Doofblind: houd hier online rekening mee

Iemand die doofblind is, heeft een combinatie van auditieve en visuele beperkingen. Om te zorgen dat jouw online communicatie ook voor deze groep toegankelijk is, zijn er bepaalde aspecten waar je rekening mee moet houden. In dit artikel lees je waar je allemaal op kunt letten.

Als we het over digitale toegankelijkheid hebben, hebben we het vaak over verschillende soorten beperkingen. Deze soorten beperkingen sluiten elkaar natuurlijk niet uit. Sommige mensen hebben verschillende beperkingen. Bij doofblindheid is er een overlap tussen een auditieve beperking en een visuele beperking.

Wat is doofblind nu precies? Iemand die doofblind is, heeft dus zowel gehoorverlies als gezichtsverlies. Sommige doofblinde mensen zijn volledig doof en volledig blind, maar veel doofblinde mensen hebben nog wel een beetje gehoor en/of een beetje zicht. Er wordt geschat dat er ongeveer 4000 doofblinde mensen in Nederland zijn. Hiervan is zo’n 5% doofblind geboren en is 95% tijdens hun leven doofblind geworden.

Doofblindheid en communicatie

Afhankelijk van de mate van doofheid en de mate van blindheid, gebruiken doofblinde personen verschillende manieren om te communiceren. Sommige doofblinde mensen zien nog net genoeg om gebaren te kunnen zien, zolang deze in het gezichtsveld worden gemaakt. Andere doofblinde mensen horen nog net genoeg om spraak wel te kunnen verstaan, zolang er duidelijk genoeg wordt gesproken.

Mensen die zowel (bijna) volledig doof als (bijna) volledig blind zijn, gebruiken meestal vooral tactiele communicatie. Dit zijn communicatievormen waar voelen een rol in speelt. Hier valt bijvoorbeeld vingerspellen onder. Hierbij worden letters gespeld in de handpalm. Een ander voorbeeld hiervan is vierhandengebarentaal. Dit is gebarentaal waarbij gesprekspartners elkaars handen vasthouden, om zo de gebaren te voelen.

Doofblind op het internet

Als we het hebben over hoe doofblinde mensen het internet gebruiken, gaan we in dit artikel uit van mensen die vooral tactiele communicatie gebruiken. Om een computer te gebruiken, gebruikt deze groep meestal een brailleleesregel. Dit is een apparaat dat onderaan een toetsenbord of laptop wordt vastgemaakt. Het kan braille genereren door kleine pinnetjes door gaten omhoog te laten komen en zo braille te vormen. Mensen die doofblind zijn kunnen de opbouw en de inhoud van een website op die manier lezen.

Je digitale communicatie toegankelijk maken voor doofblinde bezoekers

Zoals we al schreven, is elke doofblinde persoon doof en blind in verschillende gradaties. De tips in dit artikel zijn specifiek gericht op mensen van wie zowel het zicht als het gehoor bijna volledig weg is, omdat het bij bepaalde aspecten van het bouwen van een website of document goed is om hier extra rekening mee te houden. Maar veel van deze tips helpen natuurlijk ook mensen die alleen zichtbeperkingen of alleen gehoorbeperkingen hebben!

Algemene tips

Let er in al je communicatie op dat je duidelijke taal gebruikt en dat het taalgebruik niet te ingewikkeld is. Zeker mensen die vanaf jonge leeftijd doofblind zijn kunnen anders moeite hebben je communicatie te begrijpen. Denk er ook aan dat je een toegankelijke contactmanier aanbiedt, bijvoorbeeld via een (toegankelijk) contactformulier of via e-mail.

Website

Zorg er ook voor dat je website volledig digitaal toegankelijk is. Veel succescriteria van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), oftewel de toegankelijkheidsrichtlijnen, zijn ook nuttig voor doofblinde bezoekers. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je website een duidelijke en consistente structuur heeft. Ook is het belangrijk dat informatieve en functionele afbeeldingen goede tekstalternatieven hebben. En zijn alle interactieve elementen wel goed te gebruiken?

Het kan handig zijn om je website zelf te testen met voorleessoftware, omdat de informatie die je dan hoort ook de informatie is die wordt overgebracht via een brailleleesregel.

Video’s

Als je video’s plaatst op je website is het voor doofblinde bezoekers belangrijk dat je een transcript aanbiedt. Dit is de uitgeschreven tekst van alle dialoog, belangrijke geluiden en eventuele belangrijke visuele informatie in de video. Als uitgeschreven tekst is het om te zetten naar braille.

PDF-documenten

Ook bij het maken van PDF-documenten is het belangrijk om goed te letten op de toegankelijkheid. Voor doofblinde lezers is het vooral belangrijk dat het document getagd wordt en dat deze tags op een juiste manier zijn opgebouwd. Dit houdt bijvoorbeeld in dat de leesvolgorde logisch is en dat visuele informatie ook in de tags staat, bijvoorbeeld bij het gebruik van koppen en lijsten.

Aan de slag met digitale toegankelijkheid

Samengevat is het dus goed om met de volgende zaken rekening te houden om je online communicatie toegankelijk te maken voor doofblinde mensen:

  • Zorg ervoor dat je taalgebruik duidelijk is en dat je een schriftelijke contactmogelijkheid aanbiedt.

  • Zorg ervoor dat je website toegankelijk is, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat de structuur consistent is, dat interactieve elementen goed te gebruiken zijn en dat informatieve en functionele afbeeldingen goede tekstalternatieven hebben.

  • Zorg dat er een transcript aanwezig is als je video’s gebruikt in je communicatie.

  • Zorg ervoor dat PDF-documenten toegankelijk zijn, bijvoorbeeld doordat ze getagd zijn en een goede opbouw hebben.

Weet je niet hoe je jouw communicatie digitaal toegankelijk kan maken? Geen zorgen, dan kunnen wij je daarbij helpen!

Ik wil digitaal toegankelijk worden

Gerelateerde artikelen