Stappenplan digitale toegankelijkheid

Vandaag presenteerde staatssecretaris Alexandra van Huffelen haar stappenplan voor digitale toegankelijkheid. Het stappenplan moet overheidsorganisaties helpen om hun websites en apps beter toegankelijk te maken. Inmiddels hebben veel organisaties al goede stappen gezet. Wij zetten de hoogtepunten op een rij.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (ministerie van Binnenlandse Zaken)

Nederlandse websites en apps worden beter toegankelijk

Sinds de invoering van het Tijdelijk Besluit Digitale Toegankelijkheid Overheid worden gelukkig steeds meer websites en apps toegankelijk gebouwd. Digitale toegankelijkheid is bij steeds meer organisaties een serieus onderwerp.

Eerder keken we al naar de toegankelijkheid van gemeentelijke websites. Eind maart bleek uit ons eigen onderzoek dat meer dan de helft van de gemeenten al goed op weg is. De belangrijkste website in hun gemeente heeft dan een A of B status in de toegankelijkheidsverklaring. Ook bij provincies, waterschappen en andere overheidsorganisaties zien we steeds meer bewustwording over het onderwerp.

Mensen met een functiebeperking ervaren problemen met het gebruik van websites en apps. Dit belemmert hen om volwaardig en op basis van gelijkwaardigheid deel te nemen aan de (digitale) samenleving.

staatssecretaris Van Huffelen

Digitale toegankelijkheid zorgt ervoor dat meer mensen zelfstandig mee kunnen doen in de samenleving. Het helpt mensen met én zonder functiebeperking om meer zaken met de overheid eenvoudig te kunnen regelen. Daar zijn wij natuurlijk groot fan van!

In Nederland vallen 1332 overheidsorganisaties onder de wettelijke verplichting. Al deze organisaties hebben tussen de 5000 en 6000 websites en ongeveer 523 apps. Het aantal wisselt regelmatig. Ook steeds meer bedrijven en andere organisaties maken werk van digitale toegankelijkheid. Op 7 april 2022 waren er in totaal 3405 toegankelijkheidsverklaringen gepubliceerd.

Stappenplan voor Digitale Toegankelijkheid

Het Stappenplan voor Digitale Toegankelijkheid moet de overheid helpen om hun websites en apps sneller beter toegankelijk te maken. Er is immers nog wel wat werk te doen voor sommige organisaties. Sommige mensen kunnen nog niet zelfstandig gebruik maken van websites en app van de overheid.

Sommige overheden hebben nog geen beleid over digitale toegankelijkheid. Een planning voor de langere termijn ontbreekt. Ook de kennis over digitale toegankelijkheid ontbreekt. In sommige gevallen is het achteraf oplossen van problemen ook een tijdrovend (en duur) karwei.

Het stappenplan bestaat uit vier onderdelen:

  1. Kennis over digitale toegankelijkheid vergroten.

  2. Inclusief ontwerpen stimuleren.

  3. Inzicht vergroten en datakwaliteit verbeteren.

  4. Faciliteren van toezichthouders.

Lees de hele kamerbrief “Stappenplan voor Digitale Toegankelijkheid”. Liever niet alles lezen? Wij zetten de hoogtepunten voor je op een rij.

Kennis over digitale toegankelijkheid vergroten

Overheidsorganisaties moeten hun kennis over digitale toegankelijkheid vergroten. Bijvoorbeeld door het volgen van een training digitale toegankelijkheid. Ook het maken van goede inkoopafspraken voor nieuwe digitale diensten hoort hier bij. Via bijeenkomsten voor ICT-leveranciers wordt het bewustzijn over digitale toegankelijkheid vergroot.

Er komt ook een soort “Doen”-regeling. Met deze regelingen kunnen overheden kosteloos gebruik maken van ondersteuning op het gebied van digitale toegankelijkheid. Denk hierbij aan het ter beschikking stellen van cursussen digitale toegankelijkheid voor ambtenaren. Onze training Digitale Toegankelijkheid voor Webbeheerders is hier een mooi voorbeeld van.

Inclusief ontwerpen stimuleren

Websites en apps worden beter door al vanaf het eerste begin rekening te houden met digitale toegankelijkheid. Dit begint met toegankelijk en inclusief ontwerpen. Hiervoor gaat de overheid standaard bouwstenen maken en het inzetten van gebruikerstesten stimuleren. Door te luisteren naar mensen met een functiebeperking worden websites en apps verbeterd en leren ontwerpers en bouwers wat wel en niet werkt.

Inzicht vergroten en datakwaliteit verbeteren

Toezichthouders moeten meer inzicht krijgen in de vorderingen die overheidsorganisaties maken om de toegankelijkheid te verbeteren. Hierdoor kunnen er ook eerder verbeteringen worden doorgevoerd. Bezoekers van websites en gebruikers van apps kunnen hierdoor overheden ook eerder aanspreken als er geen verbeteringen komen.

Faciliteren van toezichthouders

Toezichthouders moeten door actuele en volledige informatie hun werk beter kunnen doen. Hiervoor wordt onder andere een dashboard ontwikkelt met actuele informatie over de status van toegankelijkheid. Ook krijgen toezichthouders hulp via een nieuwe ‘eenheid’. Zij gaan de toezichthouder adviseren.

Starten vandaag met digitale toegankelijkheid

Eind 2022 zal de staatssecretaris opnieuw de Tweede Kamer vertellen over de voortgang. Het is belangrijk dat overheden, maar ook bedrijven, nog meer bezig zijn met digitale toegankelijkheid. Cardan Technobility helpt hierbij. We hebben alle kennis in huis om organisaties en leveranciers te helpen om hun website of app te verbeten

Hoe wij helpen