“Zorgen dat regels van fysieke wereld ook online gelden”
We moeten er voor gaan zorgen dat de regels die in de fysieke wereld gelden, ook online gaan gelden. Dit zegt onze “Minister for Digitalisation”, staatssecretaris Van Huffelen. We zetten de belangrijkste punten voor digitalisering in Nederland op een rij.
Foto: Martijn Beekman, bron: digitaleoverheid.nl
Kamerbrief hoofdlijnen beleid voor digitalisering
Op 8 maart stuurde Staatssecretaris Van Huffelen, samen met de ministers van Economische Zaken en Klimaat, Justitie en Veiligheid en Rechtsbescherming een brief naar de Tweede Kamer. In deze brief noemen ze de belangrijkste punten voor het beleid van digitalisering voor de komende kabinetsperiode.
Ze geven aan dat er nog wat werk te zetten is. Niet alleen op het gebied van digitale inclusie, maar ook voor digitale veiligheid, privacy en een gezonde digitale economie. Digitalisering verandert hoe wij leven, hoe we nieuwe producten maken, het onderwijs, de zorg, wonen en samenleven.
In de jaren ‘90 maakten we kennis met internet en email, tegenwoordig zijn we gemiddeld 4 uur en 44 minuten per dag online.
Kamerbrief Hoofdlijnen beleid voor digitalisering – 8 maart 2022
Digitalisering zorgt voor veel nieuwe kansen, maar tegelijk ook voor uitdagingen. Digitale systemen van zowel bedrijven als overheden kunnen ook discrimineren. Soms sluiten ze mensen onbewust buiten.
Minister for Digitalisation
Het kabinet wil meer investeren in de belangrijkste digitale rechten: privacy, veiligheid, inclusiviteit, participatie en democratie. Ze willen dit ook graag internationaal uitstralen. Daarom heeft de staatssecretaris internationaal de titel “Minister for Digitalisation”.
In Europa wil Nederland er voor gaan zorgen dat de verschillende lidstaten meer gaan samenwerken op het gebied van digitalisering. De “Minister voor digitalsering” gaat hierbij helpen.
Verbeteren van digitalisering in 4 thema’s
Om een veilige, inclusieve en kansrijke digitale samenleving te maken voor alle Nederlanders zijn er vier thema’s bepaald:
Digitale fundament: Dit zijn de belangrijkste voorwaarden om de digitale overheid, samenleving en economie te verbeteren.
Digitale overheid: De (digitale) overheid moet de mens meer centraal stellen met veilige, betrouwbare en toegankelijke dienstverlening.
Digitale samenleving: Iedereen moet ook digitaal mee kunnen doen. Zorg, onderwijs en mobiliteit zijn hierbij belangrijk.
Digitale economie: Het kabinet stimuleert een veilige en open digitale economie met kansen voor bedrijven en bescherming van consumenten.
Thema 1: Digitale fundament
Onze fysieke regels moeten ook meer online gelden. Denk hierbij aan privacy, veiligheid, inclusie, het voorkomen van discriminatie en het bieden van kansen.
Er komt meer aandacht voor cybersecurity. Dit is ook één van de speerpunten van Cardan Technobility voor 2022. Zeker in de huidige tijd staat de online veiligheid van overheden, bedrijven en burgers onder druk.
Iedereen moet ook kunnen profiteren van de digitale kansen. Het is daarom belangrijk dat iedereen voldoende digitale basisvaardigheden heeft om ook zelfstandig online mee te kunnen. Er komt daarom extra aandacht voor digitalisering in onder andere het onderwijs.
Daarom werkt het kabinet aan een toegankelijke, begrijpelijke en gebruikersvriendelijke overheidsdienstverlening, waarbij burgers en bedrijven centraal staan.
Kamerbrief Hoofdlijnen beleid voor digitalisering – 8 maart 2022
Ook gaat het kabinet aan de slag met de implementatie van de European Accessibility Act (EAA). Vanaf 2025 wordt digitale toegankelijkheid nog belangrijker voor onder andere webshops en aanbieders van vervoersdiensten en bankzaken.
Thema 2: Digitale overheid
Er wordt gewerkt aan een digitale overheid die de burger én ondernemer centraal stelt. Toegankelijke dienstverlening is daarbij erg belangrijk. Het is belangrijk dat digitalisering van de overheid er voor zorgt dat mensen worden geholpen en niet om de eigen problemen op te lossen.
De overheid moet ook meer transparant worden en een voorbeeld zijn voor anderen.
Thema 3: Digitale samenleving
Het internet geeft ons de mogelijkheid om onze samenleving hoogwaardiger, meer inclusief, innovatief en efficiënt te maken. De aandacht van het kabinet ligt dan vooral bij:
Onderwijs
Volksgezondheid
Klimaat
Mobiliteit
Publieke ruimte
Werkgelegenheid
Thema 4: Digitale economie
De digitale transitie geeft natuurlijk veel kansen op het gebied van economie en onze samenleving. Het kan bijdragen aan een duurzame economie groei.
Meer aandacht voor digitale toegankelijkheid en inclusie
We zien duidelijk dat het huidige kabinet meer aandacht heeft voor digitale toegankelijkheid en inclusie. Maar tegelijkertijd zorgen deze ambities ook wel voor wat uitdagingen bij overheden, bedrijven en andere organisaties. Wij helpen je daar graag bij.
Cardan Technobility adviseert je op het gebied van toegankelijkheid, geven trainingen en zorgen voor meer bewustwording binnen je organisatie. Binnenkort begeleiden we bedrijven en organisaties ook om hun digitale veiligheid op orde te krijgen met onze nieuwe dienst cybersecurity.
Zorg daarom dat je er op tijd bij bent. Achteraf je digitale dienstverlening aanpassen kost namelijk veel meer tijd (én dus ook geld). Wacht niet tot 2025 om je digitale dienstverlening op orde te krijgen.
Neem NU contact met ons op