Hoe kun je apps toegankelijk maken?

Apps worden steeds belangrijker in ons leven. We pakken regelmatig onze telefoon erbij: om zaken te regelen bij de overheid, maar ook om te kijken hoe laat de trein vertrekt of om een berichtje naar een vriend te sturen. Apps kunnen ons leven een stuk leuker en gemakkelijker maken. Maar voor veel mensen zijn apps helaas nog niet goed toegankelijk. Na het lezen van dit artikel weet je alles over apps toegankelijk maken.

Apps toegankelijk maken? Aandacht is de eerste stap

Je app digitaal toegankelijk maken heeft allerlei voordelen. Er komt gelukkig ook steeds meer aandacht voor het toegankelijk maken van apps. Op 5 juli werd in de Tweede Kamer bijvoorbeeld een motie aangenomen om een plan op te stellen om de meest noodzakelijke overheidsapps 100% toegankelijk te maken. Dit is ook wel nodig, want bijna elke overheidsapp heeft toegankelijkheidsproblemen. Maar ook in andere apps, bijvoorbeeld van banken en webshops, komen helaas nog vaak problemen voor.

Zelfs voor websites en apps van de overheid is het nog niet vanzelfsprekend dat deze voor iedereen toegankelijk zijn. Dit terwijl hiervoor wel een wettelijke verplichting geldt.

Elma Gelens (55), is volledig blind

Apps toegankelijk maken: zo doe je dat

Doordat er meer aandacht komt voor digitaal toegankelijke apps, groeit de vraag ook. Opdrachtgevers verwachten steeds vaker van designers en developers dat ze weten hoe je een toegankelijke app maakt. Toch kan het best lastig zijn om te weten waar je moet beginnen.

Ook voor apps zijn de Web Content Accessibility Guidelines van toepassing en dat is dus ook het uitgangspunt bij het ontwikkelen van toegankelijke apps. Hier zijn alvast zes aspecten waar je op kan letten om je app digitaal toegankelijk te maken.

1. Duidelijk ontwerp

Het is belangrijk dat apps een duidelijk ontwerp hebben. Dan is het bijvoorbeeld goed te begrijpen hoe je de app kan bedienen, bijvoorbeeld via knoppen en links. Ook is het belangrijk dat het ontwerp consistent is op verschillende pagina’s. Zo weten gebruikers wat ze kunnen verwachten van de app en is het makkelijker deze te bedienen.

2. Duidelijke koppen en labels

Zorg ervoor dat je goed gebruikt maakt van koppen en labels. Met duidelijke koppen kunnen gebruikers snel de juiste informatie vinden. Het is ook belangrijk dat knoppen duidelijke labels hebben. Als bijvoorbeeld iconen worden gebruikt om naar bepaalde pagina’s te gaan, dan moet de betekenis van het icoon wel voor iedereen duidelijk zijn. Het gebruik van een tekstalternatief is daarvoor bijvoorbeeld belangrijk, op die manier kan een blinde gebruiker deze knop toch begrijpen.

Daarnaast is het ook belangrijk dat invoervelden duidelijke en zichtbare labels hebben. Om ruimte te besparen staat het label van een invoerveld vaak op in het invoerveld zelf. Er is dan geen label maar een placeholdertekst gebruikt. Het probleem is dan dat de placeholdertekst niet zichtbaar is tijdens en na het invullen, een gebruiker heeft dan geen informatie meer over wat er in dat veld ingevuld moet worden. Naast deze eisen voor de zichtbaarheid van een label bij een invoerveld moet ook voor gebruikers van hulpsoftware duidelijk zijn welk label bij welk invoerveld hoort. Het label en het invoerveld moeten aan elkaar gekoppeld worden.

Bij het gebruik van het internet loop ik tegen verschillende problemen aan. Bij apps komt het bijvoorbeeld vaak voor dat knoppen niet gelabeld zijn. Dan weet ik dus niet waarvoor de knop bedoeld is.

Iris Hulzinga (18), kan alleen licht en donker onderscheiden

3. Kleurgebruik

Bij het ontwerpen van een app is het belangrijk om te letten op het kleurgebruik. Zorg ervoor dat er overal genoeg contrast is. Zo kan iedereen alles goed zien. Dit is belangrijk voor mensen die slechtziend zijn, maar ook als iemand bijvoorbeeld de telefoon gebruikt terwijl de zon erop schijnt.

Let er ook op dat je informatie niet alleen met kleur overbrengt. Als je bijvoorbeeld een reserveringssysteem hebt, geef dan niet alleen maar met rood en groen aan welke plaatsen nog beschikbaar zijn.

In sommige apps kan je met een aparte instelling een hoog-contrastfunctie aanzetten. Het is dan wel belangrijk dat deze functie goed te vinden is en dat de stappen die iemand moet nemen om deze functie te activeren zichtbaar zijn. Deze moeten dus al genoeg contrast hebben. Let er ook op dat “dark mode” niet hetzelfde is als een “hoog contrast”-weergave. Bij een donker kleurenschema, zoals in dark mode gebruikt wordt, is het niet vanzelfsprekend dat alle elementen ook genoeg contrast hebben.

4. Alternatieven

Als bepaalde elementen van je app niet voor iedereen toegankelijk zijn, zorg er dan in ieder geval voor dat je alternatieven aanbiedt. Zo zijn er apps waar je moet swipen om de app te bedienen. Het is belangrijk dat deze functie ook op een andere manier, bijvoorbeeld met knoppen, te bedienen is.

Als je informatie overbrengt via afbeeldingen, is het ook belangrijk om deze goede tekstalternatieven te geven. Zo is deze informatie ook beschikbaar voor bijvoorbeeld mensen die voorleessoftware gebruiken.

Staan er video’s in je app? Zorg dan ook dat de video’s goede ondertiteling hebben. Zo zijn ze toegankelijk voor mensen die doof of slechthorend zijn. Maar ondertiteling is ook heel handig voor mensen die bijvoorbeeld in de trein of in een bibliotheek op hun telefoon kijken en het geluid niet aan kunnen zetten.

5. Aanpasbaar

Het is belangrijk om rekening te houden met verschillende schermresoluties en tekstformaten. Apps worden natuurlijk het meest op telefoons gebruikt, maar bijvoorbeeld ook op tablets. Daarnaast is het belangrijk dat het mogelijk is om tekst te vergroten. Alle tekst moet dan nog steeds goed te lezen zijn, maar er mogen bijvoorbeeld ook geen knoppen buiten beeld vallen. Alle informatie en alle functies moeten beschikbaar blijven bij het aanpassen van de app.

6. Testen

Het is het beste om meteen bij de start van de ontwikkeling van een app na te denken over toegankelijkheid. Je kunt dan al rekening houden met gebruikers met verschillende soorten beperkingen. Een app achteraf pas toegankelijk maken is vaak veel ingewikkelder. Het kan helpen om de app regelmatig te testen. Test je app bijvoorbeeld met voorleessoftware zoals VoiceOver en TalkBack. Ook is het goed om je app juist te testen zonder geluid, als je app bijvoorbeeld video’s bevat. Test ook of het bijvoorbeeld mogelijk is om teksten te vergroten.

Vind je het lastig om zelf te testen? Dan kan je mensen met een functiebeperking betrekken en vragen waar zij tegenaan lopen. Ook kan je een toegankelijkheidsonderzoek laten uitvoeren. Zo kom je erachter welke problemen er zijn.

Starten met apps toegankelijk maken

Tijd om aan de slag te gaan om je app digitaal toegankelijk te maken. Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen adviseren over hoe je het toegankelijk maken van de app het beste aan kan pakken.

Neem contact met ons op

Gerelateerde artikelen