De WCAG 2.2 is definitief!

We hebben een tijdje moeten wachten op WCAG 2.2. In eerste instantie stond de nieuwe versie van de Web Content Accessibility Guidelines al voor 2020 gepland. Er werd meerdere keren geroepen dat de nieuwe richtlijnen er écht binnenkort aan zouden komen. Het is eenmaal zover! We vertellen je graag meer over de WCAG 2.2.

WCAG 2.2 is definitief

De WCAG 2.2 is definitief. Er zijn de afgelopen twee jaar verschillende versies rond gegaan, en dat maakte het lastig om precies te zeggen wat de nieuwe webrichtlijnen ons ging brengen. Gelukkig weten we daar nu meer over.

In september 2022 stond gepland dat de conceptfase wordt afgerond. Het WCAG 2.2-project gaat dan een nieuwe fase in: Candidate Recommendation. Het belangrijkste doel van deze “kandidaataanbeveling” is dat de technische uitwerking van de nieuwe succescriteria ingezet kunnen worden. Dit kan nog wel veranderen op basis van ervaringen tijdens het gebruik.

De WCAG 2.2 als Europese norm?

De nieuwste versie is nog niet direct onderdeel van de (Nederlandse) wetgeving. Hiervoor zal eerst een wijziging moeten komen van de Europese Norm (EN) 301 549. In deze norm wordt nu nog 1-op-1 verwezen naar WCAG 2.1. Het kan enkele maanden (maar ook langer) duren voordat deze norm is gewijzigd. Pas dan zal het ook de nieuwe norm zijn in Nederland.

Dat wil niet zeggen dat wij tot die tijd stil gaan zitten. Nu de WCAG 2.2 definitief is, gaan we websites en apps al onderzoeken op de nieuwe succescriteria. Zo zijn door ons onderzochte websites en apps ook meteen klaar voor de wettelijke verplichting.

Waarom is WCAG 2.2 belangrijk?

WCAG 2.2 zorgt voor een aantal verbeteringen op websites en apps. Vooral voor gebruikers met een cognitieve beperking zijn er verbeteringen, maar ook het gebruik van mobiele apparaten (tablets en telefoons) wordt beter. Hiervoor worden negen nieuwe succescriteria geïntroduceerd.

9 nieuwe succescriteria

WCAG 2.2 brengt in totaal negen nieuwe succescriteria. Hiervan zijn er zes op niveau A of AA. Daarmee onderzoeken we websites en apps vanaf de nieuwe versie op 55 succescriteria. Een succescriteria is verwijderd: 4.1.1 Parsen (niveau A). De succescriteria op niveau AAA zijn geen onderdeel van de wettelijke norm en onderzoeken we alleen in heel specifieke situaties.

  • 2.4.11 Focus niet bedekt (minimum) (AA)

  • 2.5.7 Sleepbewegingen (AA)

  • 2.5.8 Doelgebied grootte (minimaal) (AA)

  • 3.2.6 Consistente hulp (A)

  • 3.3.7 Redundante invoer (A)

  • 3.3.8 Toegankelijke authenticatie (minimum) (AA)

Voor niveau AAA zijn deze criteria toegevoegd:

  • 2.4.12 Focus niet verduisterd

  • 2.4.13 Focus weergave

  • 3.3.9 Toegankelijke authenticatie (verbeterd)

Wat kan jij al doen?

Het is nu echt mogelijk om je website te onderzoeken op de nieuwe richtlijnen. Er zullen nu niet meer veel wijzigingen ontstaan. In onze checklist bieden we een uitleg van de nieuwe succescriteria.

Wij volgen ondertussen de ontwikkelingen van WCAG 2.2. Onze trainingen zijn aangepast, zodat we de nieuwe succescriteria behandelen. Het volgen van een training digitale toegankelijkheid in geeft je daarom al een voorsprong.

Je kan bij ons de “WCAG 2.2 verdieping” volgen. In deze korte training praten we je in detail bij over de impact van de nieuwe succescriteria. Ook gaan we zo snel mogelijk deelonderzoeken aanbieden waarin we jouw website onderzoeken.

Zelf aan de slag met het checken van je website? Download dan onze WCAG-checklist. Deze is al bijgewerkt met de definitieve succescriteria.

Download WCAG 2.2 checklist

Gerelateerde artikelen