Blindheid: waar moet je rekening mee houden op je website?
Mensen die blind zijn, kunnen je website niet zien, maar door middel van hulpmiddelen wel gebruiken. Om te zorgen dat dit goed werkt, is het belangrijk dat je rekening houdt met digitale toegankelijkheid. In dit artikel vertellen we meer over waar je precies rekening mee moet houden wat betreft blindheid en bezoekers die blind zijn.
Wat is blindheid?
Blindheid is een visuele beperking. Iemand die blind is, ziet minder dan 5%, of heeft een gezichtsveld van minder dan 10 graden (iemand met volledig zicht heeft een gezichtsveld van 140 graden). Blindheid kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een oogziekte, een ongeluk, oogletsel of ouderdom. Er zijn ongeveer 50.000 mensen in Nederland blind.
Toegankelijkheid voor blinde bezoekers
Technologie biedt veel mogelijkheden voor blinde mensen. Om websites te bedienen gebruiken ze bijvoorbeeld voorleessoftware of een brailleleesregel. Zo wordt de inhoud van websites of apps omgezet in hoorbare of tastbare informatie.
Veel blinde mensen kunnen het internet goed gebruiken, maar een ontoegankelijke website of app kan barrières opwerpen. Blinde bezoekers missen dan belangrijke informatie of kunnen bepaalde acties niet uitvoeren. Dit leidt tot frustratie en zorgt ervoor dat ze beperkt worden in hun zelfstandigheid.
Er zijn allerlei aspecten waar je op kan letten om je website toegankelijk te maken voor gebruikers die blind zijn. Hierbij zijn deze vier aspecten de belangrijkste uitgangspunten:
Is alle informatie beschikbaar?
Zijn alle afbeeldingen en video’s waarneembaar?
Is de hele website bereikbaar?
Zijn alle interactieve elementen bedienbaar?
Binnen deze vier aspecten vallen verschillende succescriteria van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG).
Alle informatie beschikbaar
Allereerst is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alle informatie die je op je website of app overbrengt, beschikbaar is voor mensen die de pagina niet zien. Zorg er in ieder geval voor dat de taal van de website goed is ingesteld. Zo kan de tekst door voorleessoftware in de juiste stem worden voorgelezen. Let er bijvoorbeeld ook op dat je tekst niet als afbeelding op een pagina plaatst. Deze tekst is dan namelijk niet beschikbaar voor voorleessoftware.
Naast de manier waarop tekst wordt overgebracht, is het ook belangrijk om na te denken over hoe de tekst wordt gepresenteerd. Ook de visuele structuur van een pagina geeft namelijk informatie. Zijn er bijvoorbeeld verschillende soorten koppen? Dan moet deze informatie ook in de code worden overgebracht. Ook bij bijvoorbeeld het gebruik van lijsten moet dit ook in de code aangegeven worden. Als alleen gelet wordt op de visuele weergave, gaat dit soort informatie over de structuur van de tekst verloren voor blinde bezoekers. Het wordt dan een stuk lastiger om een duidelijk overzicht te krijgen van wat er op de website staat.
Afbeeldingen en video’s waarneembaar
De meeste websites bevatten niet alleen tekst, maar ook afbeeldingen en video’s. Ook hiervoor geldt dat het belangrijk is om de visuele informatie ook op een andere manier beschikbaar te maken. Dit doe je door afbeeldingen te voorzien van een goed tekstalternatief dat het doel van de afbeelding beschrijft. Decoratieve afbeeldingen moeten juist een leeg tekstalternatief krijgen, zodat hulpsoftware deze kan negeren.
Voor video’s geldt dat alle visuele informatie ook hoorbaar moet zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor logo’s, namen en functies van sprekers en tekst die aan het eind van de video in beeld verschijnt. Als deze informatie nog niet hoorbaar is in de video, kan audiodescriptie een oplossing zijn. Er wordt dan gesproken tekst toegevoegd, waarin wordt beschreven wat er te zien is. Ook een transcript aanbieden kan bezoekers helpen, hoewel dat niet voldoende is om volledig aan de wetgeving rondom digitale toegankelijkheid te voldoen.
De hele website bereikbaar
Het is belangrijk dat er bij het navigeren over de website geen barrières zijn. Een hulpmiddel als voorleessoftware gaat door de website heen als een soort toetsenbord. De website moet hier dan wel goed op ingericht zijn. Als het hoofdmenu niet goed te bedienen is, is het onmogelijk om een deel van de pagina’s op de website te bereiken. Zorg er dus voor dat menu’s en andere navigatie-elementen goed werken met hulpsoftware, zodat alle pagina’s te bereiken zijn.
Alle interactieve elementen bedienbaar
De meeste websites hebben niet alleen het doel om informatie over te brengen, maar ook om informatie te verzamelen van de bezoeker, bijvoorbeeld via een contactformulier. Bij dit soort interactieve elementen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat dit ook voor blinde bezoekers goed te bedienen is.
Zeker in formulieren gaan er vaak dingen mis. Soms is het niet duidelijk voor bezoekers wat er fout is gegaan bij het verzenden, omdat foutmeldingen niet goed zijn aangegeven. Of de labels van bepaalde velden in het formulier zijn in de code niet aan deze velden gekoppeld, waardoor een blinde bezoeker niet weet welke informatie waar ingevuld moet worden.
Soms is het zelfs onmogelijk om een formulier te versturen, bijvoorbeeld doordat er gebruik wordt gemaakt van een CAPTCHA die niet toegankelijk is voor iemand die blind is, of doordat de verzendknop niet bereikbaar is met hulpsoftware.
Maak je website toegankelijk voor blinde bezoekers
Een digitaal toegankelijke website maakt het voor bezoekers met een vorm van blindheid mogelijk om alle informatie te vinden en waar te nemen. Ook kunnen je bezoekers hun zaken zo zelfstandig mogelijk regelen. Jij kan met een digitaal toegankelijke website dus het verschil maken, ook zeker wat betreft blindheid!
Weet je nog niet hoe? Dan kunnen wij je daarbij helpen, bijvoorbeeld met een training of met een onderzoek digitale toegankelijkheid.
Ik wil digitaal toegankelijk worden