Training bij Cardan: dit vond Wesley ervan

Een training over digitale toegankelijkheid: wat kan je verwachten? Ik kan jou dit stap voor stap vertellen. Maar… Dit keer neem ik je graag mee in het ervaringsverhaal van Wesley. Wesley heeft enkele maanden geleden bij Cardan Technobility de opleiding “Adviseur Digitale Toegankelijkheid” gevolgd, en het certificaat behaald! Ik sprak hem over zijn ervaring over de training, én hoe hij nu digitale toegankelijkheid toepast in zijn organisatie.

Wesley Eleonora vertegenwoordigt sinds 2010 een aantal leveranciers van digitale oplossingen, waaronder SIM Groep. Hij houdt zich bezig met alle trajecten, implementaties en klanten die ze hebben in het Caribisch gebied. Hij beheert al deze accounts en ontzorgt zowel zijn partners in Nederland als de lokale gebruikers van deze oplossingen op de eilanden. De afwisseling is wat het voor Wesley zo leuk maakt!

Hoe ben jij in aanraking gekomen met digitale toegankelijkheid?

“Een paar jaar geleden merkte ik op dat verschillende organisaties zich begonnen te richten op de fysieke toegankelijkheid van hun gebouwen. Echter, als we het hebben over digitale toegankelijkheid, bestaat er vaak een misvatting dat dit over de toegang tot het internet en/of digitale applicaties. Terwijl het eigenlijk veel meer omvat”. Wesley geeft aan dat wat het lastig maakt, is dat er in Curacao ‘nog’ geen wetgeving voor digitale toegankelijkheid is, net als in Nederland. Desondanks wilt Wesley niet wachten totdat er een wetgeving is.

Een mooi voorbeeld wat Wesley aanhaalt is van Alton Paas. Zijn stichting adviseert en zet zich in om organisaties bewust te maken over fysieke toegankelijkheid. Een initiatief vanuit iemand met een beperking die aangeeft wat er mis gaat. Er worden vaak binnen en buiten publieke gebouwen belangrijke knelpunten overgeslagen. Zaken zoals markeringen, niveauverschillen en doorgankelijkheid. Wesley vertelt dat er eerder geen instantie was die uitgebreid onderzoek heeft verricht. Op basis daarvan heeft de stichting samen met een aantal stakeholders ook de nodige richtlijnen voor toegankelijkheid op Curaçao geïntroduceerd.

Een initiatief wat komt vanuit de persoon, van mensen met een behoefte.

Wesley Eleonora

Drempels digitale toegankelijkheid op Curaçao

Wesley haalt een aantal voorbeelden van grote dienstverleners aan. “Je zou verwachten dat zo’n organisatie het goede voorbeeld geeft. Maar helaas zijn er verschillende dingen waardoor het gewoon echt niet toegankelijk is.” Omdat er geen wetgeving is die dit verplicht, wordt er ook niets aan gedaan. Wesley vertelt dat er 150 à 160.000 inwoners zijn en uit de laatste nationale gezondheidsenquête (d.d. 2017) blijkt dat 9% van de volwassenen een lichamelijke beperking in zien, horen en/of mobiliteit heeft. Organisaties die diensten digitaal aanbieden, dienen dus zeker ook bewust te worden dat niemand uitgesloten mag worden.

Hoe ben jij met Cardan in aanraking gekomen?

“Tijdens de pandemie had ik, net als velen, meer tijd om mij te verdiepen in bepaalde onderwerpen. Binnen SIMgroep in Nederland zijn mijn collega’s al geruime tijd bezig met digitale toegankelijkheid. Hierdoor ben ik bepaalde pagina’s op LinkedIn gaan volgen.” Zo is Wesley ook bij Technobility terechtgekomen. Om bijvoorbeeld meer te weten komen over de WCAG. “Ik wilde in ieder geval een basistraining volgen en vervolgens stapsgewijs verdiepende sessies volgen. Ik heb offertes aangevraagd bij Technobility en andere aanbieders, maar uiteindelijk voor jullie gekozen vanwege de bestaande samenwerking tussen SIMgroep en Cardan.”

Wesley vertelt dat hij de training heeft gevolgd met vooral zicht op de toekomst. “Ik neem graag beslissingen die toekomstbestendig zijn.” Naast dat we Wesley voorzien van kennis over digitale toegankelijkheid, kan Wesley ons veel inzichten geven over toegankelijkheid op de eilanden in ons Koninkrijk.

Een hoogtepunt uit de training

“Ja, eigenlijk alles.” Wesley vertelt dat hij tijdens het toepassen van de verschillende tooling dacht: “Wow”. “Ik heb geleerd over tooling voor het specifieke meten over kleur, intensiteit, en het directe effect hiervan op de digitale klantreis. Dit was voor mij echt zo handig.” Ook vertelt Wesley dat ze tijdens de training aan de slag zijn gegaan met het controleren of in de ontwikkeling (programmeercode en content inrichten) van websites ook rekening is gehouden met toegankelijkheid. Door bijvoorbeeld de voorleesfunctie erover heen te laten gaan. Om zo ook te controleren of alt-teksten ingevuld zijn of niet. “Ik betrapte mezelf ook, dat ik niet consistent was met het voorzien van alt-teksten bij het publiceren van afbeeldingen.” Hij vertelt dat de training hem bewuster heeft gemaakt. Dat een website die er aan de voorkant top uit ziet, niet per se aan de voor- en achterkant ook toegankelijk is.

“Dat is leuk om dat dan toe te passen in de praktijk, al die tools.”

Wesley volgde één op één online training met Bart. In verband met het tijdverschil was het niet praktisch voor Wesley om deel te nemen met de groepen. Daarnaast heeft hij ook twee sessies gehad met Marijn over digitale toegankelijkheid toepassen als onderdeel van de organisatie.

Bekijk alle trainingen

Toekomstplannen digitale toegankelijkheid binnen SIM

Binnen SIMgroep hebben is er een ambassadeur voor toegankelijkheid, namelijk Frits Karskens. “Hij is een belangrijke sparringpartner voor mij als het gaat om de missie en visie rondom toegankelijkheid en hoe ons team dit continu kan uitdragen. Deze kennis en ervaring is niet alleen waardevol voor onze klanten in Nederland, maar ook voor die op de Caribische eilanden.” Door de samenwerking tussen SIMgroep en Cardan zijn we in staat om onze klanten op een efficiënte manier te ondersteunen bij toegankelijkheidstrajecten. “We hopen dat het onderwerp digitale toegankelijkheid de nodige aandacht krijgt, zodat niet alleen overheden, maar ook burgers en leveranciers van digitale oplossingen het belang ervan inzien.”

Binnenkort organiseert SIM op Aruba, Bonaire én Curaçao de “relatiedagen”, waar toegankelijkheid ook zeker als onderwerp op het programma staat. Om zo andere lokale dienstverleners kennis te laten maken met onder andere digitale toegankelijkheid. “Mijn doel is om het zo vaak mogelijk te vertellen, om meer bewustwording te creëren over het onderwerp.”

Hoe zou jij mensen over de streep trekken om aan de slag te gaan met toegankelijkheid?

Iedereen kijkt, niet alleen de mensen op het eiland. De hele wereld kijkt. Wat Wesley hiermee bedoelt, is dat ook al zijn er op de ABC-eilanden relatief minder mensen met een beperking, de eilanden zijn toeristisch gezien enorm populair. Ook medische toerisme wil men meer gaan promoten. Daarmee wordt dus de kans dát iemand met een functiebeperking een website van de eilanden bezoekt, enorm groot.

“Wacht niet tot een persoon aanklopt die er last van heeft. Organisaties moeten beseffen dat op het moment je informatie naar buiten brengt, niet alleen de mensen zonder beperking dit ziet. Maar iedereen.”

“De eilanden kennen, net als andere plekken op de wereld, hun eigen lokale uitdagingen. Voor autoriteiten is het sowieso niet makkelijk om met beperkte middelen alle prioriteiten in één keer aan te pakken,” vertelt Wesley. Toch is er steeds meer aandacht voor digitale toegankelijkheid en inclusie onder dienstverleners en de bevolking, met name omdat burgers zelf aangeven dat ze meer zaken online en/of vanuit huis willen regelen. “Als we nu een start maken bij de basis, kunnen we ervoor zorgen dat de toekomstige generaties digitale toegankelijkheid als standaard ervaren.”

We hopen dan ook dat deze ontwikkeling zich voortzet, zodat digitale inclusie voor iedereen mogelijk wordt. Wesley noemt een voorbeeld van de lokale behandelingscentra die zowel regionale als internationale medische toeristen aantrekken. Zoals de lokale dolfijn therapie center: “Er komen mensen uit de hele wereld. Ook kinderen met een bepaalde beperking. Hun therapeutische programma’s zijn bedoeld voor kinderen en volwassenen met verschillende uitdagingen, zoals autisme, ADHD, Downsyndroom, Cerebrale Parese, angststoornissen en PTSS. Deze schijnen een connectie te willen maken met de dolfijnen.” De websites worden hier niet alleen bezocht door lokale bewoners.

Voor iedereen een “wow” moment

In het voorbeeld van Wesley, zien we dat ook zónder verplichtingen, de motivatie naar een toegankelijk internet ontzettend groot kan zijn. Dat tijdens en na de training kennis en tools worden toegepast in de praktijk, waarvan je nog wel eens een “wow” moment kan krijgen! Ook benieuwd naar jouw “wow” moment? Kijk gerust eens op deze pagina met alle trainingen.

Gerelateerde artikelen