Een toegankelijke website via een standaard template

Websteen doet het! Websteen ontwikkelt naast maatwerk websites en webapplicaties, ook standaard template websites. Recent zijn ze aan de slag geweest met het behalen van het Drempelvrij.nl certificaat. Waardoor hun standaard website template voldoet aan de WCAG 2.1 niveau AA richtlijnen. Wij mochten hen erbij helpen! Maar waarom zou je als webbouwer aan de slag gaan met het ontwikkelen van een digitaal toegankelijke template?

Voordelen van een toegankelijke website

Je zal er als (toekomstig) webbouwer, communicatiespecialist, front-end developer of UX-designer er vast al eens van hebben gehoord: digitale toegankelijkheid. Toch niet? Voor jou nog even een korte uitleg: digitale toegankelijkheid is het toegankelijk maken van alle websites, apps of online documenten voor iedereen. Wat zijn de voordelen van digitale toegankelijkheid? En waarom is bijvoorbeeld een bedrijf als Websteen een voorloper op anderen?

Maatschappelijk betrokken

Iedereen heeft recht op het gebruikmaken van digitale middelen. Jij en ik, maar óók degene die meer moeite hebben met dagelijkse bezigheden. Denk aan iemand die in een rolstoel terecht is gekomen na een auto-ongeluk, iemand die slechtziend tot bijna blind is geworden door een ziekte, zoals diabetes. Degene die doof geboren is. Óf degene die wat meer moeite heeft met prikkels van buitenaf. Wanneer jij digitale toegankelijk meeneemt in je ontwerp- en ontwikkelproces ben je bewust bezig met het verbeteren van de digitale wereld. Dan mag je gerust zeggen dat je maatschappelijk betrokken bent. Iets om trots op te zijn!

Gebruiksvriendelijker

Wanneer jij als “maker van het internet” digitale toegankelijkheid toepast in je online creaties, kan je een hoop frustratie wegnemen. Zo kan je degenen die in een rolstoel terecht zijn gekomen bijvoorbeeld helpen met het prettiger navigeren door een website, zonder dat je daarvoor een muis nodig hebt, doordat jouw code toegankelijk is ontworpen voor tab-navigatie. Je kan degenen die slechtziend of bijna blind zijn, helpen door het kiezen van de juiste kleurencombinaties met hoog contrast. Help je degene die slechthorend of doof zijn door het toevoegen van ondertiteling onder jouw video’s. En zorg je ervoor dat jouw pagina heldere informatie bevat, waardoor je informatie overload kan voorkomen.

Er zijn nog zat voordelen te benoemen over digitaal toegankelijke websites. Maar wat betekent digitale toegankelijkheid voor jou als “maker van het internet”?

Koploper zijn?

Zoals eerder is benoemd, zeggen we dat een bedrijf zoals Websteen een koploper is op anderen. “Het is tijd om de drempels weg te nemen en een digitaal toegankelijke website te laten maken. Bereik en betrek iedereen en geef je website een voorsprong in gebruiksvriendelijkheid en inclusiviteit.” Inclusiviteit is niet alleen een trend, maar vanaf 2025 komt ook de European Accessibility Act om de hoek kijken. Wat betekent dat iedereen in Europa makkelijker gebruik moet kunnen maken van online diensten en producten. Denk aan het online regelen van bankdiensten, apps voor openbaar vervoer, webshops, e-readers en andere telecommunicatie diensten. Wanneer jij als webbureau nú investeert in het ontwikkelen van je skills in toegankelijkheid, ben je goed voorbereid op de European Accessibility Act in 2025.

Bij Websteen begrijpen we het belang van digitale toegankelijkheid. Daarom hebben we een standaard website ontwikkeld die voldoet aan de WCAG 2.1 niveau AA richtlijnen.

Pien van Twillert

We helpen je graag!

We hebben Websteen geholpen met het uitvoerig testen van de techniek van hun ontwikkelde template. Waardoor ze nu aan de slag kunnen gaan met het bouwen van toegankelijke websites voor hun klanten. We voeren dit soort onderzoeken maar al te graag uit, maar daarnaast geven we met ontzettend veel plezier verschillende trainingen om de kennis omtrent digitale toegankelijkheid waar dan ook te vergroten. Even sparren? Dat kan ook, we geven je graag advies. Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op over het investeren in digitale toegankelijkheid.

Ik wil investeren in digitale toegankelijkheid

Gerelateerde artikelen