In het kort
De wereld wordt steeds digitaler. Deze ontwikkeling noemen we digitalisering. Voor veel mensen is het lastig om mee te komen in dit proces. Binnen deze groep vallen ook veel ouderen. Het is voor hen lastig om zelfstandig zaken te blijven regelen, nu steeds meer dingen niet alleen online kunnen, maar ook online moeten.
2,5 miljoen Nederlanders met onvoldoende digitale basisvaardigheden
Zo’n 2,5 miljoen Nederlanders hebben onvoldoende digitale basisvaardigheden. Dat betekent dat zij veel moeite hebben met het gebruik van digitale middelen. Een e-mail sturen, informatie opzoeken of iets bestellen bij een webshop: voor veel mensen is het inmiddels redelijk vanzelfsprekend, maar dat geldt zeker niet voor iedereen.
Te snelle ontwikkelingen
Voor veel ouderen zijn alle snelle ontwikkelingen extra lastig. Uit onderzoek bleek dat iets meer dan de helft van de ouderen zich niet voldoende digitaal vaardig voelt. Dit kan verschillende redenen hebben.
Ouderen zijn niet opgegroeid met bijvoorbeeld smartphones, maar er wordt vaak wel van hen verwacht dat ze deze kunnen gebruiken. Daarbij is het op latere leeftijd voor veel mensen ook een stuk lastiger om nog veel nieuwe dingen te leren. Ook krijgen mensen op latere leeftijd vaker verschillende soorten beperkingen, waardoor het gebruik van digitale middelen ook lastiger kan worden.
Zelfstandigheid wordt beperkt
Doordat steeds meer digitaal gedaan moet worden, heeft dit ook invloed op de zelfstandigheid van mensen die hier moeite mee hebben. Waar iemand eerst nog makkelijk zelf naar de bank kon gaan, wordt er nu van iemand verwacht dat bankzaken online geregeld worden.