De status in de toegankelijkheidsverklaring
Is jouw organisatie wettelijk verplicht om de websites en mobiele apps toegankelijk te maken en daarover verantwoording af te leggen in een toegankelijkheidsverklaring? Dan krijg je te maken met verschillende statussen. Hier geven we graag een toelichting op.
Voor wie is een toegankelijkheidsverklaring verplicht?
Overheidsorganisaties zijn volgens het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid (later de Wet digitale overheid) verplicht om websites en mobiele apps toegankelijk te maken. Daarnaast moeten zij hun voortgang rapporteren in een toegankelijkheidsverklaring.
Het is de bedoeling om deze verklaring in te vullen via de invulassistent op www.toegankelijkheidsverklaring.nl, zodat alle verklaringen hetzelfde zijn en via deze website in te zien zijn.
Voor bedrijven en andere organisaties is er geen wettelijke plicht om een toegankelijkheidsverklaring op de website te hebben staan. Gelukkig zien we wel steeds vaker dat bedrijven en organisaties aandacht hebben voor digitale toegankelijkheid. Ze maken dan geen gebruik van de “invulassistent”, maar maken een eigen verklaring waarin ze beschrijven wat ze al hebben gedaan en vaak ook wat er nog verbeterd moet worden. Ook wij hebben een verklaring over de toegankelijkheid van Technobility.nl.
De toegankelijkheidsverklaring
Zie de toegankelijkheidsverklaring als een soort “aanvalsplan”. Je beschrijft hoe goed toegankelijk je website of app al is en welke problemen er nog zijn.
Per probleem vertel je het volgende:
Waardoor het probleem wordt veroorzaakt
Wat de gevolgen zijn voor de gebruikers
Wat je er aan doet om het probleem te verhelpen
Wanneer je het probleem hebt opgelost
Het liefst vertel je ook voor welke mensen deze problemen een mogelijke beperking opleveren. Het aanbieden van een toegankelijk alternatief kan voor sommige problemen een tijdelijke oplossing zijn. Je kan bijvoorbeeld iemand aanbieden om persoonlijk te helpen op een locatie.
De toegankelijkheidsverklaring is 1 jaar geldig. Het is daarom belangrijk dat je ieder jaar goed kijkt naar de toegankelijkheid van je website of app, bijvoorbeeld met een aanvullend onderzoek. De resultaten van deze jaarlijkse check leg je natuurlijk weer vast in een update van de toegankelijkheidsverklaring.
Status toegankelijkheidsverklaring: A tot en met E
Wanneer je het register raadpleegt, zie je bij iedere website of app de status van de toegankelijkheidsverklaring. Deze status kan variëren van A tot en met E, waarbij A het hoogst haalbare is en E het laagst. Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle websites en apps status A behalen, maar wat betekenen die statussen?
Kort gezegd komt dit op het volgende neer:
Status E: er is geen toegankelijkheidsverklaring gepubliceerd.
Status D: de verklaring is wel gepubliceerd, maar er is nog geen toegankelijkheidsonderzoek ingepland en uitgevoerd.
Status C: de verklaring is gepubliceerd, er is een toegankelijkheidsonderzoek ingepland, maar die is nog niet uitgevoerd.
Status B: de verklaring is gepubliceerd en er is een toegankelijkheidsonderzoek uitgevoerd, maar er zijn nog toegankelijkheidsproblemen gevonden.
Status A: de verklaring is gepubliceerd, er is een toegankelijkheidsonderzoek gedaan en er zijn geen toegankelijkheidsproblemen gevonden.
Welke toegankelijkheidsverklaring status je krijgt, zie je ook in het volgende stroomschema:
Als je continu verantwoording aflegt over je vorderingen, dan is het gebruikelijk dat je van status E geleidelijk toewerkt naar status A. Een belangrijk onderdeel hierbij is of een toegankelijkheidsonderzoek is uitgevoerd.
Status AA?
Toegankelijkheidsverklaring status A is dus het uiteindelijke doel, waarbij de website of app aantoonbaar voldoet aan de toegankelijkheidseisen. In het rapport van de toegankelijkheidsinspectie staat dan dat de website of app volledig voldoet aan alle 50 succescriteria van WCAG 2.1 A en AA.
Deze “A en AA” is echter anders dan “Status A” in de toegankelijkheidsverklaring. De “A en AA” in het toegankelijkheidsrapport verwijst namelijk naar de punten waarop de website of app is beoordeeld. Deze punten zijn zogenaamde succescriteria die onderverdeeld zijn verschillende niveaus: A en AA. Hier is zelfs nog een derde niveau (AAA), maar volgens de wet hoef je niet te voldoen aan punten die op dat niveau zitten.
Voldoet de website of app dus aan alle 50 succescriteria van WCAG 2.1 A en AA? Dan kun je status A in de toegankelijkheidsverklaring claimen. Voldoet de website of app nog niet aan al deze 50 punten? Dan kun je status B claimen, mits je daarvan een onderzoeksrapport kunt laten zien.
Toegankelijkheidsverklaring maken
Heb je al een A of B status, de toegankelijkheidsverklaring maak je als bedrijf of organisatie zelf. Voor overheidsinstanties helpt de invulassistent je bij het maken ervan. Bij onze volledige inspecties ontvang je ook een bestand die je kunt importeren in de invulassistent.
Neem contact met ons op als je hulp nodig hebt bij het opstellen van een goede toegankelijkheidsverklaring wanneer je wil werken aan een betere digitale toegankelijkheid.