Project management voor de overheid

  • De 'Open methode' samen met Digitaal Toegankelijk

  • Creëer draagvlak in je organisatie

  • Borging van processen

  • Resultaat voor de eindgebruiker

Maak mijn overheid toegankelijk

Is jouw overheid voor iedereen?

Teveel overheidswesbites en -apps zijn nog niet digitaal toegankelijk. Digitale toegankelijkheid zorgt ervoor dat iedereen, inclusief mensen met een beperking, gebruik kan maken van digitale diensten. Dit is niet alleen een kwestie van inclusiviteit, maar ook van wettelijke verplichting. Echter, begrijpen we heel erg goed dat niet niet de meest makkelijke klus is. Daarom slaan we de handen in één met Digitaal Toegankelijk om jou te helpen.

De Open methode

Borging, verbetering en verantwoording van digitale toegankelijkheid in jouw overheidsorganisatie én voldoen aan de Wet Digitale Overheid. Via Open wordt jouw overheid digitaal toegankelijk voor iedereen.

Herken jij deze obstakels?

1. Hoeveelheid werk

De hoeveelheid werk is te omvangrijk en daardoor niet te overzien.

2. Weinig kennis

Er is weinig kennis op het gebied van digitale toegankelijkheid in de organisatie. Dit geldt voor onderzoeken, kennis en projectmanagement.

3. Wat te doen met stakeholders?

Er zijn meerdere stakeholders nodig om te voldoen. En het kost veel moeite deze samen te brengen. Denk aan verschillende leveranciers, projectgroepen, communicatie-adviseurs en beleidsmedewerkers.

4. Hoe begin ik?

Je weet niet waar je moeten beginnen. En als je al bent begonnen, dan verlies je motivatie en aandacht door verschillende redenen.

5. Chaos!!

Het project digitale toegankelijkheid wordt niet centraal gecoördineerd en daardoor moeilijk te organiseren.

6. Politiek verantwoordelijk?

Er is niemand politiek verantwoordelijk en daardoor wordt het niet van hogerhand opgepakt.

7. Weinig budget

Er is te weinig budget beschikbaar waardoor er weinig mogelijkheden zijn.

Dit is wat we doen:

Fase 1: Beleid & Wet

We staan aan het begin van het proces en gaan aan de slag met het verkrijgen van draagvlak, beleid en budget voor digitale toegankelijkheid binnen jouw organisatie.

Fase 2: Resultaat voor de eindgebruiker

Bewustwording, kennis creëren, WCAG onderzoeken, maatregelen nemen, PDF-management, inclusieve communicatie en zorgen dat leveranciers zich houden aan de WCAG 2.1 AA én de WCAG 2.2 AA

Fase 3: Herhaling

Je gaat verder met de verbeteringen in digitale toegankelijkheid. We brengen processen in beeld en voeren deze uit. Je verankerd digitale toegankelijkheid als richtlijn of beleid zodat digitale toegankelijkheid op lange termijn geborgd blijft.

De voordelen en resultaten van Open:

1. Draagvlak

Je creëert draagvlak in de organisatie.

2. Wetgeving

Je voldoet aan de wetgeving (Wet Digitale Overheid).

3. Blije eindgebruiker

Je verbetert de digitale toegankelijkheid voor eindgebruiker.

4. Minder chaos

Je zorgt voor meer transparantie en verantwoording.

5. Verbeterde processen

Je borgt digitale toegankelijkheid in o.a. de processen van de organisatie.

6. Jouw overheid voor iedereen

Je organisatie wordt meer inclusief.

Concrete stappen

  1. Draagvlak, beleid en budget

    We starten met het verkrijgen van draagvlak, beleid en budget voor digitale toegankelijkheid binnen de organisatie. Dit is van groot belang om de verdere stappen in de methode te kunnen uitvoeren.

  2. We creëren overzicht

    Onze projectmanager maakt een overzicht van de toegankelijkheidsverklaringen van de organisatie en van eerdere werkzaamheden die gedaan zijn. Hiermee kan inzicht verkregen worden in de huidige status van de digitale toegankelijkheid.

  3. Opstellen van de toegankelijkheidsverklaringen

    We stellen toegankelijkheidsverklaringen op voor alle websites en applicaties van de organisatie. Hiermee wordt gewerkt aan het krijgen van minimaal een C-status voor alle websites en applicaties. Hierna kan gewerkt worden aan de stappen richting een toegankelijke organisatie en dienstverlening.

  4. Bewustwording en kennis creëren

    In deze stap wordt er gewerkt aan het creëren van bewustwording en kennis binnen de organisatie over digitale toegankelijkheid. Dit helpt bij het verbeteren van de digitale toegankelijkheid voor de eindgebruiker. Hier zitten concrete plannen aan vast vanuit onze projectmanager.

    • WCAG trainingen

      Volg één van onze toegankelijkheidstrainingen en wordt een specialist in digitale toegankelijkheid.

    • Bewustwording

      Wat is digitale (on)toegankelijkheid en voor wie ben je uiteindelijk digitaal toegankelijk?

  5. WCAG onderzoeken en maatregelen

    In deze stap worden toegankelijkheidonderzoeken uitgevoerd en worden maatregelen genomen om de digitale toegankelijkheid te verbeteren.

    • WCAG 2.2 onderzoeken

      Zet onze WCAG onderzoeken in om een duidelijk beeld te krijgen hoe toegankelijk jouw website, app of PDF-document is.

  6. PDF-Management

    Het managen van PDF's kan een grote uitdaging zijn. Welke PDF's zijn noodzakelijk richting de burger en welke niet? Moet alles op deze manier gepubliceerd worden? En zo ja, wat moet je doen om deze documenten toegankelijk te maken? In deze stap managen we alle PDF's voor jouw organisatie.

    • PDF onderzoek

      Controleer hoe toegankelijk jouw PDF documenten 
zijn opgemaakt.

  7. Inclusieve communicatie

    Bij goede communicatie naar de burger hoort inclusieve communicatie. We kijken naar hoe de organisatie communiceert met de eindgebruiker en wat er mogelijk gedaan moet worden om dit inclusiever te maken.

  8. Leveranciersmanagement

    We kijken naar de leveranciers van de organisatie en hoe er gezorgd kan worden dat zij zich houden aan de WCAG2.2 AA eisen voor digitale toegankelijkheid. Voor leveranciers bieden we dan Cardan Care aan.

    • Cardan Care

      Krijg extra advies en ondersteuning tijdens jouw werkzaamheden omtrent digitale toegankelijkheid.

    • Project Management voor leveranciers

      Krijg alle hulp van onze specialisten zodat jij voor jouw klanten digitaal toegankelijke producten oplevert.

  9. Processen en uitvoer

    Met behulp van alle eerdere stappen brengen we alle processen rondom digitale toegankelijkheid in kaart en voeren deze indien nodig uit.

  10. Continu proces & borging

    In deze laatste stap wordt digitale toegankelijkheid verankerd als richtlijn of beleid binnen de organisatie, zodat de verbeteringen van digitale toegankelijkheid op lange termijn geborgd blijven en continue wordt aangepakt.

  11. Tot slot

    Elke stap is gericht op een specifiek aspect van digitale toegankelijkheid en biedt handvatten om toegankelijkheid te verbeteren en te borgen, waardoor overheidsorganisaties kunnen werken aan het verbeteren van de digitale toegankelijkheid van hun websites, applicaties en documenten en voldoen aan wetgeving.

    Cardan biedt een volledig stappenplan waarbij je ook kan kiezen om stappen apart te laten oppakken door ons.

Alles start met bewustwording

Samen met jou zorgen we voor bewustzijn onder collega's. Hoe meer mensen begrijpen wat we moeten doen voor een digitaal toegankelijke wereld, hoe beter! In deze video zie je waarom digitale toegankelijkheid zo belangrijk is.

De Digitale toegankelijkheid van HEMA - Met een visuele beperking handdoeken bestellen

Zullen we jouw overheid digitaal toegankelijk maken?

Word jij net als Carolina razend enthousiast om jouw overheid volledig te laten voldoen aan de Wet Digitale Overheid? Of zit je juist met je handen in het haar? Laat je gegevens achter, dan nemen we gelijk contact met je op.

Bericht is niet ingevuld
Voornaam is niet ingevuld
Achternaam is niet ingevuld
E-mailadres is niet ingevuld
Nieuwsbrief
Carolina van Setten