Monitor toegankelijkheid 2021

Samen met Stichting Accessibility en FirmGround werkten we dit najaar aan een groot onderzoek naar de digitale toegankelijkheid van websites en mobiele applicaties van Nederlandse overheidsinstanties. We deden dit voor Logius en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Lees het volledige onderzoek op Rijksoverheid.nl(opent in nieuw venster)

Overheidswebsites en apps moeten digitaal toegankelijk zijn

In het onderzoek is gekeken in welke mate websites en apps van Nederlandse overheidsinstanties voldoen aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Belangrijk is dat alle websites waarneembaar, bedienbaar, begrijpelijk en robuust zijn. Deze websites zijn meestal beter voor alle bezoekers, ook voor bezoekers met een beperking.

In totaal werden er 3.072 overheidswebsites en 8 apps (Android en / of iOS) onderzocht. Dit onderzoek is deels automatisch uitgevoerd. Van sommige websites werd alleen de homepage onderzocht. 32 websites en 8 mobiele apps werden volledig handmatig onderzocht.

De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat de meeste websites en apps van de overheid nog niet helemaal voldoen aan de webrichtlijnen.

3024 websites met een toegankelijkheidsverklaring

Het aantal websites met een toegankelijkheidsverklaring is sinds 23 september 2020 gegroeid van 1.683 naar 3.024. Nog lang niet alle websites en apps hebben op een verklaring.

De toegankelijkheidsverklaring is een soort ‘aanvalsplan’, waarin de organisatie omschrijft welke problemen er zijn en wat zij er aan gaan doen om die problemen op te lossen. De toegankelijkheidsverklaring moet er voor zorgen dat overheidsinstanties ‘in control’ zijn en dat digitale toegankelijkheid onderdeel is van de organisatie.

Handmatig onderzoek van 32 websites

In overleg met diverse organisaties zijn er 32 websites uitgekozen voor een volledig handmatig onderzoek. Deze zijn onderzocht door experts van Cardan Technobility. Voor sommige websites werd een recent uitgevoerd onderzoek gebruikt, andere websites zijn volledig opnieuw onderzocht.

Uit ons onderzoek bleek dat websites gemiddeld voldoen aan 35 van de 50 succescriteria. Geen van de onderzochte websites bleek volledig foutloos. Een deel van de problemen werd mede veroorzaakt door fouten in pdf-documenten. Exclusief deze documenten is het aantal fouten dus iets lager. Het belang van toegankelijk maken van PDF-documenten is uit dit onderzoek nogmaals gebleken.

Highlights uit de monitor digitale toegankelijkheid 2021

We hebben een aantal leuke feitjes uit het onderzoek op een rij gezet:

  • Bij slechts 37% van de organisaties is digitale toegankelijkheid opgenomen in het strategisch plan

  • Van de 75-plussers in Nederland geeft slechts 10% aan geen hulp nodig te hebben bij het internetten

  • Van de bevolking ouder dan 12 jaar ervaart 12% een of meer beperkingen in activiteiten met betrekking tot zien, horen of mobiliteit.

  • Uit Engels onderzoek blijkt dat 69% van de bezoekers met een beperking afhaakt als een website niet toegankelijk is.

  • Slechts 4,5% van de websites in het toegankelijkheidsregister heeft een A-status en zou dus volledig moeten voldoen aan de WCAG.

  • De meest voorkomende problemen hebben te maken met een te laag kleurcontrast, op 45,1% van de websites gaat dit verkeerd.

  • Uit ons handmatig onderzoek blijkt dat de meeste problemen in websites zitten bij succescriterium 1.3.1 (info en relaties) en succescriterium 1.1.1 (niet-tekstuele content)

  • Testsoftware kan ongeveer 5 tot 15% van de succescriteria automatisch testen

  • Het aantal technische fouten lijkt te dalen ten opzichte van fouten in de content.

Alle resultaten uit het onderzoek lees je op Rijksoverheid.nl(opent in nieuw venster) .

Meer toegankelijke websites

We zijn blij om te zien dat steeds meer organisaties het belang van digitale toegankelijkheid zien en dat wij steeds meer organisaties en bedrijven mogen helpen. Dat doen we het liefst samen, bijvoorbeeld door trainingen, onderzoeken en advies.

5 tips om de toegankelijkheid van websites te verbeteren

  1. Neem digitale toegankelijkheid mee bij de inkoop van nieuwe digitale diensten.

  2. Zoek een leverancier of partner die aantoonbare ervaring en kennis van digitale toegankelijkheid heeft.

  3. Laat medewerkers en leveranciers een training volgen.

  4. Al tijdens het ontwerp en de bouw van een nieuwe website of app laat je onze specialisten meekijken.

  5. Plaats een toegankelijkheidsverklaring op je website. We helpen je daar graag bij.

Is digitale toegankelijkheid nieuw voor je? In onze awareness bijeenkomst nemen we je in ongeveer 2 uur mee in de hoogtepunten van digitale toegankelijkheid en leer (en ervaar) je hoe bezoekers met een functiebeperking jouw website of app gebruiken.