Oost Gelre & Pixelpillow: samenwerking naar toegankelijkheid

Het proces naar een digitaal toegankelijke website. Hoe verloopt zo’n samenwerking tussen gemeente en leverancier? Samen met Greetje en Nadia ging ik in gesprek over hun samenwerking. Zij vormen een goed voorbeeld hoe je samenwerkt naar digitale toegankelijkheid: want sinds november 2022 is het Waarmerk Drempelvrij toegekend op de website van Samen in Oost Gelre!

De relatie tussen gemeente Samen in Oost Gelre en Pixelpillow

Greetje is informatieadviseur bij de gemeente Oost Gelre. Hiervoor is zij verantwoordelijk voor hoe ze omgaan met het webbeheer. Greetje houdt zich daarbij ook bezig met het toepassen van de toegankelijkheidseisen. Nadia is support engineer bij Pixelpillow. Een bedrijf dat digitale producten ontwerpt en bouwt, waarbij de gebruiker centraal staat. Ze is hier technisch contactpersoon voor verschillende projecten: zoals voor de gemeente Oost Gelre.

Rolverdeling

Een tijd geleden is Samen in Oost Gelre in zee gegaan met Pixelpillow. Voor deze samenwerking stonden de websites van de gemeente op verschillende plekken. In de visie die Greetje destijds had gemaakt, wilde ze meer zeggenschap over hun eigen websites. Digitale toegankelijkheid werd ook meegenomen in deze visie. “Pixelpillow sloot daar heel mooi op aan. Zij hebben voor ons een template ontwikkeld waarin wij zelf websites kunnen opzetten en beheren”, vertelt Greetje. In het proces naar het waarmerk Drempelvrij heeft Pixelpillow hierin het technische aspect opgepakt. De gemeente Samen in Oost Gelre heeft het content gedeelte opgepakt.

Binnen Pixelpillow maken ze gebruik van een basis template. Tijdens het traject met Greetje zijn er steeds meer toegankelijke elementen aan toegevoegd. Beide laten ze duidelijk merken dat toegankelijkheid niet alleen aanvoelt als een wettelijke eis. Er is een duidelijke drijfveer om de gebruikerservaring zo prettig én toegankelijk mogelijk te maken.

Zijn jullie eerder aanraking geweest met toegankelijkheid?

Greetje geeft aan dat ze vóór het proces van het Waarmerk Drempelvrij al eens eerder in contact gekomen met digitale toegankelijkheid.

“Gebruiksvriendelijkheid staat écht bovenaan. Als je voldoet aan de toegankelijkheidseisen, dan ben je al een stuk gebruiksvriendelijker.”

Greetje Streng, informatieadviseur bij gemeente Samen in Oost Gelre

Nadia was voor het project met de gemeente Samen in Oost Gelre nog niet eerder in aanraking geweest met digitale toegankelijkheid. “Sindsdien zijn we bij Pixelpillow ook intern meer gaan verdiepen in digitale toegankelijkheid”. Ze geeft aan dat er binnen de organisatie een “informatie bibliotheek” wordt gedeeld. Hierin voegen ze bijvoorbeeld zaken toe uit rapporten die komen van toegankelijkheid. Deze worden daarna weer gebruikt bij andere websites.

Waren er drempels in het proces naar toegankelijkheid?

Greetje geeft aan dat er veel PDF’s in de organisatie worden gedeeld. “Het is voor de gebruiker niet fijn om een PDF-document met honderd pagina’s op een mobieltje te gaan lezen.” Dat is iets waar ze nog wel eens tegen aanlopen. In plaats van te zeggen “het mag niet”, laten ze nu vooral zien hoe zo’n document wél toegankelijk kan zijn. Óf door bijvoorbeeld gebruik te maken van een beslisboom. Waarin je leert de keuze maken wanneer je pas bepaalde informatie in een PDF-document gaat gebruiken.

Nadia vertelt dat ze het contrast een lastig element vond in dit traject. Vaak omdat de kleuren al zijn bepaald vanuit de huisstijl. Dus zo ook bij de gemeente Samen in Oost Gelre. “Om deze site contrastproof te maken, was het nog wel een klusje om dat te doen” vertelt Nadia. Uiteindelijk hebben ze een alternatief gebruikt, door een contrast switch knop toe te voegen.

De menubalk van de website Samen in Oost Gelre met daarbij een knop voor de contrast switch.

Hebben wij jullie kunnen helpen in dit proces?

“Ja, zeker!” vertelt Nadia. “Digitale toegankelijkheid blijft vrij specialistisch. Ik heb een paar keer gebeld en gemaild, en kreeg snel antwoord.” Ze geeft aan dat het adviesgesprek erg waardevol was. In deze gesprekken werd voor beide kanten duidelijk waarom je bepaalde wijzigingen maakt.

Hoogtepunten

Voor Nadia was een hoogtepunt het gebruik van de tabtoets. “In mijn ogen was dat best wel iets wat veel impact heeft, technisch gezien.”, vertelt Nadia. “Uiteindelijk viel het best mee, dat is fijn!” Het was voor Nadia ook de eerste keer om via de tab toets de website te testen. Greetje geeft aan toen eenmaal de website het Waarmerk Drempelvrij kreeg, mensen binnen de organisatie steeds enthousiaster werden om andere sites óók te laten voldoen.

Dus, wat zijn jullie toekomstplannen als het gaat over digitale toegankelijkheid?

Greetje wilt komend jaar de andere subwebsites van gemeente Oost Gelre laten voldoen aan de toegankelijkheidseisen. Óók willen ze de hoofd website laten voldoen. Nadia geeft aan dat ze zowel bij nieuwe, als bestaande projecten digitale toegankelijkheid meer en meer proberen mee te nemen. Op naar een digitaal toegankelijk internet!

Digitale toegankelijkheid bereik je niet alleen

Al met al een mooi voorbeeld hoe gemeente en leverancier samenwerken naar een digitaal toegankelijke website. Je ziet in de samenwerking tussen Greetje en Nadia een verdeling tussen content en techniek. Waarin beide partijen het streven hebben om via digitale toegankelijkheid, de gebruikerservaring zo prettig mogelijk te maken. Onze drijfveer is om heel de wereld digitaal toegankelijk én inclusief te maken. Wil je meer weten over een onderzoek of zelf interesse? Lees hier meer over een onderzoek digitale toegankelijkheid.

Gerelateerde artikelen