OD Solutions maakt PDF’s toegankelijk voor iedereen

OD Solutions speelt een cruciale rol in de digitale wereld door PDF-documenten toegankelijker te maken voor iedereen, vooral voor mensen met een functionele beperking. Het bedrijf is opgericht in 2008 en gespecialiseerd in ongestructureerde informatie en taaltechnologie. Met de sterk opkomende digitalisering is OD Solutions haar kennis en technologie gaan inzetten om documenten digitaal toegankelijk te maken. Wij gingen samen met Charel van Ommeren in gesprek over de diensten die OD Solutions levert.

De uitdaging van digitale toegankelijkheid

In de huidige digitale wereld werken veel organisaties aan websites toegankelijk maken, met name om te voldoen aan de WCAG-richtlijnen (Web Content Accessibility Guidelines). Een veelvoorkomend probleem hierbij is dat PDF-documenten vaak worden gezien als een obstakel voor toegankelijkheid. Sommige organisaties kiezen ervoor om PDF-bestanden van hun websites te verwijderen en ze te vervangen door HTML-pagina’s.

Een belangrijk aspect dat hierbij over het hoofd wordt gezien, is dat overheidsinstanties verplicht zijn om gepubliceerde informatie beschikbaar en toegankelijk te houden. Hoewel het publiceren van alle documenten in HTML-formaat ze toegankelijk maakt, groeit de vraag hoe deze enorme hoeveelheid webpagina’s efficiënt gearchiveerd kunnen worden. Dit is waar PDF-documenten in uitblinken: ze zijn eenvoudig te archiveren.

Er bestaat echter een algemene opvatting dat het maken van toegankelijke PDF’s moeilijk is. Om deze uitdaging aan te gaan, biedt OD Solutions twee praktische oplossingen:

  • 4@LL2B WeCo: een tool geïntegreerd in Microsoft Word, waarmee het eenvoudig wordt om toegankelijke PDF-documenten te creëren. Gebruikers kunnen door het activeren van een wizard in MS Word eenvoudig een toegankelijke PDF maken. Meer informatie is te vinden op de website van OD-solutions.

  • 4@LL2B Ally: dit is een automatische converter die bestaande PDF-documenten die niet toegankelijk zijn, omzet in toegankelijke versies. Deze tool automatiseert 99,5% van het tagging proces, wat bijdraagt aan de efficiëntie van het toegankelijk maken van PDF’s.

Innovatie in zoektechnologie

OD Solutions heeft een geavanceerde taal engine en AI-gedreven zoekfunctie ontwikkeld, die het mogelijk maken om op een contextuele en associatieve manier in documenten en archieven te zoeken. In tegenstelling tot traditionele zoekmachines die voornamelijk op trefwoorden gebaseerd zijn, kan de zoekfunctie van OD Solutions vragen van gebruikers interpreteren en beantwoorden.

Bijvoorbeeld, als iemand vraagt: “Wanneer veroorzaak ik woonoverlast?”, zal de zoekmachine niet alleen een relevant document vinden, maar ook direct een antwoord op de vraag bieden, inclusief een citaat uit het document. Dit maakt het zoeken in interne archieven en bedrijfswebsites intuïtiever en gebruikersvriendelijker.

Voor meer informatie over hoe OD Solutions deze technologie toepast en voor een demonstratie van de zoekfunctie, bezoek OD Solutions – 4@LL2B en bekijk de uitlegvideo hier: OD Solutions Taalengine.

Digitaal anonimiseren van documenten

Het essentieel anonimiseren van documenten is van groot belang voor organisaties met strikte privacyregels. OD Solutions biedt geavanceerde systemen aan die vertrouwelijke gegevens veilig verwerken en doeltreffend anonimiseren.

Het Nationaal Archief zal hiervoor gebruikmaken van de taaltechnologie van OD Solutions Nederland BV. Deze technologie wordt binnen deze oplossing ingezet als privacy detectie tool.

Alle documenten die worden gepubliceerd, ondergaan een controle op privacygevoelige informatie. Dit vormt de basis voor het succesvol anonimiseren van de documenten.

De toegankelijkheidsstraat en de Wet Open Overheid (WOO)

“De Toegankelijkheidsstraat” biedt een geïntegreerde oplossing voor het toegankelijk maken van documenten. Een praktisch voorbeeld van de toepassing hiervan is in het kader van de Wet Open Overheid (WOO), waarbij het proces omvat: het vinden, verwerken, anonimiseren, en toegankelijk maken van documenten. Deze aanpak maakt het eenvoudig voor organisaties om documenten efficiënt en effectief toegankelijk te publiceren.

Het proces omvat:

  • Zoeken en vinden: met het 4@LL2B zoek- en vind systeem worden relevante documenten snel en efficiënt gevonden.

  • Anonimiseren van documenten: OD Solutions heeft een methode ontwikkeld om documenten te anonimiseren zonder de toegankelijkheid te beïnvloeden.

  • Creëren van Respons documenten: nieuwe documenten worden gecreëerd en omgezet naar toegankelijke PDF’s met behulp van 4@LL2B WeCo.

  • Herstel van toegankelijkheid: OD Solutions zorgt ervoor dat gelakte documenten toegankelijk blijven.

“We blijven innoveren en onze tools aanpassen aan nieuwe technologieën en gebruikersbehoeften om voorop te blijven lopen in digitale toegankelijkheid.”

Charrel van Ommeren

Samen sterker

Charel benadrukt het belang van samenwerking: “Wij bieden trainingen en begeleiding aan organisaties om hun digitale toegankelijkheid te verbeteren, waarmee we een sleutelrol spelen in het creëren van een toegankelijke digitale wereld.”

Charel en zijn team zijn toegewijd aan het toegankelijk, bruikbaar en begrijpelijk maken van digitale content voor iedereen. Hun voortdurende inzet voor innovatie en samenwerking positioneert OD Solutions als een toonaangevende speler in het veld van digitale toegankelijkheid. Voor meer informatie over OD Solutions en hun aanpak in digitale toegankelijkheid, bezoek hun website.

Gerelateerde artikelen