4x voordelen digitaal toegankelijke app

We regelen steeds meer zaken via apps op je telefoon. Maar apps zijn ook belangrijk voor plezier, om kaartjes te kopen voor een leuk dagje weg en om contact te hebben met vrienden. Daarom is het belangrijk dat ook apps goed digitaal toegankelijk zijn. Dit zijn 4x de voordelen digitaal toegankelijke app.

Apps en digitale toegankelijkheid

Het woord app is kort voor applicatie, oftewel toepassing. Het zijn eigenlijk programma’s die je installeert op bijvoorbeeld je smartphone en waarmee je verschillende handelingen uitvoert. Bedenk zelf maar eens hoeveel apps je op een dag gebruikt. Bijvoorbeeld om je bankzaken te regelen of om in te loggen met DigiD. Ook voor social media is het gebruik van apps voor veel mensen niet meer weg te denken.

Overheden moeten zich ook volgens de wet inspannen om hun apps toegankelijk te maken.

Teun Gielen, app-specialist bij Cardan Technobility

Omdat apps een steeds belangrijkere rol gaan spelen in ons dagelijks leven, is het belangrijk dat apps ook digitaal toegankelijk zijn. Dit is vooral belangrijk bij apps die je gebruikt om dingen bij de overheid te regelen. Denk bijvoorbeeld aan de Belastingdienst Aangifte app die je kan gebruiken om je belastingaangifte te doen. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen deze apps gewoon kunnen gebruiken.

Apps vallen sinds 23 juni 2021 ook onder de wetgeving van het Besluit digitale toegankelijkheid overheid. Overheden moeten zich dus ook volgens de wet inspannen om hun apps toegankelijk te maken. Het onderzoeken van apps wordt, net als bij websites, gedaan volgens de Web Content Accessibility Guidelines. We hebben een WCAG-EM onderzoek voor iOS en Android.

Voordelen digitaal toegankelijke app: dit zijn ze

Naast dat het voor overheden dus wettelijk verplicht is om ook voor apps te letten op digitale toegankelijkheid, brengt een digitaal toegankelijke app ook allerlei voordelen met zich mee:

1. Informatie voor iedereen beschikbaar

Als een app digitaal toegankelijk is, is de informatie in de app ook voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar. Dit gaat nu niet altijd goed. Gebruikers met een motorische beperking kunnen bijvoorbeeld apps die afhankelijk zijn van swipen vaak niet goed gebruiken.

Denk bijvoorbeeld aan een nieuwsapp, waarin je verticaal moet scrollen om een artikel te lezen. Vaak is het hierbij ook mogelijk om te swipen om tussen verschillende artikelen te navigeren. Als je wilt scrollen, maar je bij het aanraken per ongeluk eerst naar links of rechts beweegt, is het met die aanraking niet meer mogelijk om te scrollen. Daardoor kost het gebruik van de app veel meer moeite. Dit kan er zelfs voor zorgen dat die gebruiker de app helemaal niet kan gebruiken en dus geen toegang heeft tot alle informatie.

2. Zelfstandig zaken regelen

Zoals eerder genoemd gebruiken we steeds vaker apps om allerlei zaken te regelen. Als een app niet digitaal toegankelijk is, kunnen sommige gebruikers dit niet zelfstandig doen. Ze zijn dan afhankelijk van bijvoorbeeld hun omgeving of van hulp vanuit de organisatie die de app aanbiedt. Een digitaal toegankelijke app is voor veel meer mensen te gebruiken en ondersteunt bovendien als er iets mis gaat bij een gebruiker. Een toegankelijke app draagt dus bij aan de zelfstandigheid van allerlei mensen. Daardoor hoeven ze ook minder vaak contact op te nemen met de organisatie.

3. Andere perspectieven

De succescriteria van de WCAG verplichten je om bij het ontwerpen en bouwen van je app niet alleen over de gemiddelde gebruiker te denken. Je moet nadenken over verschillende gebruikersgroepen en wat die nodig hebben om jouw app goed te gebruiken. Hierdoor ga je anders naar je apps kijken en word je je meer bewust van waar mensen tegenaan kunnen lopen. Zo kan je je app niet alleen toegankelijker, maar bijvoorbeeld ook gebruiksvriendelijker maken.

4. Voordelen voor iedereen

Het is vooral voor mensen met een functiebeperking belangrijk om apps digitaal toegankelijk te maken. Maar door je met toegankelijkheid bezig te houden, maak je je app voor iedereen beter in het gebruik. Mensen gebruiken apps bijvoorbeeld ook vaak als de zon schijnt. Het scherm is dan niet altijd goed te zien. Een toegankelijke app heeft voldoende contrast, waardoor teksten en bijvoorbeeld icoontjes ook in zonnige omstandigheden nog steeds goed zichtbaar zijn.

De app van de bank wijzigt regelmatig. Meestal gaat daarbij iets mis op het gebied van toegankelijkheid.

Elma Gelens (55), is volledig blind

Verder zijn veel apps bijvoorbeeld alleen in een bepaalde oriëntatie (staand of juist liggend) te gebruiken. Een digitaal toegankelijke app moet in beide oriëntaties te gebruiken zijn. Dat kan ook voor andere gebruikers in verschillende situaties voordelen hebben.

Hoe toegankelijk zijn jouw apps?

Met een digitaal toegankelijke app help je dus iedereen! Meer weten over hoe jij jouw app digitaal toegankelijk kan maken? Neem dan contact met ons op.

Ik wil een digitaal toegankelijke app!

Gerelateerde artikelen