Motorische beperking: houd hier online rekening mee

Voor iemand met een motorische beperking kan het dagelijks leven uitdagend zijn, vooral als het gaat om activiteiten die andere mensen als vanzelfsprekend beschouwen, zoals winkelen of reizen. Ook online kan dit een uitdaging zijn, terwijl online zaken regelen ook juist een oplossing kan zijn. In dit artikel lichten we toe wat een motorische beperking inhoudt en waar jij rekening mee kunt houden op een website en in een app.

Wat is een motorische beperking?

Motorische beperkingen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals een aangeboren afwijking, een ongeval of een ziekte. Voorbeelden van het laatste zijn:

  • Multiple sclerose (MS). Dit is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel waardoor kunnen de zenuwen niet goed meer functioneren. Dit leidt tot klachten zoals vermoeidheid, problemen met het zicht, gevoelsstoornissen, spierzwakte, coördinatiestoornissen, evenwichtsproblemen en moeite met spreken.

  • Cerebrale parese (CP). Dit is een chronische aandoening die ontstaat door een beschadiging aan de hersenen, meestal bij de geboorte. Dit kan leiden tot problemen met de beweging en houding van het lichaam en soms ook tot andere symptomen, zoals problemen met spreken, slikken en het gezichtsvermogen.

Een motorische of lichamelijke beperking kan variëren van licht tot ernstig en heeft invloed op de beweging en coördinatie van het lichaam. Dit kan ervoor zorgen dat het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals het bedienen van een computer of smartphone, moeilijk kan zijn. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om mensen met motorische beperkingen te ondersteunen en te helpen bij het uitvoeren van (online) activiteiten.

Mensen die een motorische beperking hebben, ervaren soms ook andere soorten functiebeperkingen, zoals een visuele, auditieve of cognitieve beperking.

Hulpmiddelen bij een motorische beperking

Enkele hulpmiddelen die mensen met een motorische beperking kunnen helpen bij het gebruik van de computer, bijvoorbeeld om zaken te regelen of informatie op te zoeken op websites:

  • Aangepaste muizen en toetsenborden. Voor mensen met beperkte hand- of armfunctie zijn aangepaste muizen en toetsenborden beschikbaar. Deze zijn bijvoorbeeld voorzien van grote knoppen of kunnen worden bediend met de voeten.

  • Spraakherkenning. Met behulp van spraakherkenning kunnen mensen met motorische beperkingen de computer bedienen met hun stem. Dit kan bijvoorbeeld door middel van software zoals Dragon Naturally Speaking.

  • Eye-tracking. Met behulp van eye-tracking kunnen mensen met een motorische beperking via oogbewegingen verschillende acties uitvoeren op het scherm. Dit is een combinatie van hardware (die de oogbewegingen volgt) en software (die deze bewegingen vertaalt in acties).

Digitale toegankelijkheid is nodig

Voor mensen met motorische beperkingen kan het navigeren op websites een uitdaging zijn, zelfs met gebruik van de bovenstaande hulpmiddelen. Websites en apps die goed ontworpen zijn met digitale toegankelijkheid in gedachten, hebben functies zoals toetsenbordnavigatie en duidelijke koppen en labels.

Richtlijnen zoals de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) zorgen ervoor dat websites en apps bruikbaar zijn voor mensen met verschillende soorten beperkingen, waaronder motorische beperkingen. Voor iemand met een motorische beperking betekent dit dat websites en apps gemakkelijk te navigeren zijn en dat het niet nodig is om veel te typen of te klikken.

Houd hier online rekening mee

Hieronder volgen enkele tips voor het ontwerpen en bouwen van toegankelijke websites en apps.

  • Zorg ervoor dat de navigatie op de website en in de app duidelijk en eenvoudig is. Gebruik duidelijke titels voor links en plaats belangrijke links op een logische plaats.

  • Maak het ontwerp van de website niet te complex. Gebruik bijvoorbeeld een rustige achtergrond en zorg voor een duidelijke scheiding tussen de verschillende secties van de website. Hierdoor is het makkelijker om te focussen op de daadwerkelijke inhoud.

  • Maak de knoppen op de website groot genoeg om gemakkelijk te kunnen klikken. Gebruik ook verschillende kleuren om belangrijke knoppen te markeren.

  • Houd formulieren eenvoudig. Zorg ervoor dat mensen automatisch hun eigen gegevens kunnen laten invullen en laat mensen niet onnodig veel velden invullen. Elk in te vullen formulierveld kan een uitdaging te veel zijn.

  • Gebruik spraaktechnologie om door de website te navigeren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van spraakherkenning of door gebruik te maken van een spraakgestuurde assistent. Dit betekent ook dat je het mogelijk moet maken dat mensen via spraakbedieningssoftware de website kunnen bedienen.

  • Zorg ervoor dat de website volledig kan worden bediend met het toetsenbord. Dit is vooral handig voor mensen die geen muis kunnen gebruiken.

Sommige websites gaan nog een stap verder en bieden hulpmiddelen aan om het navigeren gemakkelijker te maken voor mensen met motorische beperkingen. Bijvoorbeeld een optie voor het vergroten van de tekst of het veranderen van de kleuren van de achtergrond en het lettertype om het lezen gemakkelijker te maken. Andere websites bieden alternatieve manieren van navigatie, zoals spraakgestuurde of muisloze navigatie.

Deze extra hulpmiddelen kunnen van toegevoegde waarde zijn, maar zijn niet verplicht voor digitale toegankelijkheid. Het belangrijkste is dat de website of app zo flexibel is dat alle informatie en functionaliteit altijd beschikbaar is, ongeacht hoe iemand de website of app gebruikt.

Toegankelijk voor mensen met een motorische beperking

Wanneer je de tips uit dit artikel toepast, zal je website of app een stuk toegankelijker zijn voor mensen met een motorische beperking. Voor hen is dit extra belangrijk, want door hun motorische of lichamelijke beperking kan het een enorme uitdaging zijn om te winkelen of fysiek een reis te boeken. Als zij dit online kunnen doen, bespaart dit hen veel moeite en kunnen zij zo volwaardig mogelijk meedoen in onze samenleving. Daar is iedereen toch bij gebaat?

Wil jij hulp met het toegankelijk maken van je website of app? Onze ervaren consultants helpen je graag.

Neem contact op

Gerelateerde artikelen