Access Denied: kan iemand met een beperking niet om hulp vragen?
Access Denied: hét project dat inzichten geeft over de digitale toegankelijkheid van alle ziekenhuiswebsites in Nederland. Samen met Proud Nerds zijn we dit project gestart om meer bewustwording te creëren. Onze missie is om iedereen gelijke online toegang tot zorg te bieden. In deze blog geven we antwoord op veelgestelde vragen!
In de vorige blog gaven we antwoord op de vraag: “wat zijn de beperkingen voor slechthorenden en doven op ziekenhuiswebsites?” Meer informatie lees je in de vorige blog. In deze blog gaan we ons verdiepen in één van de meest gestelde vragen: “Waarom kan iemand met een beperking niet gewoon om hulp vragen?”
3 tips om jouw website digitaal toegankelijk(er) te maken!
Wanneer we de WCAG 2.2 richtlijnen toepassen, maakt dit het mogelijk om mensen met een functionele beperking zelfstandiger “hun ding” te laten doen op het internet. Het is dus geen onmogelijke klus om mensen met een visuele, auditieve, cognitieve óf motorische beperking het internet te laten gebruiken. Hier zijn wat tips om een goede start te maken met digitale toegankelijkheid!
Fix je kleurcontrast!
Kleur is een prettige manier om mee te communiceren. Je kan er gemakkelijk informatie mee overbrengen. Het kan zelfs een bepaald gevoel opwekken. Maar, zorg wel voor voldoende kleurcontrast! Het succescriterium 1.4.3 in de WCAG 2.2 gaan over het contrast tussen tekst en achtergrond. Zorg voor een minimaal kleurcontrast van 4,5:1. Voor niet-tekstuele content en grote tekst is een minimaal kleurcontrast van 3,0:1 vereist!
Tip: check je contrast met de “Colour Contrast Analyzer”. Deze tool gebruiken onze onderzoekers ook in een WCAG onderzoek op websites, apps en online documenten. Op deze manier help je mensen met een visuele beperking en maak je voor hen jouw website een stuk digitaal toegankelijker!
Werkt je website met toetsenbordnavigatie?
Er zijn enkele hulpmiddelen die mensen met een motorische beperking kunnen helpen. Dit helpt bijvoorbeeld het gebruik van de computer makkelijker te maken om bepaalde zaken te regelen, of informatie te vinden. Zo kan bijvoorbeeld het gebruik van toetsenbordnavigatie mensen helpen om de website te bedienen. Let erop dat:
Je zorgt voor een duidelijke focus om alle interactieve elementen.
Je eventueel een “skiplink” toevoegt aan het navigatiemenu.
Schrijf in “Jip-en-Janneke” taal!
Met Jip-en-Janneke taal wordt bedoeld dat teksten eenvoudig worden geschreven. Máár, het is nog best lastig om in duidelijk en makkelijk taalgebruik teksten te schrijven! Toch helpt het mensen met bijvoorbeeld een cognitieve beperking, of mensen die laaggeletterd zijn, om jouw informatie beter te begrijpen. Schrijf bijvoorbeeld in Taalniveau B1. Dit staat voor eenvoudig Nederlands. Zo schrijf jij de beste “Jip-en-Janneke” teksten:
Gebruik korte zinnen
Maak gebruik van een duidelijke titel (en tussenkoppen)
Schrijf je doel zo snel mogelijk
Vermijd vaktaal en schrijf met veelgebruikte woorden
Hoe minder hoe beter: schrijf je teksten zo kort mogelijk!
Gebruik je woorden consistent (vermijd dus synoniemen)
Maak gebruik van concrete woorden
Voor wie zijn we digitaal toegankelijk?
Tim is 35 jaar en op het moment wonend in Arnhem. Zijn grootste passie is dansen. Tim is spreker door het hele land en deelt zijn kennis en ervaringen over inclusie. Tim is zich gaan ontplooien in de zorgtechnologie waaruit “Het Dorp” voortkwam.
Tim heeft broze botten omdat er minder kalk dan normaal in zijn botten zit. “Wanneer je mij een high-five geeft, kan mijn arm breken.”
Meer weten over dit project?
Benieuwd naar alle onderzoeksresultaten? Op de website van Access Denied kan je het rapport aanvragen. Daarbij delen ook Simone, Marijn en Jantina hun verhaal. Samen zorgen wij ervoor dat we het internet toegankelijk maken voor iedereen. Wil jij zelf aan de slag gaan met het ontwikkelen van digitaal toegankelijke websites voor iedereen? Bekijk dan eens al onze trainingen.