Deze klanten bereik je (nog) niet

Sinds augustus 2024 telt Nederland 18 miljoen inwoners. Naar schatting van de rijksoverheid hebben zo’n 2,5 miljoen Nederlanders onvoldoende digitale basisvaardigheden. Hoeveel daarvan vallen onder jouw doelgroep en plukken de voordelen van digitale toegankelijkheid?

25% van de Nederlandse bevolking heeft een functionele beperking.

Online is voor velen van ons vanzelfsprekend. We bestellen kleding, kopen kaartjes voor het museum en bekijken alvast de menukaart van het restaurant waar we in de avond gaan eten. Maar ook voor belangrijke zaken zoals internetbankieren, het maken van afspraken voor het ziekenhuis en het aanvragen van belangrijke documenten voor de overheid gaat steeds vaker via een website. En niet iedereen kan zich even gemakkelijk online bewegen.

Wanneer je niet investeert in digitale toegankelijkheid kun je een groot deel van je doelgroep en bezoekers niet op de juiste manier aanspreken, prikkelen én dus aanzetten tot conversie. Daarnaast voelt een deel van jouw doelgroep zich niet ’thuis’ op jouw website – en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Hoeveel mensen spreek je op dit moment niet aan doordat je (nog) niet investeert in digitale toegankelijkheid?

Van de 5.000 bezoekers op je website zijn er...

3.050 die een bril of contactlenzen dragen.

Een toegankelijke website is voor iedereen prettiger leesbaar en kan ook voor ‘brildragers’ het lezen iets makkelijker maken.

85 blind of slechtziend.

Alle informatie op je website moet ook te horen of te voelen zijn. Een toegankelijke website ondersteunt voorleessoftware of een braille-leesregel.

285 met een visuele beperking.

Matig visueel beperkt houdt in dat je moeite hebt met het lezen van kleine lettertjes. Ben je ernstig visueel beperkt, dan zie je zo weinig dat je kleine letters niet meer kunt lezen en gezichten niet meer herkent. Een visuele beperking is niet hetzelfde als blindheid of slechtziendheid.

425 doof of slechthorend.

Voor hen is ondertiteling bij video erg belangrijk. Verplicht ze niet om met je te bellen. Andere contactmethoden zoals mailen of chatten helpen enorm.

700 laaggeletterd.

Ze hebben moeite met lezen, schrijven of rekenen. Een begrijpelijke en logische website kan een deel van deze mensen helpen.

200 dyslectisch.

Voorleessoftware kan op een toegankelijke website ondersteunen bij ernstige dyslexie. Ook een logische en gestructureerde website helpt. Sommige bezoekers met dyslexie willen eigen letters of eigen kleuren kunnen instellen op de website, zodat ze alles prettiger kunnen lezen.

50 met een autismediagnose.

Het beperken van bewegingen helpt een deel van deze bezoekers. Zo krijgen ze minder prikkels binnen. Een heldere structuur en duidelijke links helpen ook. In je taal voorkom je het liefst beeldspraak en gezegden: deze kunnen soms te letterlijk worden genomen.

450 met motorische beperkingen.

Hulpapparatuur zoals eye-tracking, stembesturing, drukknoppen, sensoren of zelfs hersengolfbeweging worden gebruikt door bezoekers met een motorische beperking die de computer niet ‘normaal’ met de muis of toetsenbord kunnen bedienen.

60 met een spierziekte.

Ze hebben bijvoorbeeld moeite met het bedienen van de muis of gebruiken stembesturing om de computer te bedienen.

425 ouder dan 75 jaar.

Van de 75-plussers geeft slechts 10% aan dat ze zelfstandig het internet kunnen gebruiken. De overige 90% vraagt wel eens of regelmatig om hulp als ze websites bezoeken.

18 met de ziekte van Parkinson.

Ze hebben moeite met het bedienen van de muis door bijvoorbeeld tremoren (beven). Toetsenbordbediening is voor hen belangrijk. Ook hebben ze moeite met de concentratie of het begrip. Een duidelijke structuur van je website helpt dan.

450 met een depressie, stemmingsstoornis of angststoornis.

Hierdoor hebben ze bijvoorbeeld moeite met concentreren. Bewegingen van (automatisch startende) video’s of animaties kunnen zorgen voor extra stress of zelfs gevoelens van angst. Duidelijke formulieren en instructies helpen enorm. Door niet te veel informatie op één pagina te zetten, voorkom je een informatie-overload.

1.250 met beperkingen bij het gebruik van het internet

.Een kwart van de Nederlanders heeft problemen met het gebruik van het internet, bijvoorbeeld door fysieke of mentale beperkingen. Dit is inclusief mensen met meervoudige beperkingen. Digitale toegankelijkheid kan deze beperkingen wegnemen!

Bijna iedereen!

Bijna iedereen van de 5.000 bezoekers op je website heeft voordelen van digitale toegankelijkheid. Soms ervaren ze tijdelijk een beperking, bijvoorbeeld door een gebroken arm, een chemobehandeling, een ooginfectie, de felle zon of de stilte-coupé in de trein. Ook Google vindt toegankelijkheid belangrijk.

Hoeveel mensen heb jij gemist?

Je vraagt je misschien af: “Bezoeken ‘die mensen’ wel mijn website?” Het antwoord is eenvoudig: “Ja!”. Tenminste, dat zouden ze graag willen doen. Uit Engels onderzoek blijkt dat zo’n 69% van de mensen met een functiebeperking liever op een andere (meer toegankelijke) website iets koopt als ze dit zelfstandig kunnen doen. Ze hoeven dan geen familie, vrienden of een ‘buddy’ in te schakelen om dit te doen.

Een digitaal toegankelijke website is eenvoudiger te gebruiken voor een grote groep mensen. Hierdoor houden ze meer energie over om bijvoorbeeld leuke dingen te doen. Het geeft mensen met een functiebeperking meer vrijheid en zelfstandigheid. Dit is goed voor het zelfrespect en de eigenwaarde.

Een kwart van de Nederlandse bevolking heeft één of meerdere fysieke of mentale beperkingen die het gebruik van het internet bemoeilijken.

Digitoegankelijk.nl

Hoeveel mensen jouw website exact mist door niet te investeren in digitale toegankelijkheid is moeilijk te zeggen. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken gaat er vanuit dat 25% van de Nederlanders beperkt wordt bij het gebruik van het internet. Ze hebben bijvoorbeeld moeite met het zien van de informatie op jouw website of begrijpen filmpjes niet zo goed, omdat ze het geluid niet kunnen horen. Daarnaast zijn er in Nederland ook steeds meer ouderen. Voor al deze mensen is het belangrijk dat websites en apps zo toegankelijk mogelijk zijn.

Maak jouw website toegankelijk

Nieuwsgierig hoe toegankelijk jouw website of webshop is? Met onze gratis WCAG 2.2 checklist maak je zelf een eerste analyse van je website. Laat jouw naam en e-mailadres achter en download meteen de checklist.

Naam is niet ingevuld
E-mailadres is niet ingevuld
Nieuwsbrief

Verplichting of niet?

Voor overheden is digitale toegankelijkheid al een wettelijke verplichting. Maar ook bedrijven en andere organisaties moeten investeren in toegankelijke websites en apps.

Tijdelijk Besluit Digitale Toegankelijkheid Overheid

Via het Tijdelijk Besluit Digitale Toegankelijkheid Overheid is geregeld dat makers en beheerders van websites en apps van de overheid bezig moeten zijn met digitale toegankelijkheid. Hun voortgang leggen ze vast in een toegankelijkheidsverklaring. Het streven is dat websites en apps zo toegankelijk als mogelijk zijn.

Wet Gelijke Behandeling op grond van Handicap of Chronische Ziekte (Wgbh/cz)

Bedrijven en organisaties zijn verplicht om hun producten en diensten zo toegankelijk als mogelijk aan te bieden. Ook online. Ze mogen hierbij niemand buitensluiten. In deze wet wordt o.a. geregeld dat hulphonden overal toegestaan moeten worden.

Europese Toegankelijkheidsakte

De European Accessibility Act verplicht dat ook veel andere bedrijven en organisaties vanaf 28 juni 2025 hun websites en apps toegankelijk moeten maken. Dit geldt o.a. voor (grotere) webshops, vervoersdiensten en bankzaken.

Starten met digitale toegankelijkheid

Met een digitaal toegankelijke website maak je jouw website ook beter voor de ongeveer 1.250 bezoekers met een functiebeperking. Weet je niet hoe je moet starten? Wij helpen je!

  • Volledig onderzoek

    Uitgevoerd volgens WCAG-EM, gebaseerd op WCAG 2.2, niveau AA.

  • Deelonderzoek content

    Ideaal als een volledige WCAG audit niet nodig is. Dit zoeken we samen uit.

  • Techniek onderzoek

    Is de content al onderzocht? Kies dan voor een techniek onderzoek.

  • WCAG Quickscan

    Krijg een eerste indruk van de stand van zaken met een kleine steekproef van je website of app.

  • App onderzoek

    Toets jouw app en krijg een rapport voor de toegankelijkheidsverklaring.

  • PDF onderzoek

    Controleer hoe toegankelijk jouw PDF documenten 
zijn opgemaakt.

  • Aanvullend onderzoek

    Perfect voor na een grote update of nieuwe functionaliteiten op je website, app of PDF-document.