Toegankelijke websites maken het internetten eenvoudiger

Wilma Bons (60) heeft 27 jaar bij het Ministerie van Financiën gewerkt. Ze is slechtziend als gevolg van de ziekte van Leber, een DNA ziekte. Een beperking voor haar. Toch vat ze het woord “beperking” niet denigrerend op; het maakt voor anderen duidelijk wat voor hinder je van je slechtziendheid hebt.

Wilma vertelt: Ik heb de ziekte van Leber. Dat is een DNA ziekte die de oogzenuw aan tast. Hierdoor zie ik nu nog maar voor 2%. De ziekte komt vanuit mijn moederlijke lijn. Twee ooms, een nicht en daar de zoon van hebben het ook.

Mijn leven is veranderd

Ik kreeg het op mijn 52e en maakt dat ik in mijn hele doen en laten beperkt ben. Ik moet met alles geholpen worden. Maar toch kan je niet continu bij alles om hulp vragen, dat is voor mij wel lastig. Ik moet altijd heel dicht bij de tv zitten en de computer kan ik alleen gebruiken met hele grote lettertypes. Ik heb student aan huis moeten inschakelen, zij helpen mij mee bij het aanpassen in de breedste zin van het woord.

Je kunt nu eenmaal niet bij alles om hulp vragen, dat maakt het voor mij wel lastig.

Wilma Bons

Internet gebruiken

Ik maak maar beperkt gebruik van internet, slechts enkele sites. Ik volg bijvoorbeeld het weer, dat kan ik zien omdat het grote plaatjes zijn. En ik koop mijn kleding online bij Bonprix, de site gebruikt ook hele grote plaatjes. Teksten zijn moeilijk leesbaar voor mij, waardoor ik heel moeilijk betalingen kan verrichten omdat ik de cijfertjes niet kan lezen. Mijn sms’jes worden bijvoorbeeld voorgelezen, dat werkt wel goed.

Door de beperking blijf je bij de sites die werken. Ik heb niet de energie om het hele internet te onderzoeken naar betere sites.

Sites van bijvoorbeeld ziekenhuizen zijn soms wel en soms niet toegankelijk. Als ze werken met inlogcodes via e-mail werkt het goed. VUMC doet dat bijvoorbeeld met SMS, en dat is heel onhandig want dan krijg je de sms binnen en wordt het veel te snel voorgelezen. Dat veroorzaakt vaak stressvolle situaties.

Het is door mijn slechtziendheid heel vermoeiend om achter de computer te zitten of tv te kijken. Daardoor doe ik dat maar beperkt; wat ik wel jammer vind.

Wilma Bons

Ik kijk nu sporadisch naar het RIVM, maar de meeste informatie haal ik van teletekst. Ik zit er dan met mijn neus bovenop om het te kunnen lezen. Het wordt nu bijvoorbeeld weergegeven in een andere kleur, de kleur staat dan voor de urgentie van het bericht. En dat is heel prettig, want dat is heel duidelijk. Ik sla dan eigenlijk de laptop liever dicht, want de tv is op dat gebied veel toegankelijker.

Een digitale toegankelijke wereld

Ik zou graag op de hoogte gehouden willen worden van de betere toegankelijkheid van het internet. Ik hoop dat de instanties die hieraan meewerken, denken aan de hoorbaarheid en de zichtbaarheid van de websites. Dat is duidelijk nu nog niet aanwezig en maakt de beperking alleen maar nog voelbaarder.

Online betalen is vaak lastig omdat ik de kleine cijfertjes niet kan lezen. Websitebouwers zouden meer rekening moeten houden met blinde gebruikers.

Wilma Bons

Tips voor webbouwers

Als webdesigners sites bouwen, zou dat veel toegankelijker moet zijn voor bezoekers met een visuele beperking. Zo kunnen ze bijvoorbeeld codes geven dat ze die langzaam laten uitspreken of die het mogelijk maken om de pagina in te zoomen. Zorg er ook voor dat inloggen altijd toegankelijk is en biedt bijvoorbeeld een alternatief voor sms-codes. En dat ik de teksten niet kan lezen, want die zijn vaak zo klein. Ondersteuning door bijvoorbeeld geluid zou ook erg behulpzaam zijn.

Wil jij meer tips over hoe je jouw website kunt verbeteren? Onze consultants helpen je graag. Bijvoorbeeld met een 1-op-1 gesprek waarin je direct handige tips krijgt om je website digitaal toegankelijk te maken.