Gemeente Asten en digitale toegankelijkheid
Afgelopen winter waren wij op bezoek bij de gemeente Asten! De gemeente Asten is al lange tijd goed bezig met digitale toegankelijkheid. Daarom genoeg redenen om eventjes op bezoek te gaan om deze toegankelijke sfeer te proeven. Bij hun doel naar een inclusieve digitale omgeving, richten ze zich niet alleen op het voldoen aan de wetgeving, maar óók op het bieden van een optimale gebruikerservaring voor alle inwoners.
Wij spraken met Isabelle Ruyters: web coördinator bij de gemeente Asten. Sinds 2016 werkt ze aan digitale toegankelijkheid met veel toewijding en passie. Samen met haar team wil zij de gehele dienstverlening van de gemeente Asten een stuk toegankelijker maken.

Het begin van digitale toegankelijkheid bij gemeente Asten
Vanaf 2016 is Isabelle werkzaam bij de gemeente Asten. Op haar eerste dag werd destijds de nieuwe website gelanceerd. Vanaf het begin voldeed de website al aan de toen geheten webrichtlijnen. Deze waren opgesteld voor meer digitale inclusie. Dit werd verder voortgezet bij de WCAG-richtlijnen. Met veel passie en ambitie heeft de gemeente Asten vorig jaar de A-status op asten.nl én sociaalteam-asten.nl behaald!
Twee A-statussen voor gemeente Asten
Bij de gemeente Asten wordt er niet alleen naar de WCAG gekeken, maar ook naar de gebruikerservaring. Zo werken ze ook nauw samen met de afdeling Inkoop om ervoor te zorgen dat de leveranciers vanaf het begin aan de juiste toegankelijkheidseisen voldoen. Dit maakt het makkelijker om toegankelijkheid in het proces toe te passen. Door vanaf het begin met toegankelijkheid bezig te zijn, hoef je minder te repareren. Zo wordt er in de inkoopstrategie al naar toegankelijkheid gevraagd.
We hebben nu ook geregeld dat digitale toegankelijkheid in de inkoopstrategie staat.
Voor de gemeente Asten is het hoofddoel dat zij bezig zijn voor mensen en niemand willen uitsluiten. Daarom voeren zij twee-jaarlijks gebruikersonderzoeken uit. Dit kunnen mensen zijn die in Asten wonen, zonder én met beperking (zoals bijvoorbeeld met hersenletsel, oogaandoening of met een licht verstandelijke beperking). Hierbij gaan gebruiksvriendelijkheid en digitale toegankelijkheid hand in hand samen. Voor hen is het behalen van de A-status een belofte aan de inwoners dat zij ook meetellen in de gemeente.
We hebben ons als een soort pitbull erin vastgebeten. Deze website die gaat gewoon echt voor de A-status!
Obstakels binnen de gemeente Asten
Isabelle geeft aan dat het grootste obstakel op dit moment de pdf-bestanden zijn. Zo zijn er in het verleden artikelen in de krant geplaatst die ook op de website zijn gezet en nog altijd relevant zijn.
Maar voor elk probleem is een – creatieve – oplossing. Daarom hebben zij bij deze pdf’s een aparte tekst geschreven die wél toegankelijk is. Door dit soort creatieve oplossingen maak je ook deze informatie toegankelijk voor iedereen.
Afwegingen voor pdf’s
Er worden afwegingen gemaakt of deze stukken nog wel actueel zijn en of deze vaak worden opgezocht. Zo kijkt de gemeente Asten of deze artikelen en pdf’s veel gelezen worden door mensen.
Wat te doen met webformulieren?
Daarnaast werkt de gemeente aan de verbetering van webformulieren. Ze zijn onlangs overgestapt naar een nieuw systeem voor formulieren en zorgen ervoor dat deze nu zowel gebruiksvriendelijk als toegankelijk zijn voor iedereen. Isabelle benadrukt dat het ook hierbij belangrijk is om de praktische kant van toegankelijkheid te begrijpen en de formulieren op een manier in te richten die voor iedereen werkt, van de oudere inwoner tot de jongere die de site via hun telefoon bezoekt.
"Als ik met anderen in gesprek ga over toegankelijkheid, probeer ik altijd voorbeelden te gebruiken, want anders wordt het te saai."
Het belang van alt-teksten en zinvolle links
Toegankelijkheid hoeft niet altijd ingewikkeld en groots te zijn. Andere kleine dingen die je kan doen volgens Isabelle, zit hem al in de alt-teksten voor afbeeldingen en het gebruik van zinvolle links. Isabelle merkt op dat dit vaak een kleine moeite is, maar een grote impact kan hebben. Bij de gemeente Asten wordt er altijd gezorgd voor goede alt-teksten, zodat afbeeldingen begrijpelijk zijn voor mensen die schermlezers gebruiken. Ook worden er geen algemene termen zoals ‘klik hier’ gebruikt voor links. Er staan duidelijke teksten die aangeven waar de link naartoe leidt.
Toekomst van gemeente Asten
Voor de toekomst hoopt de gemeente Asten dat alle documenten die aan hen worden aangeleverd, direct toegankelijk zijn. Isabelle droomt van een toekomst waarin pdf’s overbodig worden, en waarin alle informatie in een format wordt gepresenteerd dat toegankelijker is voor iedereen, ongeacht het apparaat of de hulpmiddelen die ze gebruiken.
Deze visie sluit aan bij de bredere trend waarbij websites en apps steeds meer op mobiele gebruikers zijn afgestemd.
Isabelle denkt dat er uiteindelijk een verschuiving zal plaatsvinden naar dynamische webpagina's die makkelijk toegankelijk en leesbaar zijn op verschillende apparaten, in plaats van het traditionele gebruik van pdf-bestanden.
Digitale toegankelijkheid op lange termijn
De gemeente Asten laat zien dat digitale toegankelijkheid veel meer is dan alleen voldoen aan regelgeving. Het is een continu proces van leren, testen en verbeteren. Door creatief om te denken, de focus te leggen op gebruiksvriendelijkheid, en kleine stapjes te zetten, maakt de gemeente Asten digitale informatie toegankelijker voor iedereen.
Dit is niet alleen goed voor de inwoners, maar het zorgt er ook voor dat de gemeente zich blijft ontwikkelen in lijn met de nieuwste trends en behoeften van de gebruikers.
Wil jij meer weten over de gemeente Asten en hoe zij werken aan een inclusieve toekomst voor iedereen? Kijk de hele aflevering met Isabelle! En ben jij nu benieuwd hoe jij kan helpen aan een toegankelijke toekomst? Lees onze andere artikelen of neem contact op.