Word beter toegankelijk met verschillende onderzoeken

Digitale toegankelijkheid is belangrijk, maar het onderzoek wordt soms als een last gezien. Dat hoeft wat ons betreft niet, want het kan een belangrijk middel zijn om jou te helpen de digitale toegankelijkheid te verbeteren. Daarom hebben we verschillende onderzoeken. Ons doel? Samen de toegankelijkheid van jouw content verbeteren.

Hoe laat jij je content onderzoeken?

Hoe je de toegankelijkheid van je website, app of document laat onderzoeken, hangt heel erg af van de prioriteit van digitale toegankelijkheid voor jouw project, de grootte van je website of app of de fase van het project waarin je zit. Ons aanbod van verschillende onderzoeken helpen jou hierbij.

Volledige inspectie

De volledige inspectie zet je het best in als je website net live is of net voordat hij live gaat, maar ook wanneer een ouder onderzoeksrapport niet meer geldig is We controleren de website, app of document volgens de WCAG-EM. Dit is de aanbevolen toetsingsmethode waar we kijken naar alle succescriteria van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Onze ervaren onderzoekers bepalen dan een steekproef van pagina’s om te onderzoeken. Je hebt hier geen invloed op, maar natuurlijk kunnen we binnen het onderzoek kijken naar extra punten waar jij de nadruk op wilt leggen.

De rapportage van de volledige inspectie is je belangrijkste bewijslast bij het opstellen van je toegankelijkheidsverklaring. Dit onderzoek is dus een must-have als digitale toegankelijkheid echt belangrijk is voor de doelgroep van je bedrijf of organisatie.

Voldoe je na de eerste inspectie niet aan alle succescriteria? Geen probleem. Binnen 60 werkdagen na het eerste onderzoek kunnen we een herinspectie inplannen. Dit geeft je zo’n 3 maanden de tijd om de puntjes op de i te zetten. Ook als nog niet alles is opgelost. Dit vinden wij zo ontzettend belangrijk dat deze bij de prijs van het onderzoek is inbegrepen.

Aanvullend onderzoek

Het aanvullend onderzoek kun je inzetten in iedere fase van het project:

  • Tijdens het maken van de content schakelen we met de maker (bijv je webdesigner)

  • Bij livegang van de content toetsen we nog de laatste dingen

  • Na bijvoorbeeld een jaar onderzoeken we nieuwe functionaliteiten, een nieuwe video of nieuwe artikelen

Tijdens het aanvullend onderzoek – soms ook wel voortgangsonderzoek genoemd – bekijken we specifiek wat jij wilt en controleren we alleen de relevante succescriteria van de WCAG 2.1 of WCAG 2.2.

Het aanvullend onderzoek kan gebruikt worden voor het opstellen van je toegankelijkheidsverklaring. Het moet dan wel gecombineerd worden met een ander onderzoek, omdat je in je toegankelijkheidsverklaring wel de status van alle succescriteria van de WCAG inzichtelijk moet hebben.

Quickscan

De quickscan is, zoals de naam al doet vermoeden, een snelle controle van jouw website, app of document. Je kan de quickscan inzetten tijdens iedere fase van het project. Tijdens de quickscan bekijken we ook niet standaard alle succescriteria en we kijken naar een beperkt deel van de website. Anders dan bij het aanvullend onderzoek bepalen wij in principe de steekproef en kijken we naar het geheel in plaats van naar een specifiek onderdeel. De quickscan is niet te gebruiken voor de toegankelijkheidsverklaring.

Deelonderzoek content of techniek

Tijdens een deelonderzoek kijken we naar de content of naar de techniek van je website of app. Tijdens het deelonderzoek content kijken we naar 30 succescriteria waar voornamelijk de contentbeheerder of redacteur invloed op heeft. In het deelonderzoek techniek kijken we naar 43 succescriteria die van meer technische aard zijn en die meer voor webbouwers en developers belangrijk zijn.

Beide deelonderzoeken kunnen gebruikt worden voor het opstellen van je toegankelijkheidsverklaring, maar ze moeten dan wel samen een volledig beeld geven van alle relevante succescriteria.

Welk onderzoek kies je?

Wanneer kies je voor een aanvullend onderzoek, een volledige inspectie, een quickscan of een deelonderzoek? Dit hangt er net vanaf in welke fase jouw project zit en wat jouw doel is. Om het je makkelijk te maken hebben we de verschillen en overeenkomsten overzichtelijk gemaakt. Daarnaast helpen wij je graag om de juiste keuze te maken.

Volledige inspectie

  • Compleet beeld van de toegankelijkheid

  • Getoetst op 50 WCAG-succescriteria

  • Volgens WCAG-EM

  • Bewijslast van je toegankelijkheids-verklaring

Vraag offerte aan

Meer informatie

Aanvullend onderzoek

  • Jij bepaalt wat wij onderzoeken

  • Tussentijdse check op (nieuwe) content en functionaliteiten

  • Aanvullend bewijs voor de toegankelijkheids-verklaring

  • Ook geschikt voor de nieuwe succescriteria van WCAG 2.2

Vraag offerte aan

Meer informatie

Deelonderzoek

  • Compleet beeld van de content of de techniek

  • Te combineren met andere deelonderzoeken

  • Besparing bij meerdere gelijkwaardige websites

  • Bewijslast voor je toeganklijkheids-verklaring

Vraag offerte aan

Meer informatie

Quickscan

  • Laagdrempelige manier voor inzicht in toegankelijkheid

  • In elke fase in te zetten

  • Voorbereiding op een volledige inspectie

Vraag offerte aan

Meer informatie

In alle onderzoeken doen wij ons best om je te voorzien van praktische adviezen en oplossingsrichtingen.

Met welk onderzoek word jij toegankelijker?

Samen met één van onze specialisten kijk je naar welk onderzoek het beste aansluit bij jouw wensen en eisen. Voor de ene website voldoet een aanvullend onderzoek, terwijl voor de andere website een volledige inspectie echt noodzakelijk is. Wij helpen je om de beste keus te maken. Neem gerust contact met ons op.