De WCAG 2.1

De WCAG 2.1 AA bestaan uit aanbevelingen en technieken die helpen om content digitaal toegankelijk te maken. De WCAG 2.1 AA is de huidige wettelijke norm voor de Wet Digitale Overheid.

Tyche lacht met een bezoeker op het Ervaringsplein

Wat is de WCAG?

De WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) helpen mensen met een functionele beperking om makkelijker het internet te laten gebruiken. Deze WCAG richtlijnen zijn opgebouwd uit:

  • 4 principes

  • 12 richtlijnen

  • 86 succescriteria

Je hebt de WCAG, maar wat is precies de WCAG 2.1 AA? Om dit goed te kunnen begrijpen, moet je weten hoe de WCAG is opgebouwd.

Let op! Op 5 oktober 2023 zijn de nieuwste WCAG richtlijnen gepubliceerd (WCAG 2.2 AA) Alles over de WCAG 2.2 lees je op deze pagina.

“The power of the web is in its universality. Access by everyone regardless of disability is an essential aspect.”

Tim Berners-Lee, bedenker van het World Wide Web
Alles over de WCAG

Wat is de WCAG 2.1?

In juni 2018 verscheen de WCAG 2.1. Dit is de huidige norm voor de Nederlandse wetgeving.

Deze versie van de WCAG, bestaat uit:

  • 4 principes

  • 13 richtlijnen

  • 78 succescriteria

Door het toepassen van de WCAG 2.1 richtlijnen worden er steeds meer toegankelijke websites, apps en online documenten gemaakt.

4 principes. 13 richtlijnen. 30 succescriteria op niveau a. 20 succescriteria op niveau aa. 29 succescriteria op niveau aaa.

De succescriteria van de WCAG 2.1 AA

Wat zijn dan die 50 succescriteria? Deze 50 succescriteria van de WCAG 2.1 AA zijn hele specifieke regels waarop een website, app of pdf-document wordt onderzocht op digitale toegankelijkheid. Dit zijn 4 voorbeelden.

SuccescriteriumBeschrijvingNiveau
1.1.1 Niet-tekstuele contentAlle niet-tekstuele content die aan de gebruiker wordt gepresenteerd, heeft een tekstalternatief dat een gelijkwaardig doel dient, behalve voor de hierna vermelde situaties.A
2.1.1 ToetsenbordAlle functionaliteit van de content is bedienbaar via een toetsenbordinterface zonder dat afzonderlijke toetsaanslagen aan tijd gebonden zijn, behalve als de onderliggende functie een invoer vereist die afhangt van het pad dat de gebruiker aflegt en niet alleen van de eindpunten.A
3.1.2 Taal van onderdelenDe menselijke taal van elke passage of zin in de content kan door software bepaald worden, behalve waar het gaat om eigennamen, technische termen, woorden van onbepaalde taal en woorden of zinsdelen die deel zijn gaan uitmaken van het jargon van de onmiddellijk omringende tekst.AA
4.1.3 StatusberichtenIn content die is geïmplementeerd met opmaaktalen kunnen statusberichten door software bepaald worden met behulp van rol (role) of eigenschappen (properties), zodat hulptechnologieën de berichten aan de gebruiker kunnen presenteren zonder dat ze de focus krijgen.AA

Alle criteria van de WCAG 2.1 AA lezen?

Wil je zelf aan de slag met de succescriteria van de WCAG 2.1 AA? Download dan onze WCAG checklist en lees gelijk de 6 nieuwste criteria van de WCAG 2.2 AA.

Naam is niet ingevuld
E-mailadres is niet ingevuld
Nieuwsbrief
Marijn van der Laan

Wetgeving en de WCAG 2.1

De WCAG 2.1 AA is de norm voor de Wet Digitale Overheid. Deze zijn vastgelegd in de Europese Norm (EN) 301 549. Voor de overheid is digitale toegankelijkheid verplicht. Je moet dus voldoen aan de 50 succescriteria van de WCAG 2.1 AA. De 28 succescriteria op niveau AAA worden alleen toegepast in specifieke situaties. Dit is dus niet wettelijk verplicht.

Alles over de Wet Digitale Overheid

WCAG 2.1 AA voor de overheid

Sinds 23 september 2020 moeten alle websites van overheid en semi-overheid voldoen aan de WCAG 2.1 AA richtlijnen. En apps moeten voldoen vanaf 23 juni 2021. Dit geldt voor de rijksoverheid, maar ook voor gemeentes, provincies en waterschappen.

Hoe aan de slag?

Voor veel overheden zijn de Web Content Accessibility Guidelines nog een uitdaging. De WCAG 2.1 AA is nog geen onderdeel in de hele organisatie. Dat begint vaak bij bewustzijn, maar ook met het trainen van de collega’s. Niet alleen het communicatie-team moeten weten waar ze op moeten letten. Dit geldt ook voor managers en andere beleidmakers. Ook is het belangrijk dat er een overzicht komt van de toegankelijkheid van alle digitale middelen: websites, apps, documenten en video. Wij helpen je daarbij!

WCAG 2.1 AA en de toegankelijkheidsverklaring

Overheidsorganisaties vertellen in de toegankelijkheidsverklaring hoe goed toegankelijk ze al zijn en wat ze er aan doen om de toegankelijkheid van hun websites of apps te verbeteren. Een WCAG onderzoek is hiervoor nodig als ‘bewijslast’. Zie de Toegankelijkheidsverklaring als een soort aanvalsplan: uiteindelijk moet de website of app helemaal voldoen aan de 50 succescriteria.

Cardan voor de overheid

De WCAG 2.1 AA voor bedrijven

Vanaf 2025 moeten ook veel bedrijven rekening houden met de WCAG. Ook voor bedrijven en niet-overheden wordt digitale toegankelijkheid namelijk een wettelijke verplichting. De Europese Toegankelijkheidsakte (EAA) moet ervoor zorgen dat nog meer consumenten gebruik kunnen maken van toegankelijke producten en diensten.

De WCAG 2.2 AA

Sinds 5 oktober 2023 zijn de nieuwste WCAG richtlijnen gepubliceerd. De WCAG 2.2. Hoogstwaarschijnlijk zal in 2025 dit de norm worden.

De WCAG richtlijnen worden dan ook belangrijk voor onder andere:

  • Webshops

  • Transportdiensten

  • Bankzaken

  • E-books

Is jouw website of webshop nog niet volledig toegankelijk? Start dan nu met het maken van een plan. Zo ben je in 2025 helemaal klaar om nog meer mensen te bereiken. Ook voor bedrijven hebben we interessante trainingen, praktische onderzoeken en we adviseren ze hoe de WCAG toegepast wordt in hun organisatie.

Cardan voor bedrijven

De voordelen van de WCAG 2.1 AA?

Een digitaal toegankelijke website heeft enorm veel voordelen. Je helpt uiteindelijk 25% van de Nederlandse bevolking met het het verbeteren van de gebruikerservaring.

  • Iedereen kan er goed gebruik van maken.

  • Content is duidelijker en logisch.

  • Betere vindbaarheid, ook op Google.

  • Hogere klanttevredenheid.

  • Werkt op alle apparaten.

  • Je bereikt meer mensen.

Dit is hoe wij jou helpen met de WCAG 2.1 AA

Wil jij weten of jouw website of app al voldoet aan de WCAG 2.1 AA? Vraag dan bijvoorbeeld een WCAG onderzoek aan om jouw website of app te laten onderzoeken op de Web Content Accessibility Guidelines. Als WCAG experts kijken we graag hoe digitaal toegankelijk je al bent en waar er nog winst te behalen valt.

  • Volledig onderzoek

    Uitgevoerd volgens WCAG-EM, gebaseerd op WCAG 2.2, niveau AA.

  • Deelonderzoek content

    Ideaal als een volledige WCAG audit niet nodig is. Dit zoeken we samen uit.

  • Techniek onderzoek

    Is de content al onderzocht? Kies dan voor een techniek onderzoek.

  • WCAG Quickscan

    Krijg een eerste indruk van de stand van zaken met een kleine steekproef van je website of app.

  • App onderzoek

    Toets jouw app en krijg een rapport voor de toegankelijkheidsverklaring.

  • PDF onderzoek

    Controleer hoe toegankelijk jouw PDF documenten 
zijn opgemaakt.

  • Aanvullend onderzoek

    Perfect voor na een grote update of nieuwe functionaliteiten op je website, app of PDF-document.

  • Help!

    Kan je niet kiezen? Wij helpen je graag verder op weg met het maken van de juiste keuze.

    Neem contact op

Meer informatie over de WCAG

Vragen over de WCAG 2.1 AA?

Word jij net als Carolina razend enthousiast van de WCAG 2.1 AA? Of zit je juist met je handen in het haar? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder op weg.

Bericht is niet ingevuld
Voornaam is niet ingevuld
Achternaam is niet ingevuld
E-mailadres is niet ingevuld
Nieuwsbrief
Carolina van Setten