Digitale toegankelijkheid voor bedrijven: wat is verplicht?

Voor overheden geldt in Nederland een wettelijke verplichting om te werken aan de toegankelijkheid van websites en apps. Maar ook voor bedrijven, horeca en winkels is er een wettelijke verplichting om hun online diensten zo toegankelijk mogelijk aan te bieden.

Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte

In Nederland hebben we de wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (WGBH/CZ). Deze wet is sinds 2016 ook van toepassing op aanbieders van diensten en goederen. Winkels en horeca vallen daardoor bijvoorbeeld ook onder die wet. Deze wet verplicht bedrijven om (online) diensten en producten zo toegankelijk mogelijk aan te bieden.

“In de wet WGBH/CZ staat dat toegankelijkheid de algemene norm is. Dat betekent dat bedrijven en organisaties hun producten en diensten toegankelijk moeten aanbieden. Alleen als dit onevenredig belastend zou zijn hoeft het niet.”

Digitoegankelijk.nl

De wet gaat uit van een redelijke eis van de gebruiker of klant. Als het aanpassen van de website of app te ingewikkeld of te duur is, vervalt de verplichting. Wanneer je daar met elkaar niet uitkomt, dan kan het College voor de Rechten van de Mens hier een oordeel over uitspreken. Daar vertellen we straks nog wat meer over.

Wat als je app of website niet voldoet?

Het uitgangspunt is dat je als bedrijf eerst de kans moet krijgen om de app of website aan te passen. Als je website of app niet toegankelijk is moet een gebruiker dit dus eerst bij je melden. Wanneer je als bedrijf vervolgens weigert om een aanpassing te maken, en de melder is het daar niet mee eens, dan kan deze verdere stappen ondernemen.

Het College voor de Rechten van de Mens

Mensen die tegen problemen met de toegankelijkheid aanlopen kunnen dit melden bij het College voor de Rechten van de Mens. Als het college een melding behandelt spreekt zij daarover een oordeel uit. Dit oordeel wordt altijd openbaar gemaakt samen met de naam van organisatie. Hoewel het college geen boetes op kan leggen weegt zo’n oordeel wel zwaar, zeker ook op de reputatie van je bedrijf. Zo ver wil je het natuurlijk liever niet laten komen.

Rabobank app: een voorbeeld uit de praktijk

Een bekend voorbeeld in Nederland speelde in 2017. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelde toen dat de Rabobank zich schuldig had gemaakt aan discriminatie. Na een update van hun app werkte de voice-overfunctie niet meer, waardoor de app onbruikbaar werd voor klanten met een visuele beperking.

Een blinde klant vroeg de bank om de oude app weer beschikbaar te stellen totdat het probleem was opgelost. Omdat de Rabobank dit weigerde en hier ook geen goede reden voor kon geven, oordeelde het college dat er sprake was van discriminatie. Lees de samenvatting van het oordeel

Naar de rechter

Deze stap wordt in Nederland waarschijnlijk niet snel genomen, maar de WGBH/CZ geeft burgers de mogelijkheid om met hun klacht naar de rechter te stappen. De rechter kan de eigenaar van de website dan verplichten om de website aan te passen. Ook kan een rechter boetes opleggen wanneer de eigenaar de site niet (op tijd) aanpast.

In Amerika zijn er wel wat voorbeelden bekend. Zo werd in 2019 de website van Beyoncé aangeklaagd door een vrouw die volledig blind is, omdat de site niet toegankelijk zou zijn.

Voordelen van een toegankelijke website voor bedrijven

Een wettelijke verplichting helpt natuurlijk om veranderingen in gang te zetten. Maar gelukkig is het meestal niet de belangrijkste reden om je website of app toegankelijk te maken. De belangrijkste voordelen van een toegankelijke website voor bedrijven op een rijtje:

  • Je website is beter vindbaar: ook Google vindt digitale toegankelijkheid belangrijk

  • Je bereikt meer mensen: zo’n 25% van de Nederlanders ervaart een beperking op het internet

  • Je klanten zijn meer tevreden en geven meer geld uit: zelfstandigheid speelt hierbij een belangrijke rol

  • Je draagt bij aan een betere samenleving: maatschappelijk en sociaal ondernemen zijn goed voor bedrijven

Meer informatie over wet- en regelgeving

Wil je meer lezen over de (inter)nationale wet- en regelgeving wat betreft digitale toegankelijkheid in het bedrijfsleven? In 2020 publiceerde het College voor de Rechten van de Mens de Handreiking: digitale toegankelijkheid.

Wil je zelf aan de slag met digitale toegankelijkheid voor jouw bedrijf? Onze adviseurs helpen je graag op weg, bijvoorbeeld met het verbeteren van digitale processen of een quickscan van jouw website. Zo weet je meteen waar je aan toe bent.