WCAG 2.1 vs WCAG 2.2

Als je het nieuws rond digitale toegankelijkheid een beetje volgt, heb je waarschijnlijk al gelezen dat een nieuwstee versie van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) sinds 5 oktober 2023 gepubliceerd is: WCAG 2.2. Wat is nu het verschil met de huidige eisen en waar moet je rekening mee houden? Dit lichten we toe in een vergelijking tussen WCAG 2.1 vs WCAG 2.2.

Een vergelijking: WCAG 2.1 versus WCAG 2.2

Het is belangrijk om te weten dat WCAG 2.2 een aanvulling is op de bestaande eisen in WCAG 2.1. Alles wat nu geldt, geldt dus ook nog als WCAG 2.2 de aanbevolen standaard is voor digitale toegankelijkheid. De nieuwe versie introduceert negen nieuwe succescriteria, verdeeld over de drie bestaande niveaus A, AA en AAA.

In WCAG 2.1 werd voornamelijk gelet op eisen voor mobiel internet en apps. Daarnaast zijn met die versie ook eisen geïntroduceerd die gericht zijn op de toegankelijkheid voor nog meer gebruikersgroepen dan in WCAG 2.0.

In WCAG 2.2 is nu meer aandacht voor mensen met een cognitieve beperking, mensen met verminderd zicht en mensen met een leerstoornis. De nieuwe succescriteria zijn dus voornamelijk bedoeld om web content voor deze mensen met een beperking toegankelijker te maken. Ook hier zijn nog een paar nieuwe eisen opgenomen voor gebruik op mobiele apparaten.

Eén wijziging in de WCAG-succescriteria

Naast het toevoegen van negen succescriteria is nog één wijziging in WCAG 2.1 vs 2.2 doorgevoerd: succescriterium 2.4.7 “Focus zichtbaar” verandert van niveau AA naar niveau A. Dit is gedaan om aan te geven dat het voor een hele grote groep mensen belangrijk is om te zien waar de focusindicator zich bevindt.

Omdat in de praktijk eigenlijk altijd zowel niveau A als niveau AA wordt getoetst, heeft dit niet direct invloed op de uitkomst van een toetsing. Je kunt deze wijziging wel gebruiken in je prioriteitenlijst en dit succescriterium voorrang geven op andere succescriteria die betrekking hebben op een minder grote doelgroep.

De nieuwe succescriteria in WCAG 2.2

In het artikel WCAG 2.2: alles wat je moet weten over de nieuwe webrichtlijnen hebben we al beschreven wat de nieuwe succescriteria in WCAG 2.2 vs WCAG 2.1 op niveaus A en AA betekenen. Omdat niveau AAA in principe nooit wordt getoetst, is het nieuwe succescriterium op dat niveau achterwege gelaten.

Wanneer wordt WCAG 2.2 gepubliceerd?

De WCAG 2.2 is op 5 oktober 2023 gepubliceerd.

We hebben lang moeten wachten op deze nieuwe versie. Dit uitstel heeft onder andere te maken met alle feedback die in de ontwikkeling is aangedragen. Het W3C – dat verantwoordelijk is voor deze standaard – beoordeelt deze feedback zorgvuldig en wil verbeteringen op een correcte manier doorvoeren. Op het moment dat de standaard is gepubliceerd, is het namelijk niet zomaar weer te wijzigen.

Wanneer wordt WCAG 2.2 de wettelijke norm?

Nadat WCAG 2.2 officieel is gepubliceerd, moet het vervolgens nog worden opgenomen in de Europese standaard EN 301 549. Pas wanneer dat is gebeurd, is WCAG 2.2 ook de wettelijke norm definitief waarop websites en apps beoordeeld worden. Hoelang dit duurt, is op dit moment nog onduidelijk.

Meer weten over de WCAG 2.1 vs 2.2

Wij houden de ontwikkelingen rond WCAG 2.2 nauw in de gaten en we staan klaar op het onderzoeken van websites en apps aan de hand van deze nieuwe succescriteria. Op het moment dat deze versie de wettelijke norm is kunnen wij daarom ook direct jouw website of app hierop onderzoeken.

Verder zijn we onze WCAG 2.2 training aan het finetunen, zodat je die later dit jaar bij ons kunt volgen.

Wil je weten wat de WCAG 2.2 voor jou betekent? Gebruik dan onze unieke checklist en doorloop jouw website(s) en/of app(s).

Download onze WCAG 2.2-checklist