De European Accessibility Act (EAA) komt er aan

Vorige week is de internetconsultatie gestart voor de “Implementatiewet toegankelijkheidsvoorschriften producten en diensten”. Deze gaat over de implementatie van de European Accessibility Act in Nederland.

Wat is de European Accessibility Act?

Vanaf juni 2025 moet alle mensen in Europa makkelijker gebruik kunnen maken van online diensten en producten. Ook als ze een functiebeperking hebben of bijvoorbeeld door leeftijd minder digitaal vaardig zijn. Het verwijderen van digitale barrières voor mensen met een beperking moet veel mensen helpen.

Richtlijn (EU) 2019/882 wordt in de volksmond ook wel de European Accessibility Act of Europese Toegankelijkheidsakte genoemd. Deze richtlijn gaat over de toegankelijkheid van producten en diensten in Europa. Het doel van deze richtlijn is er voor zorgen dat iedereen, ook mensen met een beperking, op een gelijkwaardige manier kan deelnemen aan de samenleving.

Daarom is het belangrijk dat nog meer websites, webshops en apps gaan voldoen aan de webrichtlijnen. De succescriteria van de Web Content Accessibility Guidelines zullen voor meer bedrijven en organisaties een verplichting worden. Dit heeft belangrijke voordelen:

  1. Meer mensen kunnen online meedoen, dit biedt sociale, maatschappelijke en arbeidskansen.

  2. De groep consumenten die digitale producten en diensten kopen groeit

Investeren in digitale toegankelijkheid is een win-win situatie voor bedrijven en consumenten.

Wat is een internetconsultatie?

Door internetconsultatie krijgen meer mensen, bedrijven en instellingen informatie over wetgeving die in voorbereiding is. Zo kunnen zij een bijdrage leveren aan deze wetgeving om zo de kwaliteit te verbeteren.

Via de website internetconsultatie.nl kan je reageren op de implentatiewet toegankelijkheidsvoorschriften producten en diensten. Dit kan je doen tot 25 februari 2022. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat met de reacties aan de gang.

Wij denken mee aan de Toegankelijkheidsakte & European Accessibility Act

Vanuit Cardan Technobility is onderzoeker Bart Pluijms aangesloten bij een werkgroep over de implementatie van de Toegankelijkheidsakte in Nederland. Deze werkgroep is gestart op initiatief van Ieder(in). Bart gaat zich de komende tijd dan ook inlezen in de nieuwe wetgeving. We zijn dan ook benieuwd welke impact dit zal hebben op de websites en webshops in Nederland.

Digitale toegankelijkheid voor meer organisaties

Met de komst van de European Accessibility Act in Nederland wordt digitale toegankelijkheid veel belangrijker voor een aantal organisaties. Je moet dan o.a. denken aan:

  • Het (online) regelen van bankdiensten, bijvoorbeeld internetbankieren en betaalautomaten

  • Digitale diensten en producten in het openbaar vervoer, bijvoorbeeld het online kopen van kaartjes

  • Levering van producten en diensten via webshops

  • De toegankelijkheid van e-books en e-readers

  • Smartphones en andere telecommunicatie-middelen

We zien voor veel bedrijven en organisaties mooie nieuwe kansen om hun website en apps voor nog meer mensen te verbeteren. Lees hoe wij je kunnen helpen.