Project Management voor bedrijven

  • Implementatie van de European Accessibility Act

  • Borging van toegankelijkheid in processen

  • Resultaat voor de eindgebruiker

  • Creër een inclusieve organisatie

Maak mijn bedrijf toegankelijk
Beau Hoekstra

Is jouw bedrijf voor iedereen?

Ieder mens, ongeacht beperking moet gebruik kunnen maken van producten en diensten die worden aangeboden door bedrijven. Je moet er niet aan denken dat je blind bent en je moet aan willekeurige mensen op straat vragen wat het saldo op je bankrekening is. Dit wil je zelfstandig kunnen beluisteren, lezen, zien of misschien wel voelen. Hoe je het internet of fysieke producten ook gebruikt, iedereen heeft er recht om dit zelfstandig te kunnen doen.

Is de organisatie nog niet intrinsiek gemotiveerd om voor iedereen toegankelijk te zijn of toegankelijke producten en diensten aan te bieden? Daar heeft de Europese Commissie iets op bedacht: De European Accessibility Act. Wil je alles weten over deze act, ga dan eerst naar onze pagina over de act:

Naar European Accessibility Act

Projectmanagement

Je weet wat de European Accessibility Act is, en wat het inhoud. Nu volgt een goede implementatie van de wetgeving. Weet je wat je moet doen om volledig toegankelijk te zijn? Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Met onze ervaringen op digitale toegankelijkheid, WCAG, fysieke toegankelijkheid en projecten rondom implementatie van de European Accessibility Act en WDO gaan wij je verder helpen.

Herken je deze obstakels?

Moet je de European Accessibility Act in je organisatie borgen? Misschien dat je de volgende obstakels herkent.

1. Omvang

Het digitale en fysieke landschap van de organisatie is zo groot dat je niet overziet wat de omvang is van al het werk. Je moet dit allemaal in kaart brengen.

2. Weinig kennis

Digitale toegankelijkheid, maar ook fysieke toegankelijkheid, zijn expertises die niet in de organisatie te vinden zijn. De kennis ontbreekt om er direct en grootschalig mee aan de slag te gaan.

3. Stakeholders

Er zijn meerdere stakeholders nodig om te voldoen. En het kost veel moeite deze samen te brengen. Denk aan verschillende leveranciers, projectgroepen, communicatie-adviseurs en beleidsmedewerkers.

4. Waar moet ik aan voldoen?

De European Accessibility Act is enorm omvangrijk als je er niet dagelijks mee bezig bent. Waar moet je allemaal aan voldoen?

5. Chaos

Het project digitale toegankelijkheid wordt niet centraal gecoördineerd en daardoor moeilijk te organiseren.

6. Verantwoordelijkheid

Er is niemand verantwoordelijk voor het onderwerp en daardoor wordt het niet van hogerhand opgepakt.

7. Budget

Er is te weinig budget beschikbaar waardoor er weinig mogelijkheden zijn.

Dit is wat we doen

Fase 1: Beleid & Wet

We staan aan het begin van het proces om draagvlak, beleid en budget voor digitale toegankelijkheid binnen jouw organisatie te verkrijgen en te implementeren.

Fase 2: Resultaat voor de eindgebruiker

Bewustwording, kennis creëren, WCAG onderzoeken, maatregelen nemen, PDF-management, inclusieve communicatie en zorgen dat leveranciers zich houden aan de WCAG 2.1 AA én de WCAG 2.2 AA

Fase 3: Herhaling

Je zet de verbeteringen in digitale toegankelijkheid voort. We analyseren en implementeren processen en verankeren digitale toegankelijkheid als richtlijn of beleid, zodat deze op de lange termijn gewaarborgd blijft.

De concrete stappen

  1. Dienstverlening in kaart

    Jouw bedrijf moet voldoen aan de European Accessibility Act, maar waar begin je? Het in kaart brengen van het toegankelijke landschap is de eerste stap op weg naar een toegankelijke dienstverlening.

  2. GAP-Analyse

    We starten met een 0-meting aan de hand van onze WCAG onderzoeken. Dit geeft een duidelijk inzicht in de stand van zaken. We onderzoeken de staat van de kennis, toegankelijkheid van diensten en producten en de stappen die je organisatorisch moet zetten om volledig digitaal toegankelijk te zijn waarmee je voldoet aan de European Accessibility Act.

  3. Alle zorg uit handen

    We begrijpen dat jouw bedrijf veel te doen heeft. Daarom nemen we alle zorgen rond digitale toegankelijkheid uit handen, zodat jij je kunt focussen op de corebusiness. We zorgen voor een toegankelijke, efficiënte dienstverlening en minimaliseren de ontwikkelingstijd zonder kwaliteit te verliezen. Dankzij onze ervaring bieden we het beste projectmanagement.

  4. Implementatie en borging

    Na 28 juni 2025 moet alles wat je deelt (digitaal) toegankelijk zijn. Daarom is het cruciaal dat alle werkzaamheden goed geborgd zijn in de processen van je organisatie. In deze stap zorgen we voor die borging.

  5. Training en kennis

    Voor de beste borging is de juiste kennis van belang. Wij hebben de juiste trainingen voor de juiste mensen die aan de slag zijn met de implementatie van toegankelijkheidsoplossingen. Cardan biedt je de beste trainingsaanpak voor al je collega's.

  6. Kennispartner

    Voor de toekomst zal je altijd toegankelijk moeten blijven en zal het een onderwerp blijven in je organisatie. Cardan blijft je kennispartner op toegankelijkheid om jou altijd te blijven voorzien van de laatste inzichten en kennis.

Zullen we jouw bedrijf toegankelijk maken?

Word jij net als Carolina razend enthousiast van digitale toegankelijkheid? Of zit je juist met je handen in het haar? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder op weg.

Bericht is niet ingevuld
Voornaam is niet ingevuld
Achternaam is niet ingevuld
E-mailadres is niet ingevuld
Nieuwsbrief
Carolina van Setten