Access Denied: beperkingen voor slechthorenden op ziekenhuiswebsites
Vorig jaar zijn we, in samenwerking met Proud Nerds, een belangrijk initiatief gestart: Access Denied. Het doel van dit project is om de digitale toegankelijkheid van alle ziekenhuiswebsites in Nederland te onderzoeken, met de missie om iedereen gelijke online toegang tot zorg te bieden.
Sinds de lancering van dit project hebben wij veel vragen ontvangen. Daarom delen wij deze video’s waarin wij dieper ingaan op de meest gestelde vragen over digitale toegankelijkheid. Dit keer: wat voor belemmeringen ervaart iemand die slechthorend of doof is op de ziekenhuiswebsites in Nederland?
Wat is een auditieve beperking?
Ongeveer 1,5 miljoen mensen in Nederland zijn mensen doof of slechthorend. Sommige mensen kunnen nog een deel van het geluid horen en anderen kunnen geheel doof zijn. De oorzaken? Het kan aangeboren zijn, maar het kan ook op latere leeftijd pas ontstaan. Of bijvoorbeeld door gehoorschade. De mate waarin gehoorverlies wordt gemeten is in decibel (dB). Voor mensen met minder gehoorverlies kan bijvoorbeeld een hoortoestel helpen. Zo kan diegene toch nog andere verstaan. Bij mensen die ernstig gehoorverlies hebben of doofheid ervaren, zou een chochleair implanaant (CI) kunnen helpen. Meer informatie over auditieve beperkingen lees je in deze blog.
De beperkingen op ziekenhuiswebsites in Nederland wanneer je een auditieve beperking hebt
Video’s worden ontzettend vaak gebruikt om informatie makkelijk(er) over te brengen. Maar wat als je slechthorend of doof bent? Is dat dan nog net zo makkelijk te begrijpen als iedereen? Wanneer hier goed rekening is mee gehouden dan: ja! Echter, zien we nog veel toegankelijkheidsproblemen in video’s die het voor mensen met een auditieve beperking lastig maakt om alle informatie goed te begrijpen.
Geen of slechte ondertiteling
In de toegankelijkheidsonderzoeken voor de ziekenhuiswebsites maakten wij gebruik van de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines). Hierin onderzoeken we dus óók de video’s en of deze dus goede ondertiteling hebben. Dit zijn meest voorkomende problemen met betrekking tot ondertiteling die wij zijn tegengekomen:
Automatisch gegenereerde ondertiteling
Geen ondertiteling voor belangrijke geluiden
Er wordt niet aangegeven wie je hoort
Video’s zijn een geweldige manier om informatie snel over te brengen. Echter kunnen bovenstaande punten ervoor zorgen dat deze video’s niet goed te begrijpen zijn voor slechthorenden of doven. Automatisch gegenereerde ondertiteling kan namelijk zorgen voor verwarring. Er kunnen namelijk zomaar woorden verkeerd ondertiteld worden, zoals: “overgeit” in plats van “overheid”. Maar hoe zorg je ervoor dat bovenstaande punten toegankelijk zijn voor mensen met een auditieve beperking? Dat lees je in deze blog.
Alleen telefonisch te bereiken
Op verschillende ziekenhuiswebsites was het alleen mogelijk om telefonisch contact op te nemen. Iemand die doof of slechthorend is, kan zich hierdoor belemmerd voelen. Iemand die doof is, zal dit niet zelfstandig kunnen oppakken. Zorg er daarom altijd voor dat je meerdere opties biedt om contact op te nemen. Bijvoorbeeld óók via mail, een livechat of een contactformulier.
Voor wie zijn we digitaal toegankelijk?
Simone is geboren en getogen in Tilburg. Haar passie is delen van haar verhaal en foto’s, daarbij werkt ze graag met haar handen. “Ik heb het Syndroom van Usher, dat houdt in dat ik doof en slechtziend ben met kokervisus en nachtblindheid. Daarbij heb ik ook last van evenwichtsstoornis.”
Op het moment heeft Simone een cochleair implantaat, daarmee kan ze geluiden en klanken opvangen. “Ik ben wel nog steeds afhankelijk van liplezen en gebarentaal ter ondersteuning.”
Meer weten over dit project?
Benieuwd naar alle onderzoeksresultaten? Op de website van Access Denied kan je het rapport aanvragen. Daarbij delen ook Tim, Marijn en Jantina hun verhaal. Samen zorgen wij ervoor dat we het internet toegankelijk maken voor iedereen. Wil jij zelf aan de slag gaan met het ontwikkelen van digitaal toegankelijke video’s voor Simone? Bekijk eens onze training voor toegankelijke video’s.