG 2.2 en hulp bij digitale toegankelijkheid. Meer informatie lees je in de vorige blog. In deze blog gaan we ons verdiepen in de betrouwbaarheid van onze WCAG onderzoeken.
Wat is een WCAG onderzoek?
Een WCAG onderzoek geeft een duidelijk beeld over de toegankelijkheid van je website, app of online document. We voeren een handmatige inspectie uit volgens de WCAG-EM.
Hoe zorgen wij voor een betrouwbaar onderzoek?
Voor het onderzoeken van alle ziekenhuiswebsites van Nederland hebben we quickscans uitgevoerd. Op deze manier krijg je een goede eerste indruk van de toegankelijkheid. De onderzoeken die we uitvoeren gaan allemaal volgens de WCAG-EM. Deze methode is ontwikkeld door het W3C. Het W3C (The World Wide Web Consirtium) is een internationale gemeenschap. Met als doel dat het internet werkt voor iedereen. Tevens is deze methode vanuit de overheid geadviseerd om te gebruiken. We geven je graag meer toelichting over onze werkwijze.
Wat is het verschil tussen een quickscan en volledig onderzoek?
Het verschil tussen een volledig WCAG onderzoek en een quickscan zit met name in de grootte van het onderzoek. Waar we bij een volledig onderzoek een steekproef maken van ongeveer 20 pagina’s, is dat voor een quickscan 5 pagina’s. In deze steekproef kiezen we “speciale pagina’s” uit. Denk aan pagina’s met video’s, formulieren, afbeeldingen etc. Daarentegen is het rapport van een volledig onderzoek te gebruiken voor de toegankelijkheidsverklaring.
Een onderzoek bij Cardan gaat als volgt
We beginnen met het WCAG onderzoek
Onze onderzoekers voeren een handmatig onderzoek uit dat voldoet aan de wettelijke eisen. Onze onderzoeken voeren wij uit volgens de Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM) 1.0 van het W3C.
Jouw persoonlijk dashboard staat klaar
Op mijn.technobility.nl staat jouw persoonlijk dashboard klaar met daarin alle informatie over de geplande onderzoeken, trainingen en consultancy.
Je ontvangt het eerste rapport
Na uiterlijk drie weken ontvang je een overzichtelijk rapport met alle bevindingen. Dit rapport is voorzien van geconstateerde problemen, maar óók bieden wij oplossingsgericht advies. Het rapport is te gebruiken voor de toegankelijkheidsverklaring
We plannen een adviesgesprek in
Zo’n rapport lezen is niet altijd even makkelijk. We plannen graag een adviesgesprek met je in. In dit gesprek van maximaal één uur kunnen vragen gesteld worden aan één van onze specialisten.
Aan de slag met de bevindingen
Na het ontvangen van het eerste rapport en het adviesgesprek is het tijd om aan de slag te gaan met alle bevindingen. Om zo jouw website, app of online document digitaal toegankelijk te maken.
Tijd voor de WCAG-hertest
In overleg plannen we na 12 weken de hertest in. Hierin controleren we in hoeverre de website of app digitaal toegankelijk is na het ontvangen van het eerste rapport.
Jouw website of app voor iedereen!
Aan de hand van alle bevindingen ben je aan de slag gegaan met de verbetering van jouw website of app. Na de hertest ontvang je het tweede rapport met daarin alle verbeterde resultaten.
Voor wie zijn we digitaal toegankelijk?
Marijn, een ware Tilburger met een levendige persoonlijkheid, vond zijn weg naar Amsterdam. Zijn passie voor het water, de sportschool, fietsen en vroege ochtendrondjes is onmiskenbaar. Bij Cardan zet hij zich dagelijks in voor het bevorderen van digitale toegankelijkheid, waarbij zijn eigen ervaring met dyslexie een onderscheidende kracht vormt.
Meer weten over dit project?
Benieuwd naar alle onderzoeksresultaten? Op de website van Access Denied zijn alle rapporten te downloaden. Daarbij delen ook Simone, Tim en Jantina hun verhaal. Samen zorgen wij ervoor dat we het internet toegankelijk maken voor iedereen. Wil jij zelf aan de slag gaan met het ontwikkelen van digitaal toegankelijke websites voor iedereen? Bekijk dan eens al onze trainingen.